Panzanella – makkelijke Italiaanse salade met tomaten en brood en een kleine twist. Een lekker zomers en kleurrijk gerecht met eenvoudige ingrediënten. Een gerecht dat bestaat uit ‘oud’ brood, tomaten, rode ui, basilicum en een simpele dressing. Een boerengerecht waarbij groenten uit het seizoen worden gebruikt en een ideaal recept om restjes brood mee op te maken.
Als je van simpele salades houdt en net als ik gek bent op tomaten en brood, dan is dit je salade! Ik had nog een Italiaanse bol liggen die op moest en op mijn fruitschaal lagen een paar lekkere rijpe tomaten. Panzanella was het eerste dat in mij opkwam! Voor dit soort salades kun je mij spreekwoordelijk wakker maken. Er zijn verschillende versies van dit recept. Het is namelijk bedoeld om restjes op te maken. De twee belangrijkste ingrediënten zijn tomaten en brood. Wil je nog iets anders toevoegen? Geen probleem, laat je eigen creativiteit erop los.
Panzanella – makkelijke Italiaanse salade met tomaten en brood
Bij dit recept gebruik je oud brood. Soms wordt het brood geweekt in water, uitgeknepen en dan gemengd met de salade-ingrediënten. Dit laat je vervolgens minimaal een kwartier tot een half uurtje staan, langer mag ook. De bedoeling is dat de smaken er helemaal intrekken. Maar stiekem vind ik het lekkerder met krokante knoflookcroutons. Dit is misschien niet volgens het authentieke recept, maar grote knapperige knoflookcroutons zijn gewoon onweerstaanbaar. Maak de salade zoals jij hem lekker vindt.
UBITE bio-based saladeschaal / serveerschaal XL
Duurzaam – 27cm – gemaakt van 100% hernieuwbare plantaardige bronnen.
Naast tomaten kun je er ook andere groenten aan toevoegen zoals komkommer. Reepjes paprika of gegrilde paprika zijn een lekkere toevoeging. Ook olijven en/of kappertjes zijn echte smaakbommetjes. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven en ik top mijn salade met gefrituurde kappertjes. Voor extra eiwitten voeg ik canellini bonen toe om de salade iets meer ‘body’ te geven.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Panzanella – makkelijke Italiaanse salade met tomaten en brood
4
porties15
minuten15
minuten30
minuten1
uurPanzanella – makkelijke Italiaanse salade met tomaten en brood en een kleine twist.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 Italiaanse bol of een stuk ciabatta (of ander oud knapperig brood) in grove blokjes gesneden
1 rijpe vleestomaat in plakken en vervolgens in kwarten gesneden
10 rijpe cherrytomaatjes gehalveerd
1 kwart komkommer in kleine blokjes gesneden
1 middelgrote rode ui in ringen gesneden
1 blikje cannelini bonen (á 200 gram) afgespoeld
een handvol verse basilicumblaadjes
5 eetlepels olijfolie (2 voor de dressing, 1 voor de croutons en 2 om de kappertjes in te frituren)
1 teentje knoflook geraspt
1 eetlepels rode wijnazijn
halve theelepel knoflookpoeder
2 – 3 eetlepels kappertjes (drooggedept)
peper en zout
BEREIDING
- Snijd het brood in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Doe ze in een ziplockzakje. Bestrooi ze met een halve theelepel knoflookpoeder en een snufje zout en drizzle er 1 eetlepel olijfolie overheen. Sluit het zakje en hussel de blokjes door elkaar zodat ze licht bedekt zijn met olie. Bak ze in een koekenpan op een laag vuur bruin en krokant. Zet ze apart tot gebruik.
- Neem 2 tot 3 eetlepels kappertjes en dep deze heel goed droog met een paar stukjes keukenpapier. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een kleine koekenpan en bak de kappertjes 2 tot 3 minuten tot ze verkleurd zijn. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
- Snijd de vleestomaat in plakken en snijd vervolgens de plakken in kwarten. Halveer de cherrytomaatjes en snijd de rode ui in dunne ringen. Snijd de komkommer in kleine blokjes. Spoel de cannelini bonen af onder de kraan. Doe dit samen in een grote schaal of kom.
- Maak een dressing van 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel rode wijnazijn, een geraspt teentje knoflook, peper en zout.
- Voeg de croutons toe aan de salade. Schenk de dressing eroverheen. Meng dit goed door elkaar met slabestek en laat dit 15 tot 30 minuten afgedekt rusten in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. Voeg net voor het serveren verse basilicumbladjes toe en meng deze door de salade.
- Haal de salade uit de koelkast en garneer met de gefrituurde kappertjes en extra basilicumblaadjes.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Sambal tomaat
- Rosbiefrolletjes Italiaanse stijl
- 10 recepten met tomaat
- Kemangi pesto – een frisse pesto met een Aziatische twist
- Basis tomatensaus voor pasta
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.