Komkommersalade met yoghurt en dille, een frisse salade die binnen 10 minuten op tafel staat. Deze lichte salade voor de zomer past bij een BBQ, picknick en het is een heerlijk bijgerecht. Een verfrissende salade voor warme dagen, hij zit boordevol smaak, heeft weinig ingrediënten en is snel klaar. Deze makkelijke komkommersalade mag niet ontbreken in je kookrepertoire.
Dit gerecht heeft wel iets weg van tzatziki, alleen is deze salade een stuk sneller klaar. Je maakt de salade met simpele ingrediënten waarvan je de meeste waarschijnlijk al in huis hebt. Gebruik yoghurt voor een caloriearme variant. Je kunt yoghurt ook combineren met mayonaise voor een vollere smaak. Ik heb voor dit recept sojayoghurt en plantaardige mayonaise gebruikt, daardoor is dit recept vegan. Gebruik de ingrediënten die jij het lekkerst vindt.
Bij het maken van dressings is het altijd handig om maatlepels te gebruiken. Zo kun je alles precies afmeten en heb je altijd de juiste hoeveelheden. In dit artikel leg ik uit waarom maatlepels onmisbaar zijn in de keuken.

Joseph Joseph Nest Maatlepel – Maatcupjes
Deze set maatcupjes is ideaal voor tijdens het bakken en koken. De set bestaat uit 8 verschillende maten.
Komkommersalade met yoghurt en dille
Bij het maken van tzatziki rasp je een komkommer en laat je deze uitlekken. Bij deze salade hoef je alleen maar de dressing te maken, de komkommer te snijden en deze meng je vervolgens samen. Dan is je salade al klaar! Je kunt ervoor kiezen om de komkommer in dunne plakjes te snijden met bijvoorbeeld een kaasschaaf of mandoline. Dan is de salade ook heerlijk op brood, een toastje of crackers. Blokjes komkommer geven de salade een lekkere bite. Het is dan een lekker bijgerecht bij gebakken aardappeltjes, een curry, gegrild vlees, in een pita falafel, bij een (vega)burger, noem maar op. Deze verfrissende romige komkommersalade kun je bij veel verschillende gerechten serveren.
Laat er je eigen creativiteit op los. Je kunt ook andere kruiden gebruiken, bieslook is bijvoorbeeld ook een lekkere optie. Zelf voeg ik voor extra kick een paar theelepels kappertjesvocht toe aan de salade. Geroosterde pijnboompitjes zijn een lekkere crunchy topping als je dat lekker vindt.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Komkommersalade met yoghurt en dille
4
porties10
minuten0
minuten10
minutenEen heerlijke romige komkommersalade met yoghurt en dille.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
3 eetlepels (soja)yoghurt
1 eetlepel (plantaardige) mayonaise
1 (biologische) komkommer in plakjes of blokjes gesneden
halve tot hele theelepel ahornsiroop (of een andere zoetstof)
1 theelepel citroensap
1 theelepel citroenrasp (van een biologische citroen)
halve theelepel knoflookpoeder
1 theelepel gedroogde dille
peper en zout naar smaak
1 – 2 theelepels kappertjesvocht (optioneel)
BEREIDING
- Maak een dressing van 3 eetlepels yoghurt, 1 eetlepel mayonaise, een halve tot hele theelepel ahornsiroop, een halve theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel citroenrasp, 1 theelepel citroensap, peper en zout naar smaak en 1 theelepel gedroogde dille. Voeg eventueel 1 tot 2 theelepels kappertjesvocht toe. Dit is geen must, maar wel een aanrader!
- Meng de dressing door elkaar en proef of hij op smaak is. Pas indien nodig de dressing aan door iets extra’s van de bovengenoemde ingrediënten toe te voegen.
- Was de komkommer en snijd deze in dunne plakjes of grove blokjes. Snijd dan de komkommer in de lengte door de helft en snijd nogmaals door de helft zodat je 4 lange repen krijgt. Dan snijd je de zaadlijsten eruit en daarna snijd je de komkommer in blokjes. Doe de komkommer bij de dressing. Meng de plakjes of blokjes met behulp van twee lepels door de dressing. Bestrooi met versgemalen zwarte peper. Garneer eventueel met verse takjes dille.
- Bewaar de komkommersalade tot 2 dagen in de koelkast. Voor gebruik even goed mengen omdat er vocht uit de komkommer is gekomen.
Gerelateerde recepten en artikelen
- De lekkerste mosterd dressing – frisse mosterd dille dressing
- Yoghurt on the go – handig mealprep recept
- Yoghurt maken in de Crock-Pot Express multicooker
- Pittige komkommersalade
- Snelle zoetzure komkommersalade
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.