Varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus

Varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus

Sinds ik mijn saté barbecue heb ben ik heel actief aan de slag gegaan met het bedenken van verschillende soorten recepten. Roosteren op een saté barbecue is namelijk helemaal niet veel werk. Vroeger vond ik barbecueën altijd een heel gedoe, nu draai ik mijn hand er niet meer voor om. Om een keer iets anders te maken op de barbecue dan saté van kip bedachten wij (mijn gezin) een recept voor een soort American style saté. Nu bestaat dat natuurlijk helemaal niet want saté is een Oosterse benaming. Het werden varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus.

Wij eten eigenlijk heel weinig varkensvlees maar zo nu en dan maak ik het weleens klaar. Het liefst maak ik dan Indo pulled pork of carnitas. Deze varkensspiesjes zijn een lekkere afwisseling tussen alle kiprecepten op mijn website. Dit recept bestaat uit twee onderdelen: de rub en de barbecuesaus. Schrik niet van de ingrediënten. Het is een kwestie van bij elkaar voegen en roosteren. Het roosteren doe je natuurlijk op een saté barbecue!

Wat heb je nodig voor de rub?

  • 500 gram hamlappen
  • eetlepel paprikapoeder
  • halve eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • flinke theelepel gemalen zwarte peper
  • theelepel gemalen komijn
  • flinke snuf zout
  • eetlepel (kokosbloesem)suiker

Wat heb je nodig voor de barbecuesaus?

  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • eetlepel sojasaus (lees hier welke sojasaus ik gebruik)
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel azijn
  • snuf zout en vers gemalen zwarte peper
  • theelepel knoflookpoeder
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • eetlepel olijfolie
  • theelepel sambal badjak

Hoe maak je het?

Week de bamboeprikkers (satéprikkers) alvast in een glas met water zodat ze straks niet verbranden op de (saté)barbecue.

Met deze hoeveelheden kun je ongeveer 8 spiesjes maken. Wil je er meer maken dan kun je de ingrediënten verdubbelen. In dit recept zijn een aantal Oosterse ingrediënten verwerkt. Dit is misschien niet gebruikelijk in een American style recept maar wij vinden dat lekker!

Snijd het vlees in lange brede repen. Leg ze even apart tot gebruik. Doe de ingrediënten voor de rub in een grote kom en voeg de repen vlees erbij. Knijp met je handen de rub goed in het vlees, gebruik eventueel (keuken)handschoentjes. Laat het vlees even marineren en maak ondertussen de saus.

Varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus

De barbecuesaus maken

Doe alle ingrediënten voor de barbecuesaus in een kommetje en meng alles goed door elkaar. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten uit de het lijstje toe. Voor een iets zoutere smaak voeg je nog wat sojasaus toe, voor een zoetere smaak nog wat honing en voor extra pit nog een beetje sambal. Je kunt de saus een beetje naar je eigen smaak maken. Deze saus gebruik je straks om de spiesjes mee af te lakken tijdens het roosteren.

Roosteren

Nu kun je de spiesjes gaan rijgen. Neem één reep van het vlees per spiesje en rijg deze in een golvende beweging op de spies. Als je liever blokjes vlees hebt is dat ook prima, 4 stukjes per spiesje is dan voldoende. Rooster de spiesjes op de barbecue en smeer er met een kwastje steeds een klein beetje van de saus op. Het vlees krijgt hiervan een lekkere smaak en een mooie kleur. Let op dat het vlees niet verbrand, blijf er steeds bij in de buurt en keer de spiesjes regelmatig. Als ze rondom bruin zijn, zijn ze gaar. Test er eentje uit om het zeker te weten.

Wil je meer weten over de saté barbecue of ken je deze barbecue nog niet? In dit artikel leg ik uit wat het is, wat je ermee kunt en waar hij verkrijgbaar is.

Serveer de varkensspiesjes met een frisse coleslaw (koolsla) en (zoete)aardappelfriet.

Varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*