Eetspiratie » Zelf vlierbloesem siroop maken
Zelf vlierbloesem siroop maken

Zelf vlierbloesem siroop maken

Zelf vlierbloesem siroop maken, is leuk en heel eenvoudig. In de meeste parken is wel een vlierbloesem struik te vinden. In de maanden mei en juni kun je de schermen plukken (voorzichtig afknippen). Ik ontdekte dat er een paar meter van mijn huis ook een mooie struik staat. Dat vraagt om zelfgemaakte vlierbloesemsiroop.

Nu ga ik natuurlijk niet alle schermen van de de struik afknippen. Het is niet de bedoeling om de plant helemaal te snoeien. Aan een paar schermen (takjes met bloemen) heb je al genoeg. Kies wel altijd de schermen die hoog hangen en er mooi uitzien. Zo weet je ook zeker dat deze ‘schoon’ zijn.

Zelf vlierbloesem siroop maken

Het beste kun je de siroop meteen maken omdat de bloemetjes gauw verwelken. Dus als je de schermen geplukt hebt leg ze dan meteen in het water. In siroop gaat natuurlijk suiker, en niet zo’n beetje ook. En dat is logisch want anders krijg je geen siroop. De suiker zorgt er ook voor dat de siroop langer dan een paar dagen houdbaar is. Bewaar het is schone glazen potjes of flesjes in de koelkast.

Zelf vlierbloesem siroop maken

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

1

liter
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

8

uren 

35

minuten

Vlierbloesem siroop koop ik normaal gesproken in de supermarkt. Maar als je een vlierbessenstruik in de buurt hebt kun je ook zelf vlierbloesem siroop maken. Dit is erg leuk om te doen!

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 6-8 6-8 vlierbloesem schermen

  • halve halve (biologische) citroen in plakjes gesneden

  • 500 gram 500 witte suiker

  • 1 liter 1 water

Hoe maak je het?

  • Schud de schermen goed boven de gootsteen om eventuele beestjes en vuil te verwijderen.
  • Pluk de bloemetjes van de takjes en doe deze samen met de plakjes citroen in een grote schaal. Vlierbloesem siroop
  • Giet hier 1 liter water op en dek de schaal af met bijvoorbeeld aluminiumfolie.
  • Laat dit een nachtje (of minimaal 8 tot 12 uur) staan om in te laten trekken.
  • De volgende dag neem je een schone theedoek, een zeef en een kom. Leg de theedoek in de zeef en zet deze op de kom.
  • Giet het vlierbloesemwater door de zeef, zo weet je zeker dat er geen vuil en beestjes in je siroop zitten. De bloemetjes en citroen gooi je weg.
  • Doe het vlierbloesemwater in een pan en doe hier 500 gram suiker bij.
  • Zet de pan op een laag vuur en roer het af en toe een keer door.
  • Als de suiker opgelost is, is je siroop klaar.
  • Laat het afkoelen en giet het over in gesteriliseerde potten of een fles. Ik was de potten of flessen eerst in de vaatwasser op het heetste programma, dat is voldoende.

Aantekeningen

  • Tip: Het allerlekkerst vind ik de siroop met bubbeltjeswater. Doe een laagje siroop in het glas, doe hier een paar ijsklontjes in en schenk er bruisend water bij. Voeg er voor de smaak nog een paar schijfjes citroen aan toe.
  • De siroop kun je een paar weken in de koelkast bewaren.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE