Eetspiratie » Ingelegde rode ui (pickled red onions)
Ingelegde rode ui

Ingelegde rode ui (pickled red onions)

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Ingelegde rode ui (pickled red onions). Iedereen zou hiervan standaard een potje in de koelkast hebben moeten staan. Er is namelijk altijd een goede reden om ingelegde rode ui ergens bij te serveren. Het geeft je gerechten een frisse smaak, het zorgt voor een klein zuurtje en het maakt je eten mooier! Ringen rode ui die even in de azijn hebben gelegen worden namelijk prachtig roze. Het recept is heel eenvoudig.

Deze zoetzure rode ui kun je bij allerlei gerechten serveren. Naast dat het er mooi en kleurrijk uitziet geeft het je gerechten een smaakboost. Een zuur element is bij gerechten echt een must. Het is net dat extraatje dat alles net iets lekkerder maakt.

Ingelegde rode ui (pickled red onions)

Het lekkerste is om de rode uien zo dun mogelijk te snijden. Dit kun je prima doen met een scherp mes of met behulp van een mandoline. Een mandoline maakt hele mooie dunne plakjes en dat is juist erg lekker bij deze pickle. Serveer ingelegde rode ui bij curry’s, op je burger, bij barbecue gerechten, op je broodjes of sandwiches, bij een pita falafel of meng het door een salade. De mogelijkheden zijn eindeloos.


Voor perfect gesneden plakjes
Mandoline 'Violi' van Gefu

Mandoline ‘Violi’ van Gefu

Een handige compacte mandoline om groenten in perfecte plakjes te snijden. 5 verschillende diktes.

Je maakt een mengsel van azijn en water en brengt dit aan de kook. Vervolgens overgiet je de uien met de warme vloeistof. Maar heb je geen tijd en wil je een snellere versie maken? Je hoeft de vloeistof niet perse op te warmen, schenk het er gewoon koud overheen en zet het in de koelkast. Na een paar uur is de pickle klaar voor gebruik.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Ingelegde rode ui
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Ingelegde rode ui

Ingelegde rode ui

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 9 stemmen
Categorie: Bijgerecht, Condiment, IngrediëntKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

15

minuten

Ingelegde rode ui of ‘rode ui pickle’, een heerlijk condiment dat in iedere koelkast zou moeten staan. Dit ‘zoetzuur’ geeft je gerechten een smaakboost, kick en daarnaast ziet het er ook nog eens kleurrijk uit. Een makkelijk en budgetvriendelijk recept dat je gerechten naar een hoger niveau tilt.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 4 middelgrote rode uien, flinterdun gesneden

  • 200 milliliter azijn

  • 200 milliliter water

  • halve theelepel zout

  • 1 theelepel suiker (of meer naar smaak)

  • optioneel: 1 theelepel zwarte peperkorrels en 2 laurierbladen

BEREIDING

  • Snijd 4 rode uien in zo dun mogelijke ringen. Dit kan met een mes of met een mandoline. Doe de uien in een schone glazen hittebestendige pot (van 500 milliliter). Zet even apart tot gebruik.
  • Doe 200 milliliter azijn, 200 milliliter water, een theelepel hele peperkorrels en 2 laurierbladen, 1 theelepel suiker en een halve theelepel zout in een steelpan en breng dit aan de kook.
  • Als het kookt en de suiker is opgelost zet je het vuur uit en schenk je de warme vloeistof op de rode uien in de pot. De peperkorrels en laurierbladen kun je erin laten zitten.
  • Laat de pickle vervolgens afkoelen. Doe de deksel op de pot en bewaar de ingelegde rode ui in de koelkast. Het is afgesloten een week houdbaar. Na opening is het beperkt houdbaar. Gebruik altijd schoon bestek om de uien uit de pot te halen.
  • Na een paar uur kun je de uien al eten maar hoe langer ze staan hoe lekkerder.

AANTEKENINGEN

  • Zijn er andere kruiden of specerijen die je lekker vindt? Voeg deze dan gerust toe. Denk aan korianderzaadjes, pepertjes, kruidnagel of kardemom.
  • Acar ketimun (zoetzuur van komkommer) is een gerecht wat je misschien ook wel lekker vindt. Bekijk hier het recept. En van rode kool kun je ook een lekkere pickle maken. Deze is heel mooi paars van kleur en past bij veel gerechten. Lees hier het recept.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!