Eetspiratie » Fricadel goreng
Fricadel goreng

Fricadel goreng

Als ik vroeger een vriendin mee naar het huis van mijn oma nam vroeg ze standaard of we iets wilden eten. Ze vroeg dan “lust je frikandel?” Waarop mijn vriendin verbaast keek want wie eet er nu als tussendoortje frikandel? Maar oma had het niet over die bruine variant met mayonaise maar over fricadel goreng, de Indische variant.

Er zijn verschillende manieren om fricadel te maken. Je kunt het maken in de oven met een paneerlaag (dit heet fricadel pan) of je maakt er balletjes of burgers van (fricadel goreng). Handig om te maken en mee te nemen naar je werk als lunch.

Oma maakte altijd fricadel in de oven maar ook regelmatig in de vorm van balletjes die wel wat weg hebben van oliebollen. En weet je hoe ik die het liefst at? Op een boterham besmeerd met sambal!

Fricadel goreng

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Budget, IndofoodKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

40

minuten
Baktijd

25

minuten
Tijd totaal

1

uur 

5

minuten

Met aardappels, gehakt en een paar ingrediënten uit de Indische keuken maak je lekkere Indische fricadel goreng.

Ingrediënten

  • 250 gram half om half gehakt

  • 1 ui

  • 300 gram aardappel

  • 1 ei

  • 1 eigeel (het eiwit gebruik je niet)

  • 2 eetlepels vers gehakte selderij

  • halve theelepel (vers) geraspte nootmuskaat

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • sambal oelek naar smaak

  • 3 tenen knoflook

  • ruime hoeveelheid (rijst) olie

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Kook de aardappels gaar in water met een snufje zout, stamp ze fijn tot een puree en laat het afkoelen. Snipper de ui en de knolfook en hak de selderij fijn.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok en fruit de ui met de knoflook en de sambal oelek aan. Als de ui glazig ziet schep je het uit de pan en voeg je het mengsel toe aan de aardappelpuree. Voeg een ei en een eigeel toe en roer er een glad mengsel van.
  • Voeg nu het rauwe gehakt, de selderij, nootmuskaat en de ketjap manis toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Meng goed door elkaar en laat het even opstijven in de koelkast.
  • Maak burgers van het mengsel. Neem een kleine hoeveelheid van het mengsel en maak er een burger van. Verhit ruim olie (zodat de bodem volledig bedekt is) in een wok. Bak hierin de fricadel goreng aan beide kanten bruin. Test er een om te controleren op gaarheid. Laat ze even uitlekken op keukenpapier bestrooi met een klein beetje zout.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE