Eetspiratie » Varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus
Varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus

Varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus

Sinds ik mijn saté barbecue heb ben ik heel actief aan de slag gegaan met het bedenken van verschillende soorten recepten. Roosteren op een saté barbecue is namelijk helemaal niet veel werk. Vroeger vond ik barbecueën altijd een heel gedoe, nu draai ik mijn hand er niet meer voor om. Om een keer iets anders te maken op de barbecue dan saté van kip bedachten wij (mijn gezin) een recept voor een soort American style saté. Nu bestaat dat natuurlijk helemaal niet want saté is een Oosterse benaming. Het werden varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus.

Wij eten eigenlijk heel weinig varkensvlees maar zo nu en dan maak ik het weleens klaar. Het liefst maak ik dan Indo pulled pork of carnitas. Deze varkensspiesjes zijn een lekkere afwisseling tussen alle kiprecepten op mijn website. Dit recept bestaat uit twee onderdelen: de rub en de barbecuesaus. Schrik niet van de ingrediënten. Het is een kwestie van bij elkaar voegen en roosteren. Het roosteren doe je natuurlijk op een saté barbecue!

Varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus

Varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 1 stem
Categorie: WereldkeukenKeuken: WereldkeukenNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

8

stuks
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Op mijn saté barbecue bereidde ik varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus. Deze spiesjes kun je vergelijken met saté maar dan American style.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • Wat heb je nodig voor de rub?
  • 500 gram hamlappen

  • 1 eetlepel paprikapoeder

  • halve eetlepel gerookt paprikapoeder

  • 2 theelepels knoflookpoeder

  • 1 flinke theelepel gemalen zwarte peper

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1 flinke snuf zout

  • 1 eetlepel (kokosbloesem)suiker

  • Wat heb je nodig voor de barbequesaus?
  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 1 eetlepel sojasaus (lees hier welke sojasaus ik gebruik)

  • 2 eetlepels honing

  • 1 eetlepel azijn

  • 1 snuf zout

  • 1 snuf vers gemalen peper

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • 2 theelepels gedroogde tijm

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1 theelepel sambal badjak

BEREIDING

  • Hoe maak je de sateetjes?
  • Week de bamboeprikkers (satéprikkers) alvast in een glas met water zodat ze straks niet verbranden op de (saté)barbecue.
  • Met deze hoeveelheden kun je ongeveer 8 spiesjes maken. Wil je er meer maken dan kun je de ingrediënten verdubbelen. In dit recept zijn een aantal Oosterse ingrediënten verwerkt. Dit is misschien niet gebruikelijk in een American style recept maar wij vinden dat lekker!
  • Snijd het vlees in lange brede repen. Leg ze even apart tot gebruik. Doe de ingrediënten voor de rub in een grote kom en voeg de repen vlees erbij. Knijp met je handen de rub goed in het vlees, gebruik eventueel (keuken)handschoentjes. Laat het vlees even marineren en maak ondertussen de saus.
  • Hoe maak je de barbequesaus?
  • Doe alle ingrediënten voor de barbecuesaus in een kommetje en meng alles goed door elkaar. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten uit de het lijstje toe. Voor een iets zoutere smaak voeg je nog wat sojasaus toe, voor een zoetere smaak nog wat honing en voor extra pit nog een beetje sambal. Je kunt de saus een beetje naar je eigen smaak maken. Deze saus gebruik je straks om de spiesjes mee af te lakken tijdens het roosteren.
  • Hoe nu verder?
  • Nu kun je de spiesjes gaan rijgen. Neem één reep van het vlees per spiesje en rijg deze in een golvende beweging op de spies. Als je liever blokjes vlees hebt is dat ook prima, 4 stukjes per spiesje is dan voldoende.
  • Rooster de spiesjes op de barbecue en smeer er met een kwastje steeds een klein beetje van de saus op. Het vlees krijgt hiervan een lekkere smaak en een mooie kleur. Let op dat het vlees niet verbrand, blijf er steeds bij in de buurt en keer de spiesjes regelmatig.
  • Als ze rondom bruin zijn, zijn ze gaar. Test er eentje uit om het zeker te weten.Varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus

AANTEKENINGEN

  • Wil je meer weten over de saté barbecue of ken je deze barbecue nog niet? In dit artikel leg ik uit wat het is, wat je ermee kunt en waar hij verkrijgbaar is.
  • Serveer de varkensspiesjes met een frisse coleslaw (koolsla) en (zoete)aardappelfriet.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.