Eetspiratie » Saté pentol (saté van gehakt)
Saté pentol (saté voor gehakt)

Saté pentol (saté van gehakt)

Saté pentol (saté van gehakt). Kleine gehaktballetjes op een stokje die je roostert op de (saté)barbecue. Deze saté (ook wel saté pentul genoemd) is weer eens iets anders dan de bekende kipsaté met satésaus. Het fijne van dit recept is dat bijna iedereen het lust, het is makkelijk te maken en snel klaar. Ook kun je het maken in grote hoeveelheden wat erg handig is voor een etentje of een feestje.

Voor dit recept heb ik rundergehakt gebruikt. Vaak is dit iets droger dan varkensvlees maar in dit recept is het gehakt zeker niet droog. Eventueel zou je ook nog half-om-half gehakt kunnen gebruiken als je dat lekker vindt. Lamsgehakt of kipgehakt kan ook maar dan krijgt de saté een iets andere smaak en structuur.

Ideaal voor in de tuin de satebarbecue
Spiedini Saté-bbq Bali 80

Spiedini Saté-bbq Bali 80

Smalle houtskoolbarbecue met horizontaal rooster voor saté of andere spiesjes – 80 cm lang.

Saté pentol (saté van gehakt)

Met dit recept maak je ongeveer 15 sateetjes, ik neem 4 gehaktballetjes per satéstokje. Deze saté heb ik bereid op de saté barbecue. Lees hier alles over de saté barbecue en waar hij verkrijgbaar is. Maar het kan ook prima op een gewone barbecue of een grillplaat of zelfs in een koekenpan. Het is lekker om dit te serveren met pindasaus. Je kunt het eten met rijst en groente of eten als borrelhapje. Zelf vind ik het lekker om er alleen een kneepje citroensap overheen te drizzelen. Saté pentol valt bij kinderen meestal goed in de smaak. Het is ook een lekker gerecht als onderdeel van een rijsttafel.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Saté pentol (saté van gehakt)

Saté pentol (saté van gehakt)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 4 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: IndonesischNiveau: Makkelijk
Porties

15

stuks
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd (barbecue)

10

minuten
Totale tijd

30

minuten

Saté pentol (saté van gehakt). Kleine gehaktballetjes op een stokje die je serveert met pindasaus.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram rundergehakt

  • 1 ui fijngesnipperd

  • 2 teentjes knoflook geraspt

  • 1 theelepel gemalen ketoembar

  • 2 theelepels sambal oelek (of meer naar smaak)

  • halve theelepel trassi verkruimeld

  • 100 milliliter kokosmelk

  • 1 flinke snuf zout

  • 1 eetlepel citroensap + extra voor over de saté

  • 1 flinke snuf vers gemalen zwarte peper

  • 1 eetlepel ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)

  • 4 eetlepels paneermeel of broodkruim

  • 1 theelepel (riet)suiker

  • 4 eetlepels gemalen kokosrasp

BEREIDING

  • Begin met het weken van de satéprikkers in een glas water zodat ze straks niet verbranden tijdens het roosteren. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Doe het gehakt in een kom en voeg hieraan de gesnipperde ui en fijngehakte knoflook toe, samen met 1 theelepel ketoembar (koriander), 2 theelepels sambal oelek, een halve theelepel verkruimelde trassi, 100 milliliter kokosmelk, een snuf zout en peper, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel ketjap manis, 4 eetlepels paneermeel of broodkruim, 1 theelepel suiker en 4 eetlepels gemalen kokosrasp. Meng alles goed door elkaar, dit kun je het beste doen met je handen. Knijp het gehakt goed fijn, zo wordt het zacht en krijg je malse gehaktballetjes.
  • Zet het gehakt even koel weg en ruim ondertussen de keuken op. De kruiden en specerijen kunnen nu ook in het gehakt trekken. Daarna kun je de balletjes gaan draaien. De balletjes mogen ongeveer zo groot worden als een (groot) soepballetje.
  • Neem 4 gehaktballetjes per satéstokje en leg ze apart op een bord. Eventueel zou je de gehaktballetjes voor het roosteren heel lichtjes kunnen bestrijken met een beetje olie. Dit hoeft niet perse maar het mag wel. Het voorkomt dat het gehakt aan het roostertje blijft plakken.Saté pentol
  • Rooster de sateetjes tot het vlees rondom bruin is. Blijf erbij en zorg dat ze niet verbranden. Test een balletje en kijk of deze van binnen gaar is. Serveer direct.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.