Fijne sojastukjes, hét plantaardige alternatief voor gehakt. Sojakorrels, sojagranulaat of sojasnippers, dit is allemaal hetzelfde product. Het zijn kleine korrels of brokjes van gedroogde, fijngeperste soja. Om ze te bereiden, week je ze eerst in water of bouillon. Daarna kun je ze net als gehakt verwerken in allerlei gerechten. Maak er een heerlijke pastasaus mee of gebruik het als een krokante topping op een noedelsoep of voor een lekkere kruidige saus voor sloppy Joe’s.
Eerder schreef ik al een artikel over sojastukjes, maar wilde ik toch nog een extra artikel schrijven over de voordelen en veelzijdigheid van de fijne variant. Sinds ik deze een aantal keer heb uitgetest in recepten is het een onmisbaar ingrediënt in mijn keuken geworden. Het is goedkoop, je hebt er niet veel van nodig, het is lang houdbaar en makkelijk te bereiden. Daarnaast bevat het een hoop eiwit en kun je het zelf helemaal op smaak brengen. Het bevat maar 1 ingrediënt en vrijwel geen vet of cholesterol. Als je eenmaal weet hoe je deze sojastukjes goed kunt bereiden, gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Of je nu vegan/plantaardig eet of niet.
Fijne sojastukjes, hét plantaardige alternatief voor gehakt
Eerlijk is eerlijk, op het eerste oog zien deze sojastukjes eruit als visvoer, je krijgt er niet gelijk enorme trek van. Maar als je ze hebt geweekt in bouillon en vervolgens uitknijpt, kun je ze op smaak gaan brengen en verwerken in je gerechten. Je kunt de stukjes in een saus of curry laten meestoven en ze opbakken net als geruld gehakt. In dit recept voor Turkse pasta is het een heerlijke crispy topping. Als je ze pureert, kun je mengsel het gebruiken op bijvoorbeeld een pizzabodem voor bijvoorbeeld een Turkse pizza. In principe kun je het gebruiken net zoals gehakt.
Om ze op de juiste manier te bereiden kun je het beste mijn stappenplan volgen. Het zou jammer zijn dat als je de sojastukjes uitprobeert en dat het resultaat dan een beetje tegenvalt. Dit is ook vaak bij de eerste keer tofu bereiden het geval. Als je het stappenplan volgt haal je het beste uit de sojastukjes.
Het stappenplan
- Neem 150 gram fijne sojastukjes voor 4 tot 6 personen en doe deze in een ruime schaal.
- Kook ondertussen 1 liter water in bijvoorbeeld een waterkoker.
- Schenk het gekookte water op de sojastukjes en voeg 1 eetlepel groentebouillonpoeder toe, roer alles even door elkaar.
- Laat dit minimaal 10 minuten staan, het verdubbeld nu in volume.
- Na 10 minuten giet je de sojastukjes af met behulp van een vergiet, droog de schaal alvast af.
- Spoel ze royaal af met koud water onder de kraan.
- Neem nu een hand sojastukjes en knijp deze goed uit tot er geen vocht meer uit komt en doe dit terug in de schaal.
- Herhaal dit tot je alle stukjes hebt uitgeknepen.
- De sojastukjes zijn nu klaar voor gebruik.
Zoals je ziet zijn de stukjes nu zacht en flexibel en hebben ze verder geen geur en nog weinig smaak. In principe zou je het nu zo kunnen opeten, maar dat is niet aan te raden. Je hoeft ze niet perse aan te bakken als je ze bijvoorbeeld in een saus wilt verwerken, maar persoonlijk vind ik dat wel lekkerder. Afhankelijk van je gerecht kun je de sojastukjes op smaak brengen. Smaakmakers zoals sojasaus, tomatenpuree, ui en knoflook gebruik ik meestal als basis. Deze ingrediënten geven een umamismaak en dat kunnen deze sojastukjes goed gebruiken.
Ik gebruik ze bijvoorbeeld in pastasaus in de stijl van een ragu Bolognese. Maar je kunt ze ook gebruiken in dit recept voor een snelle wok met gehakt en bosui of als krokante topping op deze Aziatische salade of taco salade. Bereid de sojastukjes zoals hierboven beschreven en volg gewoon het recept zoals aangegeven. Ze zijn ook ideaal als alternatief voor gehakt in een vegan lasagne, zoals in dit recept. Of perfect als alternatief voor gehakt in dit recept voor sambal goreng boontjes of deze budgetvriendelijke ‘gehakthachee‘. Ook in een Indische ovenschotel zoals pastei tutup. Je kunt met deze sojastukjes dus alle kanten op.
Of je nu een plantaardige of vegan leefstijl hebt, of een keer minder vlees wilt eten, deze sojastukjes zijn een echte aanrader. Ook als je wilt letten op je budget of als je liever geen ‘commerciële’ vleesvervangers eet met allerlei toevoegingen dan zijn sojastukjes een fijne optie. Probeer het een keer uit en ontdek hoe veelzijdig deze fijne sojastukjes zijn!

Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.