Eetspiratie » De lekkerste plantaardige burger – de linzenburger
De lekkerste plantaardige burger - de linzenburger

De lekkerste plantaardige burger – de linzenburger

Linzenburger, een lekkere stevige plantaardige burger die heerlijk is op een broodje. Linzen hebben een beetje een oubollig imago. Als ik vroeger aan linzen dacht dan zag ik de mevrouw uit onze lokale natuurvoedingswinkel voor me. Een hele aardige, lieve mevrouw met een hoge grijze knot en sandalen aan. Tegenwoordig denk ik bij linzen aan hippe en lekkere gerechten, linzen zijn hot! Je maakt er superlekkere en voedzame linzenburgers mee.

Deze vegan linzenburgers zijn verrassend lekker. Op een knapperig hamburgerbroodje, geserveerd met sla, een uitje, augurkjes en ketchup smaakt hij het lekkerst. Als extraatje serveer je er (zoete aardappel) frietjes bij en je bordje comfortfood is compleet. Voor het maken van deze burgers gebruik ik een keukenmachine. Ik gebruik zelf de Magimix mini voor dit soort recepten. Een makkelijk apparaat, niet te groot en heel makkelijk schoon te maken.

Klein maar krachtig
Magimix - Mini Plus - Foodprocessor

Magimix – Mini Plus – Foodprocessor

Kleine foodprocessor, ook geschikt voor het maken van boemboes!

De lekkerste plantaardige burger – de linzenburger

Het bakken van plantaardige burgers is net iets anders dan het bakken van vlees. Je hebt een mengsel nodig wat goed aan elkaar plakt en je hebt een beetje geduld nodig. Een burger op basis van peulvruchten of linzen is anders dan de vlees variant. Het mengsel kan wat ‘vochtig’ lijken in het begin maar door een handig trucje komt dit uiteindelijk helemaal goed. Voeg eventueel extra bloem toe en zorg dat je mengsel wel plakkerig is maar niet ‘nat’. Maak de burgers ook niet te groot en niet te dik. Maak ze ongeveer even groot als je hamburgerbroodje. In de pan kun je ze nog een beetje platter maken met een spatel.

Lijnzaad dient in dit recept als vervanger voor ei. Gemalen of gebroken lijnzaad met water wordt als je het even laat staan dik en gelachtig. Het is een goed alternatief voor ei in verschillende recepten. Om de burgers stevig te maken zet je ze na het vormen even in de vriezer. Zo worden ze compact, stevig en vallen ze niet uit elkaar tijdens het bakken. Je kunt ze zelfs bevroren bakken. Ze hebben maar kort nodig, ongeveer 3 minuten aan elke kant tot de burger mooi bruin is.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

De lekkerste plantaardige burger - de linzenburger
Linzenburger
De lekkerste plantaardige burger - de linzenburger

De lekkerste plantaardige burger – de linzenburger

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Niveau: gemiddeld
Porties

4 – 6

stuks
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totaal

40

minuten

Maak van linzen heerlijke plantaardige burgers.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 400 gram bruine linzen uit blik of pot uitgelekt

  • 4 – 5 (vegan) hamburgerbroodjes getoast in een pan of op de grill

  • 100 gram geraspte wortel of kant en klare julienne gesneden wortel

  • 1 ui gesnipperd

  • 2 tenen knoflook fijngehakt

  • 4 – 6 eetlepels paneermeel of fijne havermoutvlokken

  • 4 eetlepels bloem

  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad + 2 eetlepels water

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 2 theelepels kerriepoeder

  • 1 theelepel gemberpoeder

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • chilipoeder naar smaak

  • zout en peper

  • 1 – 2 eetlepels neutrale olie

BEREIDING

  • Doe 2 eetlepels lijnzaad samen met 2 eetlepels water in een kommetje. Roer dit door elkaar en laat het minimaal 5 minuten staan.
  • Giet de linzen af en spoel ze even af onder de kraan. Rasp de wortel (of gebruik kant en klare julienne gesneden wortel), snijd de ui en de knoflook grof.
  • Doe de linzen met 100 gram wortel, de gesnipperde ui en 3 tenen fijngehakte knoflook in de keukenmachine. Voeg ook 1 theelepel gemalen komijn, 2 theelepels kerriepoeder, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel gemalen koriander en chilipoeder naar smaak toe. Pulseer een aantal keer zodat de ingrediënten goed vermengd worden. Laat de machine een tijdje draaien en schraap indien nodig de zijkanten een keer schoon.
  • Voeg 4 eetlepels paneermeel (of fijne havermoutvlokken) toe samen met het lijnzaadpapje en pulseer tot het een stevig mengsel is. Als het mengsel nog te nat is voeg dan 2 extra eetlepels paneermeel of havervlokken toe. Laat dit mengsel nog even draaien.
  • Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Pulseer een laatste keer en dan kun je de burgers gaan vormen. Schep het mengsel over op een bord en voeg 4 eetlepels bloem toe. Meng dit er goed doorheen. Bekleed een bord met bakpapier. Doe een beetje bloem op je handen en maak 4 tot 5 burgers van het mengsel. Leg de burgers op het bakpapier. Zet vervolgens het bord even in de vriezer en ruim ondertussen de keuken op.
  • Verwarm 1 tot 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide zijden bruin en gaar. Serveer op een getoast broodje met sla, komkommer, tomaat, augurk en ketchup.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.