Eetspiratie » Zoetzure gemarineerde kikkererwten met artisjok, dille en augurk
Zoetzure gemarineerde kikkererwten met artisjok dille en augurk

Zoetzure gemarineerde kikkererwten met artisjok, dille en augurk

Zoetzure gemarineerde kikkererwten met artisjok, dille en augurk. Een lekker bijgerecht, side salad, mezze of topping. Kikkererwten, één van de meest veelzijdige peulvruchten die er zijn. Ze zijn een perfecte basis voor heerlijke gerechten. Daarnaast zijn ze lekker, betaalbaar en eiwitrijk. Dit recept voor zoetzure gemarineerde kikkererwten is spontaan ontstaan toen ik lunch maakte in de keuken van mijn moeder.

Recepten ontstaan bij mij door een idee dat ik in mijn hoofd heb, door het lezen van boeken, het kijken van Youtube video’s of gewoon tijdens een rondje door de supermarkt. Dit recept maakte ik toen ik bij mijn moeder was. Ik zocht iets lekkers voor op geroosterd brood. Maar omdat het aan het einde van de week was, was haar koelkast redelijk leeg. Dus dook ik de voorraadkast in. Bij mensen neuzen in hun voorraadkast en vervolgens iets lekkers maken met de ingrediënten die ze in huis hebben, is iets wat ik graag doe. Zo kwam ik op dit gemarineerde kikkererwtenrecept.

Zoetzure gemarineerde kikkererwten met artisjok, dille en augurk

In de voorraadkast vond ik een blik kikkererwten en artisjokharten, een mooie basis voor een gerecht. Daarnaast heeft mijn moeder altijd augurken en olijven. Uien heeft ze standaard in huis. Ook stond er een pot gerilde paprika en een potje met pittige groene ingelegde pepers ‘sus biber’, in de koelkast. Deze pepers geven deze gemarineerde kikkererwten een kick. Deze pepers koop je zowel in de supermarkt als in de Turkse of Marokkaanse super. Kun je ze niet vinden, dan is een rode peper of een jalapeno ook een lekkere optie. En als je van pittig houdt, is een adjuma peper of Madame Jeanette ook erg lekker.

Je kunt nooit genoeg glazen potten hebben
Kilner - Ronde Weckpot - 1L

Kilner – Ronde Weckpot – 1L

Duurzame weckpot met luchtdichte deksel die ervoor zorgt dat de inhoud zo lang mogelijk vers blijft.

De ingrediënten hoef je alleen maar samen te voegen en even te laten marineren (15 minuten, als je het meteen wilt eten). De dag erna smaakt het nog lekkerder, de smaken zijn dan goed ingetrokken. Je eet dit bijvoorbeeld als een salade, als ‘side dish’, bij de barbecue, of als topping op je broodje hummus of geprakte avocado. Het is lekker op een pizza, flatbread of in een pita of wrap. Je kunt met dit gerecht alle kanten op. Zelf vind ik het lekker om er nog een beetje crispy chili olie overheen te drizzlen. Bewaar de gemarineerde kikkererwten tot 4 dagen in een afgesloten bak of glazen pot in de koelkast.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zoetzure gemarineerde kikkererwten met artisjok, dille en augurk Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Zoetzure gemarineerde kikkererwten met artisjok, dille en augurk

Zoetzure gemarineerde kikkererwten met artisjok, dille en augurk

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: Bijgerecht, Lunch, MezzeKeuken: Midden-OostersNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Bereiding

15

minuten
Kooktijd

0

minuten
Marineren

15

minuten
Totale tijd

30

minuten

Maak met ingrediënten uit je voorraadkast een heerlijke zoetzure kikkererwtensalade met artisjok, augurk en paprika. Voeg pepers toe voor een pittig accent. Deze salade is lekker als bijgerecht, topping op broodjes of sandwiches, als mezze, ideaal bij de barbecue of voor een picknick.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 blik kikkererwten van 400 gram (afgespoeld en uitgelekt)

  • 1 blik artisjokharten van 400 gram op water (afgespoeld en uitgelekt)

  • 4 zoetzure augurken, in plakjes gesneden

  • 6 eetlepels augurkennat

  • 1 kleine rode ui, gesnipperd

  • 1 kleine gegrilde paprika uit een pot of een kleine rode puntpaprika, in kleine blokjes gesneden

  • 6 groene olijven, in stukjes gesneden

  • 1 theelepel gedroogde dille (of een ander groen kruid naar smaak)

  • 3-4 sus biber (ingelegde groene pepertjes uit een pot) of een andere pittige peper naar smaak

  • zout en peper

  • optioneel, fijngehakte verse groene kruiden

BEREIDING

  • Spoel de inhoud van een blik kikkererwten van 400 gram af onder de kraan. Giet ook de artisjokharten af en spoel deze ook af onder de kraan. Doe de kikkererwten in een grote kom en zet even apart tot gebruik.
  • Snipper de rode ui, snijd de rode puntpaprika, 4 augurken, 6 olijven in kleine blokjes en snijd de artisjokharten in kwarten. Knip 3 tot 4 sus biber (groene pepertjes) in kleine stukjes.
  • Doe dit samen bij de kikkererwten in de kom en meng alles door elkaar. Voeg 6 eetlepels augurkennat toe, samen met een theelepel gedroogde dille (of andere gedroogde groene kruiden), peper en zout.
  • Meng alles goed door elkaar en laat het 15 minuten marineren. Voeg eventueel nog vers gehakte kruiden toe voor het serveren. Hoe langer het staat hoe meer de smaken intrekken. Bewaar tot 4 dagen in de koelkast in een afgesloten bak of glazen pot.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.