Vlierbloesem siroop

Zelf vlierbloesem siroop maken

Elk jaar rond mei/juni zie ik overal recepten voor vlierbloesem siroop voorbij komen. Nu vinden wij vlierbloesem limonade erg lekker en normaal gesproken koop ik het in de winkel. Maar laatst zei mijn moeder dat er in het park vlakbij ons een aantal vlierbessen struiken staan. Zelf konden we er natuurlijk niet bij want alle goede schermen/takjes hingen te hoog. Dus even mijn vriend gevraagd of hij het wilde doen, want hé hij is 2 meter lang! Hij had een mooi bosje geplukt waar ik lekkere siroop van gemaakt heb.

Kies altijd de schermen die hoog hangen en er mooi uitzien. Het beste kun je de siroop meteen maken omdat de bloemetjes gauw verwelken. In dit recept gaat flink wat suiker, dat gebruik ik normaal gesproken niet in deze hoeveelheden. Maar in siroop gaat nu eenmaal suiker anders is het geen siroop. Je drinkt hiervan natuurlijk niet een hele fles leeg maar steeds een klein beetje wat je aanmaakt met water. De suiker is ook nodig voor de houdbaarheid van de siroop.

Wat heb je nodig?

  • 6 tot 8 vlierbloesem schermen
  • halve biologische citroen in plakjes gesneden
  • 500 gram suiker
  • 1 liter water

Hoe maak je het?

Schud de schermen goed om eventuele beestjes te verwijderen. Pluk de bloemetjes van de takjes en doe deze samen met de plakjes citroen in een grote schaal. Giet hier 1 liter water op en dek de schaal af met bijvoorbeeld aluminiumfolie. Laat dit een nachtje staan om in te laten trekken.

Vlierbloesem siroop

De volgende dag neem je een schone theedoek, een zeef en een kom. Leg de theedoek in de zeef en zet deze op de kom. Giet het vlierbloesemwater door de zeef, zo weet je zeker dat er geen vuil en beestjes in je siroop zitten.

Doe het vlierbloesemwater in een pan en doe hier 500 gram suiker bij. Zet de pan op een laag vuur en roer het af en toe een keer door. Als de suiker opgelost is, is je siroop klaar. Laat het afkoelen en giet het over in gesteriliseerde potten of een fles. Ik was de potten of flessen eerst in de vaatwasser op het heetste programma, dat is voldoende.

De siroop kun je een paar weken in de koelkast bewaren.

Serveren

Het allerlekkerst vind ik de siroop met bubbeltjeswater. Doe een laagje siroop in het glas, doe hier een paar ijsklontjes in en schenk er bruisend water bij. Voeg er voor de smaak nog een paar schijfjes citroen aan toe.

Zelf vlierbloesem siroop maken

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*