Eetspiratie » Augurkenrelish met dille
Augurkenrelish met dille

Augurkenrelish met dille

Augurkenrelish met dille, een onmisbare smaakmaker! Ik ben gek op pickles, zoetzuur en gefermenteerde groenten, zoals zuurkool en kimchi. Ook augurken staan hoog in mijn favorietenlijstje. Nu was ik al een tijdje op zoek naar augurkenrelish, een zoetzuur mengsel van fijngehakte augurken die je bijvoorbeeld serveert op een hamburger, hotdog, op een broodje of sandwich. Ik kon het alleen maar vinden in een ‘expatshop’, een winkel waar ze buitenlandse producten importeren en verkopen. Maar omdat die winkel niet bij mij om de hoek zit, besloot ik om mijn eigen relish te maken. En dat is heel eenvoudig.

Mijn eten bestaat uit een aantal onderdelen. Naast de ‘basis’ is er is altijd een pittig element, iets knapperigs en iets zuurs te vinden op mijn bord. Op deze manier beleg ik ook mijn broodjes. Het zure element kan een pickle zijn van rode ui, of acar van komkommer of zelfs een beetje zuurkool. Augurkenrelish hoort ook in dit rijtje thuis, dit geeft gerechten een kick en een lekkere frisse smaak.

Augurkenrelish met dille

In buitenlandse supermarkten of sommige toko’s kun je weleens een potje augurkenrelish tegenkomen. Ik heb het destijds gekocht in een expatshop en ik had toen natuurlijk spijt dat ik er niet meer gekocht had. Maar toen las ik het etiket en keek ik eens goed naar de ingrediënten, naast augurken zaten er een hoop toevoegingen in. Toen dacht ik, ik kan dit ook prima zelf maken en dan weet ik wat erin zit. Met een paar augurken en ingrediënten uit je voorraadkast kom je al een heel eind.

De enige ingrediënten die je misschien niet in huis hebt zijn selderijzout en mosterdpoeder of mosterdzaadjes. Dit kun je overigens gewoon kopen in de supermarkt, maar ook in de toko. Het selderijzout geeft de relish een hartige smaak en je hoeft dan geen extra zout meer toe te voegen. Als je het niet kunt vinden, geen probleem. Zonder dit ingrediënt zal je augurkenrelish nog steeds lekker smaken. Het mosterdpoeder of de mosterdzaadjes horen er wel in. Je hebt er niet veel van nodig, maar het maakt de relish wel echt een relish. Kun je dit nu niet vinden in jouw supermarkt, vis dan de mosterdzaadjes uit je pot augurken. Deze kun je prima gebruiken in je zelfgemaakte relish.

Altijd de juiste hoeveelheden
6-Delige Maatlepel Set RVS

6-Delige Maatlepel Set RVS

Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

De lekkerste pickle augurkenrelish met dille Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Augurkenrelish met dille

Augurkenrelish met dille

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: CondimentKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

(200 gram)
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

15

minuten

Heerlijke zelfgemaakte augurkenrelish met dille. Lekker op een hamburger, hotdog, gegrild vlees, als topping op een broodje of een sanwich of door een salade. Makkelijk te maken, het geeft je gerechten een kick en een lekkere frisse smaak.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 6 partysticks (zoetzure augurken parten uit pot), in fijne blokjes gehakt

  • 1 eetlepel ui, heel fijn gehakt

  • halve eetlepel gedroogde dille

  • 1 theelepel ahornsiroop (of een andere zoetstof)

  • 1 dopje (appelcider) azijn

  • halve theelepel mosterdpoeder (Colmans) of 1 theelepel mosterdzaadjes

  • mespunt selderijzout (optioneel)

  • peper en zout naar smaak

BEREIDING

  • Snijd de 6 partysticks zo fijn mogelijk. Ga er goed met je mes doorheen. Hak ook de ui zo fijn mogelijk. Je hebt ongeveer 1 eetlepel fijngehakte ui nodig. Meng dit samen in een kommetje.
  • Voeg vervolgens een halve eetlepel gedroogde dille, 1 theelepel ahornsiroop (of een andere zoetstof), 1 dopje (appelcider) azijn, een halve theelepel mosterdpoeder of 1 theelepel mosterdzaadjes en een mespunt selderijzout (optioneel) toe. Gebruik je dit niet voeg dan een beetje zout en peper toe.
  • Meng dit goed door elkaar en proef of de smaak naar wens is. Voeg eventueel nog iets extra’s van de ingrediënten toe. Het lekkerst is om de relish minimaal 2 uurtjes in de koelkast te zetten, zodat hij koud wordt en de smaken een beetje kunnen intrekken.
  • Bewaar de relish in een schoon glazen potje. Het is tot ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.