Eetspiratie » Zoete smokey BBQ marinade met een beetje pit
Zoete smokey BBQ marinade met een beetje pit

Zoete smokey BBQ marinade met een beetje pit

Zoete smokey BBQ marinade met een beetje pit. Ik wilde een universele barbecue marinade maken. Een barbecue marinade voor kip, vlees, groenten maar ook voor tofu en tempeh. Een handig recept met lekkere ingrediënten met die typische barbecue ‘vibe’. Uiteraard moest deze marinade naast een zoete smaak ook een beetje pit hebben. Na veel puzzelen en proeven, heb ik deze zoete rokerige marinade gemaakt. Een recept met een Aziatisch tintje.

Deze bbq marinade doet qua smaak misschien een beetje denken aan barbecuesaus. Want naast een marinade kun je dit recept ook prima als een saus gebruiken. Je kunt het eten als een soort kruidige tomatenketchup. Zelf wilde ik deze marinade gebruiken om tempeh in te marineren. Vaak combineer ik tempeh met ketjap, maar dit keer wilde ik iets anders en vervolgens is dit recept ontstaan. Ik wilde er ook graag hoisinsaus in gebruiken omdat dit een zoete en hartige smaak heeft. Een hoisin marinade leek me namelijk heel erg lekker!

Zoete smokey BBQ marinade met een beetje pit

Waaruit bestaat een marinade?

  • Zuur, zoals azijn, citroensap (of limoensap) of yoghurt. Dit maakt vlees, kip of groenten mals.
  • Kruiden en specerijen voegen smaak toe, denk aan gerookt paprikapoeder, uienpoeder en zwarte peper.
  • Een ‘vet’ zoals olie, bijvoorbeeld olijfolie of sesamolie. Dit voegt naast vocht ook smaak toe.
  • Zoetstof zoals (basterd)suiker, ketjap manis, ahornsiroop of honing, dit zorgt voor karamelisatie.
  • Hartige smaakmakers zoals sojasaus, vissaus, Worcestersaus of tomatenpuree voor de umamismaak.

Bij dit soort recepten gebruik je veel lepels. Het is daarom handig om te werken met maatlepels. Eerder schreef ik een artikel over deze handige keukenhulp. Op deze manier kun je snel je ingrediënten afmeten en preciezer werken.

Altijd de juiste hoeveelheden
Joseph Joseph Nest Maatlepel - Maatcupjes

Joseph Joseph Nest Maatlepel – Maatcupjes

Deze set maatcupjes is ideaal voor tijdens het bakken en koken. De set bestaat uit 8 verschillende maten.

Een marinade geeft niet alleen veel smaak, maar azijn of citroensap in een marinade maken vlees mals. De textuur van rauwe groenten wordt zachter en tofu en tempeh absorberen marinade als een spons. De suikers gaan karamelliseren tijdens het bereiden en er ontstaat een soort ‘glazuurlaagje’ wat er aantrekkelijk uitziet. Met de hoeveelheid van dit marinade recept kun je ongeveer 700 gram of meer ingrediënten marineren. Je kunt het recept ook eenvoudig verdubbelen.

Hoelang moet vlees in de marinade?

Vlees (rundvlees en varkensvlees) hebben om te marineren ongeveer 2 tot 4 uurtjes nodig, kipfilet en drumsticks ongeveer 30 minuten tot 2 uur. Groenten, tofu en tempeh hebben maar ongeveer 30 minuten tot een klein uurtje nodig. Te lang marineren is niet altijd beter. Als er teveel zuur in de marinade zit, kan vlees of groente te zacht worden en zelfs uit elkaar vallen. Lang marineren is bij grotere of dikkere stukken vlees wel aan te raden maar voor kleinere hoeveelheden kun je het beste de genoemde tijden aanhouden.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zoete smokey BBQ marinade met een beetje pit
Zoete smokey BBQ marinade met een beetje pit
Zoete smokey BBQ marinade met een beetje pit

Zoete smokey BBQ marinade met een beetje pit

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Gang: Ingrediënt, Saus, DipKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

1

portie
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

10

minutes

Zoete smokey BBQ marinade met een beetje pit en een Aziatische touch.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 2 eetlepels (suikervrije) tomatenketchup

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 2 eetlepels hoisinsaus

  • 1 eetlepel balsamico azijn

  • 1 eetlepel ahornsiroop

  • 1 theelepel sesamolie

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel vers geraspte gember of gemberpasta

  • 1 – 2 theelepels sriracha

  • 1 theelepel basterdsuiker

  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder

  • 1 theelepel tabasco smoked chipotle (optioneel)

  • vers gemalen zwarte peper

BEREIDING

  • Meng in een glazen pot 2 eetlepels tomatenketchup, 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels hoisinsaus, 1 eetlepel balsamico azijn, 1 eetlepel ahornsiroop, 1 theelepel sesamolie, een halve theelepel knoflookpoeder, 1 tot 2 theelepels sriracha (naar smaak), 1 theelepel basterdsuiker, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, een snufje peper en optioneel een theelepel tabasco smoked chipotle.
  • Meng dit door elkaar en rasp een theelepel verse gember boven het potje of gebruik heel eenvoudig gemberpasta. Roer de marinade goed door elkaar en proef of de smaak naar wens is.
  • Gebruik de marinade direct of bewaar deze in de koelkast tot gebruik.

AANTEKENINGEN

  • Met dit recept maak je ongeveer 180 milliliter marinade. Dit is genoeg om ongeveer 700 gram ingrediënten te marineren.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.