Eetspiratie » Pittige barbecuesaus met sriracha
Pittige barbecuesaus met sriracha

Pittige barbecuesaus met sriracha

Pittige barbecuesaus met sriracha, lekker als saus, dip of in een marinade. Barbecuesaus (of bbq saus) is een rode kruidige saus met een ‘smokey’ smaak. Dit past goed bij gegrild of geroosterd vlees maar het is ook lekker als glaze over gehaktbrood of spareribs. Het is ook lekker in combinatie met tahoe of tempeh. Met deze saus kun je eigenlijk alle kanten op maar wat ik mistte was een beetje pit. Daarom maakte ik mijn eigen versie van pittige barbecuesaus met sriracha.

Eerder deelde ik al een recept voor bbq saus (hier vind je het recept). Deze saus is vrij basic en bevat tijm en gerookt paprikapoeder wat deze saus zijn kenmerkende ‘smokey’ smaak geeft. Zelf ben ik meer fan van de Oosterse barbecuesaus (heel verrassend!). Deze variant is vaak wat donkerder van kleur, pittiger en kruidiger van smaak.

Pittige barbecuesaus met sriracha

Deze saus gebruik ik op verschillende manieren. Ik vind het lekker als dip bij krokante stukjes kip of popcorn chicken (dit recept komt nog online). Gemengd met mayonaise is het een lekker sausje voor bij (zoete aardappel) friet. Gemengd door pulled pork of als saus bij gehaktbrood, deze saus is altijd handig om in de koelkast te hebben.

Pittige barbecuesaus met sriracha

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Dips en toppings, Dressings en sauzenKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

200

milliliter
Tijd totaal

10

minuten

Een lekkere kruidige barbecuesaus met een beetje pit.

Ingrediënten

  • 8 eetlepels tomatenketchup

  • 50 milliliter water

  • halve eetlepel pittige mosterd

  • 1 eetlepel citroensap

  • 2 eetlepels azijn

  • 2 eetlepels rietsuiker

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder

  • 2 theelepels uienpoeder

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • 1 eetlepel sriracha (of meer naar smaak)

  • 1 steranijs

  • vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten in een steelpan. De steranijs mag er in zijn geheel in. Deze vis je er later weer uit.
  • Verwarm de saus op een laag vuur en roer af en toe. Laat het kort bubbelen tot het wat dikker wordt en zet het vuur uit.
  • Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets extra’s toe. Wil je meer pit voeg dan meer sriracha toe. Wil je meer zoet voeg dan een snufje suiker toe. Blijf proeven tot de saus naar jouw smaak is.
  • Schep de saus over in een schone glazen pot. Verwijder de steranijs, laat het afkoelen en bewaar de saus in de koelkast.

Aantekeningen

  • Als je van pittige sauzen houdt dan vind je piri piri saus misschien ook lekker. Deze saus kun je ook heel eenvoudig zelf maken. Kijk hier voor het recept.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE