Eetspiratie » Zelf vlierbloesem siroop maken
Zelf vlierbloesem siroop maken

Zelf vlierbloesem siroop maken

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Zelf vlierbloesem siroop maken, is leuk en heel eenvoudig. In de meeste parken is wel een vlierbloesem struik te vinden. In de maanden mei en juni kun je de schermen plukken (voorzichtig afknippen). Ik ontdekte dat er een paar meter van mijn huis ook een mooie struik staat. Dat vraagt om zelfgemaakte vlierbloesemsiroop!

Nu ga ik natuurlijk niet alle schermen van de de struik afknippen. Het is niet de bedoeling om de plant helemaal te snoeien. Aan een paar schermen (takjes met bloemen) heb je al genoeg. Kies wel altijd de schermen die hoog hangen en er mooi uitzien. Zo weet je ook zeker dat ze ‘schoon’ zijn.

Voor je zelfgemaakte sapjes en siroop
Nicolas Vahe Beugelfles - Glas - 480 ML

Nicolas Vahe Beugelfles – Glas – 480 ML

Herbruikbare fles met retro charme!

Zelf vlierbloesem siroop maken

Het beste kun je de siroop direct maken omdat de bloemetjes gauw verwelken. Dus als je de schermen geplukt hebt leg ze dan meteen in het water. In siroop gaat natuurlijk suiker, en niet zo’n beetje ook. En dat is logisch want anders krijg je geen siroop. De suiker zorgt er ook voor dat de siroop langer houdbaar is. Bewaar je zelfgemaakte vlierbloesemsiroop in schone glazen potjes of flesjes in de koelkast. Maak er heerlijke drankjes van, voeg het toe aan cocktails of mocktails. Lekker met bubbeltjeswater, verse takjes munt en schijfjes citroen. Het is ook een verfrissend drankje bij een picknick of barbecue.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hoe maak je vlierbloesem siroop
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Zelf vlierbloesem siroop maken

Zelf vlierbloesem siroop maken

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 2 stemmen
Gang: DrankKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

(1 liter)
Kooktijd

20

minuten
Rusttijd

8

uren 
Totale tijd

8

uren 

20

minuten

Zelf vlierbloesem siroop maken met citroen, suiker en water. Makkelijk te maken, lekker en goedkoop als er bij in de buurt een vlierbloesemstruik staat. Maak met deze fris/zoete siroop de lekkerste zomerse drankjes.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 6-8 vlierbloesemschermen

  • halve (biologische) citroen in plakjes gesneden

  • 500 gram witte suiker

  • 1 liter water

BEREIDING

  • Schud de schermen goed boven de gootsteen om eventuele beestjes en vuil te verwijderen.
  • Pluk de bloemetjes van de takjes en doe deze samen met de plakjes citroen in een grote schaal. Vlierbloesem siroop
  • Schenk hier 1 liter water op en dek de schaal af met bijvoorbeeld aluminiumfolie.
  • Laat dit een nachtje (of minimaal 8 tot 12 uur) staan om in te laten trekken.
  • De volgende dag neem je een schone theedoek, een zeef en een kom. Leg de theedoek in de zeef en zet deze op de kom.
  • Giet het vlierbloesemwater door de zeef, zo weet je zeker dat er geen vuil en beestjes in je siroop zitten. De bloemetjes en citroen gooi je weg.
  • Doe het gezeefde vlierbloesemwater in een pan en doe hier 500 gram suiker bij.
  • Zet de pan op een laag vuur, verwarm het en roer het af en toe een keer door.
  • Als de suiker volledig opgelost is, is je siroop klaar.
  • Laat het afkoelen en giet het over in gesteriliseerde potten of een fles. Ik was de potten of flessen eerst in de vaatwasser op het heetste programma, dat is voldoende.

AANTEKENINGEN

  • Tip: Het allerlekkerst vind ik de siroop met bubbeltjeswater. Doe een laagje siroop in het glas, doe hier een paar ijsklontjes in en schenk er bruisend water bij. Voeg er voor de smaak nog een paar schijfjes citroen aan toe.
  • De siroop kun je een paar weken in de koelkast bewaren.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!