Saté pentol

Saté pentol (saté van gehakt)

Dit is het favoriete saté recept van mijn oudste dochter. Kleine gehaktballetjes op een stokje die je roostert op de (saté)barbecue. Saté pentol of pentul (saté van gehakt) is weer eens iets anders dan de bekende kipsaté met satésaus. Het fijne van dit recept is dat bijna iedereen het lust, het is makkelijk te maken en snel klaar. Ook kun je het maken in grote hoeveelheden wat erg handig is voor een etentje of een feestje. Echt een recept wat je zeker een keertje moet proberen.

Voor dit recept heb ik rundergehakt gebruikt. Vaak is dit iets droger dan varkensvlees maar in dit recept is het vlees zeker niet droog. Eventueel zou je ook nog half om half gehakt kunnen gebruiken. Lamsgehakt of kipgehakt kan ook maar dan krijgt de saté een iets andere structuur. Rundergehakt vind ik voor dit recept persoonlijk het meest geschikt.

Met dit recept maak je ongeveer 15 sateetjes, ik neem 4 gehaktballetjes per satéstokje. Deze saté heb ik bereid op de saté barbecue. Lees hier alles over de saté barbecue en waar hij verkrijgbaar is.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 1 theelepel gemalen ketoembar
  • 2 theelepels sambal oelek (of meer naar smaak)
  • halve theelepel trassi
  • 100 milliliter kokosmelk
  • flinke snuf zout
  • theelepel citroenrasp
  • eetlepel citroensap
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper
  • eetlepel ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • 4 eetlepels paneermeel of broodkruim
  • theelepel (riet)suiker
  • 4 eetlepels gemalen kokosrasp

Hoe maak je het?

Begin met het weken van de satéprikkers in een glas water zodat ze straks niet verbranden tijdens het roosteren.

Simpeler dan dit kan niet! Doe het gehakt in een kom en voeg de hierboven genoemde ingrediënten toe. Meng alles goed door elkaar, dit kun je het beste doen met je handen.

Saté pentol

Zet het gehakt even koel weg en ruim ondertussen de keuken op. De kruiden en specerijen kunnen nu ook in het gehakt trekken. Vervolgens kun je de balletjes gaan draaien. De balletjes mogen ongeveer zo groot worden als een soepballetje. Ik draai best redelijk grote soepballetjes!

Neem 4 gehaktballetjes per satéstokje en leg ze apart op een bord. Eventueel zou je de gehaktballetjes voor het roosteren heel lichtjes kunnen bestrijken met een beetje olie. Dit hoeft niet perse maar het mag wel. Het voorkomt dat het gehakt aan het roostertje blijft plakken.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Rooster de sateetjes tot het vlees rondom bruin is. Blijf erbij en zorg dat ze niet verbranden. Serveer de saté pentol met rijst, groenten en kroepoek. Je kunt het eten als borrelhapje, als bijgerecht bij een rijsttafel maar ook als een op zich zelf staand gerecht. Je kunt er ook een sausje bij serveren als je dat lekker vindt. Persoonlijk vind ik het lekker om ze te besprenkelen met citroensap. Knoflooksaus, satésaus en chilisaus passen goed bij saté pentol.

Kinderen zijn vaak ook gek op deze saté. Het ziet er naast lekker ook leuk uit deze gehaktballetjes op een stokje!

Saté pentol

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*