Eetspiratie » Frikadel pan (Indisch gehaktbrood)
Frikadel pan Indisch gehaktbrood

Frikadel pan (Indisch gehaktbrood)

Frikadel pan (Indisch gehaktbrood) is een heel simpel en lekker gerecht. Eerder deelde ik een recept voor Indisch gehaktbrood met ketjapsaus uit de slowcooker. Ook deelde ik al een recept voor fricadel goreng, dit zijn een soort kleine burgertjes die licht gefrituurd worden zodat ze een krokant korstje krijgen. Mijn oma maakte vaak frikadel in de vorm van een bal. Die ballen hadden wat weg van een oliebol, maar dan hartig. Dit werd meestal gegeten als er iets te vieren was. En voor andere gelegenheden maakte ze een grote ovenschaal frikadel pan, Indisch gehaktbrood uit de oven.

Dit gerecht roept nogal wat vragen op. Want bij frikadel of frikandel denk je waarschijnlijk meteen aan de plaatselijke snackbar. Frikadel is eigenlijk een ander woord voor gehaktbrood of gehaktstaaf (vreemd woord eigenlijk). Gekruid gehakt doe je in een broodvorm of cakevorm/bakblik en bak je vervolgens bruin en gaar in de oven. De Indische variant is frikadel pan. Een gehaktbrood met aardappels, selderij en nootmuskaat. Deze wordt uiteraard geserveerd met lekker veel sambal. Je kunt dit gerecht zowel warm als koud eten.

Frikadel pan (Indisch gehaktbrood)

Dit gehaktbrood eet je bij bijvoorbeeld bruine bonensoep of met een beetje rijst en sambal. Het is ook een handige aanvulling voor bij een rijsttafel. Het valt vaak ook goed in de smaak bij kinderen. Maar wat eigenlijk nog lekkerder is, het op een broodje doen samen met een beetje sambal. Mijn moeder nam dit als kind mee op brood naar school. Alleen werd het daar destijds nogal als ‘vreemd’ gezien. Het zag er niet uit als frikadel en het rook ook nog eens erg naar knoflook. Ze weten niet wat ze mistten!

Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Frikadel pan Indisch gehaktbrood
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Frikadel pan (Indisch gehaktbrood)

Frikadel pan (Indisch gehaktbrood)

5 van 8 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Bakrecepten, Bijgerechten, Budget, Familierecepten, Indische en Indonesische recepten, IndofoodKeuken: Indische receptenNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Oventijd

45

minuten
Tijd totaal

1

uur 

15

minuten

Frikadel pan oftewel Indisch gehaktbrood. Dit gerecht maak je in de oven en je kunt het zowel warm als koud eten.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 500 gram 500 rundergehakt

  • 500 gram 500 aardappels

  • 2 2 eieren

  • 1 1 ui

  • 4 tenen 4 knoflook

  • halve theelepel halve witte peper

  • 1 eetlepel 1 ketjap manis

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 eetlepel 1 sambal badjak

  • 1 theelepel 1 (vers geraspte) nootmuskaat

  • halve theelepel halve knoflookpoeder

  • verse of gedroogde selderij (naar smaak)

  • zout naar smaak

  • 3 eetlepels 3 paneermeel

  • boter om de ovenschaal mee in te vetten + extra voor het bakken

  • 1 eetlepel 1 olie

Bereiding:

  • Maak de aardappels schoon en kook deze samen in een ruime pan water met een snufje zout gaar. Giet ze af en laat ze uitdampen. Je kunt de aardappels ook al een dag eerder koken, of een extra hoeveelheid meekoken om de volgende dag dit recept te maken.
  • Snipper de ui en de knoflook en verhit een eetlepel olie in een koekenpan. Fruit hierin de ui, knoflook en sambals aan. Als de ui glazig ziet voeg je een eetlepel ketjap manis toe. Schep goed om en zet dit even apart.
  • Doe de aardappels in een grote kom en stamp deze met een pureestamper tot aardappelpuree. Breng op smaak met een snufje zout. Voeg het rauwe rundergehakt en de eieren aan de aardappelpuree toe en meng dit met je handen goed door elkaar.
  • Voeg het aangefruite ui mengsel aan het aardappel/gehakt mengsel toe. De witte peper, knoflookpoeder, selderij en vers geraspte nootmuskaat mogen er nu bij. Meng dit alles goed door elkaar. En breng op smaak met een snufje zout.
  • Vet een bakblik (brownie blik) of kleine ovenschaal in met een beetje roomboter. Bestrooi de bodem en de zijkanten van het blik met paneermeel zodat de frikadel straks niet aan de bodem blijft plakken.
  • Doe het gehaktmengsel over in het bakblik en smeer dit gelijkmatig uit over de bodem. Dit gaat het makkelijkst met de achterkant van een lepel.
  • Bestrooi de bovenkant lichtjes met een eetlepel paneermeel. Snijd 6 kleine klontjes boter en leg deze verspreid op de frikadel. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de frikandel in ongeveer 45 tot 50 minuten bruin en gaar.
  • Serveer warm of koud. Lekker met sambal mayonaise!

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)