Indisch gehakt met ketjapsaus uit de slowcooker. Misschien heb je weleens van het gerecht fricadel pan gehoord. Fricadel pan is een Indisch gekruid gehaktbrood dat in de oven wordt bereid. Maar dit gerecht kun je ook prima maken in de slowcooker. Met wat kleine aanpassingen heb ik dit recept slowcookerproof gemaakt. Dus wel de smaak van fricadel pan maar dan een andere bereidingswijze.
Dit recept is niet helemaal gelijk aan het ‘originele’ recept. Het is zo gemaakt dat het makkelijk te bereiden is in de slowcooker. De ketjapsaus die je erbij serveert maakt dit gehaktbrood extra lekker. Je kunt dit gehaktbrood zowel warm als koud eten. Het broodje snijd je in plakken. De saus serveer je erbij of je bestrijkt het gehaktbrood met de saus met behulp van een kwastje. Je eet het met rijst en groenten of de volgende dag koud op een broodje als lunch.
Indisch gehaktbrood uit de slowcooker
Gehaktbrood maken in de slowcooker is heel eenvoudig, het kan eigenlijk bijna niet mislukken. De meeste ingrediënten voor dit recept heb je waarschijnlijk al in je voorraadkast staan. De smaken die kenmerkend zijn voor fricadel pan zijn kruidnagel en nootmuskaat. Houd je niet van te sterke smaken dan kun je ook iets minder toevoegen. Dit gehaktbrood kan die sterke smaken goed hebben. Bij slowcooking mag je royaal zijn met kruiden en specerijen.

Indisch gehaktbrood bereiden in een stoofpan
Heb je geen slowcooker? Dit gehaktbrood kun je ook prima bereiden in een stoofpan. Bak het gehaktbrood dan eerst rondom bruin in een beetje boter of olie. Leg er eventueel grof gesneden ui bij op de bodem van de pan, dit geeft extra smaak. Het verschil met het bereiden in de pan en slowcooker is de hoeveelheid vocht en de kooktijd. Bij bereiding in de pan voeg je ongeveer 200 milliliter water of zelfs iets meer toe. De stooftijd in de pan is ongeveer 60 tot 70 minuten. Je kunt controleren of het gehaktbrood gaar is door de kerntemperatuur te meten. Deze moet tussen de 70 en 75 graden zijn.
Indisch gehakt met ketjapsaus uit de slowcooker
4
personen15
minuten5
uren5
uren15
minutenIndisch gehakt met ketjapsaus uit de slowcooker. Een variant op het Indische gerecht ‘fricadel pan’. Een smaakvol gehaktbrood met zoete ketjapsaus die je in 5 uur op stand low in de slowcooker bereidt.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
700-1000 gram half-om half gehakt
2 uien (1 voor het gehakt en 1 voor in de slowcooker)
3 tenen knoflook, fijngehakt
1-1,5 theelepel (vers) geraspte nootmuskaat
1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
1-1,5 eetlepel sambal oelek (voor het gehakt en de saus)
4-6 eetlepels melk
3 laurierbladen
6 kruidnagels (of 1/2 theelepel kruidnagelpoeder)
4 eetlepels water
4 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel zoete chilisaus
1 eetlepel citroensap
zout en peper
BEREIDING
- Doe 700 tot 1000 gram gehakt in een grote kom. Rasp of snijd 1 ui heel fijn. De andere ui gebruik je als bedje voor het gehaktbrood. Hak 3 tenen knoflook fijn. Voeg de ui, knoflook, 1 theelepel ketoembar, 1 tot 1,5 theelepel nootmuskaat, 1 eetlepel sambal oelek en een snufje zout en peper toe. Als je kruidnagelpoeder gebruikt dan voeg je dat nu toe. Gebruik je hele kruidnagels dan voeg je die op het eind toe.
- Meng het gehakt met de specerijen door elkaar. Doe dit met je handen (met eventueel handschoentjes aan). Voeg nu steeds een paar eetlepels melk toe (4 tot 6) totdat het gehakt zacht en smeuïg wordt.
- Vorm er met je handen een mooie grote bol (brood) van. Snijd vervolgens de ui die je nog over hebt in grove stukken en leg deze op de bodem van de slowcooker.
- Leg het gehaktbrood op de uien. Schep 4 eetlepels water op de bodem van de slowcooker en leg hier de 3 laurierbladen in. Als je hele kruidnagels gebruikt, steek je nu 6 kruidnagels in het gehaktbrood. Deze verwijder je als het gehaktbrood gaar is.
- Zet de slowcooker voor 5 uur op stand low of voor 3 tot 4 uur op stand high. Er komt veel vocht uit het gehaktbrood, daarom ligt hij ook op een bedje van uien. Maak ondertussen de ketjapsaus.
- Meng 4 eetlepels ketjap manis met 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel zoete chilisaus en een halve eetlepel sambal oelek.
- Til het gehaktbrood met 2 spatels uit de slowcooker en snijd het broodje in plakken. Verwijder de kruidnagels. Serveer de saus ernaast of bestrijk het gehaktbrood ermee.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Snijd het gehaktbrood in plakken en doe er een bakpapiertje tussen zodat het niet aan elkaar vriest. Noteer de datum waarop je het invriest.