Ingelegde rode ui (pickled red onions). Iedereen zou hiervan standaard een potje in de koelkast hebben moeten staan. Er is namelijk altijd een goede reden om ingelegde rode ui ergens bij te serveren. Het geeft je gerechten een frisse smaak, het zorgt voor een klein zuurtje en het maakt je eten mooier! Ringen rode ui die even in de azijn hebben gelegen worden namelijk prachtig roze. Het recept is heel eenvoudig.
Ik zou deze zoetzure rode ui bij alles kunnen eten. Naast dat het er mooi en kleurrijk uitziet geeft het je gerechten een smaakboost. Als je van zilveruitjes en augurken houdt, zal je dit gerecht ook erg lekker vinden. Wat ook erg lekker is, is een peper pickle. Ringetjes peper ingelegd in azijn. Een smaakmaker bij verschillende gerechten. Bekijk hier het recept.
Ingelegde rode ui (pickled red onions)
Waar eet je deze mooie paars/roze uien dan bij? Waar eet je ze niet bij is misschien een betere vraag. Zelf eet ik ze graag op een broodje pulled pork of als topping op Oosterse gestoomde broodjes. Bij de nasi goreng of op mijn broodje hummus, in een salade of bij een pittige curry. De mogelijkheden zijn eindeloos. Voor een paar cent maak je een (bij)gerecht waar je alle kanten mee op kunt.
Het lekkerste is om de uien zo dun mogelijk te snijden. Als je ze in ringen snijd krijg je lekkere lange sliertjes die je mooi kunt serveren bij je gerechten. Dun snijden kan natuurlijk gewoon met een mes of met behulp van een mandoline.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Ingelegde rode ui
4
personen10
minuten5
minuten15
minutenAls je een potje ingelegde rode ui in je koelkast hebt staan kun je al je gerechten nog lekkerder maken.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
4 middelgrote rode uien
200 milliliter azijn
200 milliliter water
halve theelepel zout
1 theelepel suiker
optioneel: hele peperkorrels en laurierbladen
BEREIDING
- Snijd de uien in zo dun mogelijke ringen. Dit kan met een mes of met een mandoline. Doe de uien in een schone glazen (weck)pot (van 500 milliliter). Zet even apart tot gebruik.
- Doe de azijn, samen met het water, hele peperkorrels en laurierbladen, suiker en zout in een steelpan en breng dit aan de kook.
- Als het kookt zet je het vuur uit en schenk je de warme vloeistof op de rode uien in de pot. De peperkorrels kun je erin laten zitten. Verwijder de laurierbladen.
- Laat het afkoelen. Doe de deksel op de pot en bewaar de ingelegde rode ui in de koelkast. Het is afgesloten een week houdbaar. Na opening is het beperkt houdbaar. Gebruik altijd schoon bestek om de uien uit de pot te halen.
- Na een paar uur kun je de uien al eten maar hoe langer ze staan hoe lekkerder.
AANTEKENINGEN
- Zijn er andere kruiden of specerijen die je lekker vindt? Voeg deze dan gerust toe. Denk aan korianderzaadjes, pepertjes, kruidnagel of kardemom.
- Acar ketimun (zoetzuur van komkommer) is een gerecht wat je misschien ook wel lekker vindt. Bekijk hier het recept. En van rode kool kun je ook een lekkere pickle maken. Deze is heel mooi paars van kleur en past bij veel gerechten. Lees hier het recept.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Ingelegde rode kool (rode kool pickle)
- Ingelegde gember (voor salades en sushi)
- Rode kool bereiden in de Crock-Pot Express multicooker
- Groente inspiratie – recepten met rode kool
- Zelf maken – umamipoeder de smaakmaker van gedroogde paddenstoelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.