Eetspiratie » Saté pentol (saté van gehakt)
Saté pentol (saté voor gehakt)

Saté pentol (saté van gehakt)

Saté pentol (saté van gehakt). Kleine gehaktballetjes op een stokje die je roostert op de (saté)barbecue. Deze saté (ook wel saté pentul genoemd) is weer eens iets anders dan de bekende kipsaté met satésaus. Het fijne van dit recept is dat bijna iedereen het lust, het is makkelijk te maken en snel klaar. Ook kun je het maken in grote hoeveelheden wat erg handig is voor een etentje of een feestje.

Voor dit recept heb ik rundergehakt gebruikt. Vaak is dit iets droger dan varkensvlees maar in dit recept is het gehakt zeker niet droog. Eventueel zou je ook nog half-om-half gehakt kunnen gebruiken als je dat lekker vindt. Lamsgehakt of kipgehakt kan ook maar dan krijgt de saté een iets andere structuur.

Saté pentol (saté van gehakt)

Met dit recept maak je ongeveer 15 sateetjes, ik neem 4 gehaktballetjes per satéstokje. Deze saté heb ik bereid op de saté barbecue. Lees hier alles over de saté barbecue en waar hij verkrijgbaar is. Maar het kan ook prima op een gewone barbecue of een grillplaat. Het is lekker om dit te serveren met pindasaus. Je kunt het eten met rijst en groente of eten als borrelhapje. Zelf vind ik het lekker om er alleen een kneepje citroensap overheen te drizzelen. Saté pentol valt bij kinderen meestal goed in de smaak.

Saté pentol (saté van gehakt)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

15

stuks
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Saté pentol (saté van gehakt). Kleine gehaktballetjes op een stokje die je serveert met pindasaus.

Ingrediënten

  • 500 gram 500 rundergehakt

  • 1 1 ui fijngesnipperd

  • 2 teentjes 2 knoflook geraspt

  • 1 theelepel 1 gemalen ketoembar

  • 2 theelepels 2 sambal oelek (of meer naar smaak)

  • halve theelepel halve trassi

  • 100 milliliter 100 kokosmelk

  • 1 flinke snuf 1 zout

  • 1 eetlepel 1 citroensap + extra voor over de saté

  • 1 flinke snuf 1 vers gemalen zwarte peper

  • 1 eetlepel 1 ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)

  • 4 eetlepels 4 paneermeel of broodkruim

  • 1 theelepel 1 (riet)suiker

  • 4 eetlepels 4 gemalen kokosrasp

Hoe maak je het?

  • Begin met het weken van de satéprikkers in een glas water zodat ze straks niet verbranden tijdens het roosteren.
  • Doe het gehakt in een kom en voeg de hierboven genoemde ingrediënten toe. Meng alles goed door elkaar, dit kun je het beste doen met je handen. Knijp het gehakt goed door elkaar. Zo wordt het zacht en krijg je malse gehaktballetjes.
  • Zet het gehakt even koel weg en ruim ondertussen de keuken op. De kruiden en specerijen kunnen nu ook in het gehakt trekken. Vervolgens kun je de balletjes gaan draaien. De balletjes mogen ongeveer zo groot worden als een (groot) soepballetje.
  • Neem 4 gehaktballetjes per satéstokje en leg ze apart op een bord. Eventueel zou je de gehaktballetjes voor het roosteren heel lichtjes kunnen bestrijken met een beetje olie. Dit hoeft niet perse maar het mag wel. Het voorkomt dat het gehakt aan het roostertje blijft plakken.Saté pentol
  • Rooster de sateetjes tot het vlees rondom bruin is. Blijf erbij en zorg dat ze niet verbranden. Serveer direct.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE