Fricadel goreng, een lekkere snack of tussendoortje maar ook een prima gerechtje voor bij de rijsttafel. Frikadel pan, beter bekend als Indisch gehaktbrood is een gerecht wat je bereid in de oven. Fricadel (of frikadel) goreng is in de basis hetzelfde. Alleen bak je het mengsel niet in de oven maar je maakt er ‘burgertjes’ of balletjes van die je vervolgens licht frituurt. Deze serveer je met een lekkere dip maar koud op een broodje smaakt dit ook super!
Mijn oma maakte bij familiefeestjes meestal de gefrituurde variant. Ze maakte er balletjes van die wel wat weg hebben van een oliebol. Op andere dagen maakte ze een grote schaal frikadel pan, het Indisch gehaktbrood uit de oven.
Fricadel goreng maken
Dit gerecht kun je maken met een restje gekookte aardappels, dit is samen met gehakt de basis van de fricadel. Je kunt de avond ervoor een portie extra aardappels koken om de volgende dag dit gerecht te maken. Fricadel kun je ook prima meenemen in je lunchtrommel. Het is zowel warm als koud lekker. Sambal of chilisaus is een lekkere dip maar een ketjapsaus past er ook prima bij. Deze fricandelletjes zijn ook een handig gerecht voor een rijsttafel. Ze vallen bij kinderen vaak goed in de smaak.
Fricadel goreng
4
personen30
minuten25
minuten55
minutenMet aardappels, gehakt en een paar ingrediënten uit de Indische keuken maak je lekkere Indische fricadel goreng.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
250 gram half-om-half gehakt
1 ui, gesnipperd
300 gram aardappel, gekookt
1 ei
1 eigeel (het eiwit gebruik je niet)
2 eetlepels vers gehakte selderij
halve theelepel (vers) geraspte nootmuskaat
1 eetlepel ketjap manis
sambal oelek naar smaak
3 tenen knoflook, gesnipperd
ruime hoeveelheid (rijst) olie
zout en peper naar smaak
BEREIDING
- Kook 300 gram aardappels gaar in water met een snufje zout, stamp ze fijn tot een puree en laat het afkoelen. Snipper 1 ui en 3 tenen knoflook en hak 2 eetlepels selderij fijn.
- Verhit een eetlepel olie in een wok en fruit de ui met de knoflook en de sambal oelek aan (voeg toe naar smaak). Als de ui glazig ziet, schep je het uit de pan en voeg je het mengsel toe aan de aardappelpuree. Voeg 1 heel ei en 1 eigeel toe en roer er een glad mengsel van.
- Voeg nu 250 gram rauw half-om-half gehakt, de selderij, een halve theelepel nootmuskaat en 1 eetlepel ketjap manis toe. Doe er zout en peper naar smaak bij. Meng goed door elkaar en laat het even opstijven in de koelkast.
- Maak burgers van het mengsel. Neem een kleine hoeveelheid van het mengsel en maak er een burger van. Verhit ruim olie (zodat de bodem volledig bedekt is) in een wok. Bak hierin de fricadel goreng aan beide kanten bruin. Test er een om te controleren op gaarheid. Laat ze even uitlekken op keukenpapier bestrooi met een klein beetje zout.
AANTEKENINGEN
- Liever de frikadel pan maken in de oven? Het recept vind je hier. Heb je een slowcooker? Hierin kun je perfect gehaktbrood bereiden. Een recept voor Indisch gehaktbrood uit de slowcooker kun je hier vinden.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Indisch gehakt met ketjapsaus (slowcooker)
- Nasi goreng
- Sambal goreng boontjes met tempeh
- Sambal goreng tahoe
- Sambal goreng boontjes met tahoe
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.