Eetspiratie » Groente inspiratie – recepten met komkommer
Groente inspiratie komkommer

Groente inspiratie – recepten met komkommer

Groente inspiratie – recepten met komkommer, een verfrissende, crunchy en gezonde groente die je op verschillende manieren kunt bereiden. Recepten met komkommer, je kunt deze nooit genoeg hebben. Misschien verwerk je komkommer tot nu toe alleen maar in salades, maar je kunt er zoveel meer mee! In dit artikel geef ik je inspiratie voor komkommer recepten.

De reden dat ik de ‘groente- inspiratie’ rubriek ben begonnen, is omdat ik een moestuin heb. Eén van de dingen die groeien als kool zijn de komkommers. Omdat ik veel komkommers oogst, moet ik deze ook verwerken. Vandaar dat ik veel inspiratie voor groenterecepten deel. Zo krijg ik zelf ook inspiratie voor nieuwe gerechten en kan ik het makkelijk zelf terugzoeken. Ook vind ik het leuk om groenten te fotograferen en te laten zien hoe mooi en lekker ze zijn!

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Groente inspiratie komkommer
Recepten met komkommer

Groente inspiratie – recepten met komkommer

De komkommer mag zeker niet ontbreken in de ‘groente inspiratie’ serie. Het is één van mijn favoriete groenten. Elke week bestel ik minimaal 3 komkommers bij de boodschappen, maar in de zomer kan ik ze ook oogsten uit mijn eigen moestuin. Bijna elke dag hangt er wel een rijpe komkommer aan mijn plant. Heerlijk als snack op zichzelf, maar het is ook fijn om verschillende komkommer recepten in mijn repertoire te hebben. Het is een veelzijdige groente, hij bevat veel water en zorgt ervoor dat je gehydrateerd blijft. Hij bevat weinig calorieën, veel voedingsstoffen en verfrist en verkoelt. Genoeg reden om dagelijks komkommer te eten.

Een komkommer kun je op verschillende manieren bereiden/eten:

  • Rauw is het een lekkere snack of tussendoortje, ook handig in de luchtrommel.
  • In salades, gesneden in blokjes, reepjes of plakjes zoals in een Griekse salade.
  • Ingelegd in azijn als een pickle of zoetzuur (atjar of acar)
  • Gemarineerd in sojasaus, sesamolie, azijn en suiker.
  • In een koude soep zoals gazpacho.
  • Verwerkt in gezonde sapjes of smoothies.
  • In een detoxsoep samen met bleekselderij en venkel.
  • Wokken of roerbakken zoals in bijvoorbeeld tjap tjoy.
  • Verwerkt in een saus zoals tzatziki.
  • Gesmasht met een Oosterse dressing, zoals in dit recept.
  • Als ingrediënt voor kimchi, ‘kimchi komkommer’.
  • Schep de zaadjes eruit en vul de komkommers met bijvoorbeeld hummus.
  • Dun gesneden in plakjes op een sandwich.
  • Geschaafd in plakken kun je er komkommerrolletjes met hummus of kruidenspread van maken.
  • Als komkommersushi gevuld met rijst.
  • Als onderdeel van roedjak manis, een Indische fruitsalade met een dressing van ketjap manis.
  • Plakjes, schijfjes of komkommerlinten in water met munt als verfrissend drankje.
  • In reepjes gesneden geserveerd met een dipsaus.

Komkommer kun je op verschillende manieren snijden of serveren. Door ze in verschillende vormen te snijden krijgen ze een verrassende structuur. Zo blijft het ook een interessante groente om te eten.

  • In plakjes of halve maantjes gesneden of dun geschaafd met een mandoline.
  • Snijd ze in kleine blokjes voor in een salsa of een couscous salade.
  • Maak er met een kaasschaaf of julienne snijder lange linten van. Eventueel kun je er rolletjes van maken.
  • Met een spiraalsnijder maak je er lang spiralen van, lekker in een salade.
  • Rasp de komkommer met een blokrasp voor een zoetzure salade of tzatziki.
  • Met een kartelmesje snijd je er dunne reepjes van, dit is een leuke manier om komkommer te serveren in bijvoorbeeld een bowl.
  • Snijd er grote schuine plakken van, dit is lekker in roerbakgerechten.
  • Uithollen om de komkommer vervolgens te vullen.

Kortom, de komkommer is een veelzijdige en gezonde groente. Het is wel een groente die vaak behandeld word met bestrijdingsmiddelen. Het is daarom wel een aanrader als je graag komkommers eet om te kiezen voor de biologische variant. Tegenwoordig worden de komkommers verkocht in plastic. Het plastic zorgt ervoor dat de komkommer langer houdbaar blijft. Het beschermt de komkommer tegen uitdroging en gaat de groei van schimmels tegen.

Je zou natuurlijk ook zelf komkommers kunnen kweken in je tuin. De zaadjes zaai je binnen voor rond maart/april. Geef ze daarna een plekje met redelijk wat zonlicht en een rekje waar de plant tegenaan kan klimmen. Een komkommerplant houdt van veel water. Zorg dus voor voldoende water tijdens droge periodes en op warme dagen. Komkommers zijn in het seizoen van juni tot september. Ze zijn dan het lekkerst. Buiten deze maanden worden komkommers geïmporteerd uit andere warme landen. De smaak is niet vergelijkbaar met komkommers uit het seizoen. Ook de prijs van een komkommer is dan hoger dan in de zomermaanden wanneer hij in het seizoen is.

Op zoek naar nog meer inspiratie voor groenten? Kijk dan hier voor meer groenterecepten en inspiratie.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.