Eetspiratie » Fricadel goreng
Fricadel goreng

Fricadel goreng

Fricadel goreng, een lekkere snack of tussendoortje maar ook een prima gerechtje voor bij de rijsttafel. Frikadel pan, beter bekend als Indisch gehaktbrood is een gerecht wat je bereid in de oven. Fricadel (of frikadel) goreng is in de basis hetzelfde. Alleen bak je het mengsel niet in de oven maar je maakt er ‘burgertjes’ of balletjes van die je vervolgens licht frituurt. Deze serveer je met een lekkere dip maar koud op een broodje smaakt dit ook super!

Mijn oma maakte bij familiefeestjes meestal de gefrituurde variant. Ze maakte er balletjes van die wel wat weg hebben van een oliebol. Op andere dagen maakte ze een grote schaal frikadel pan, het Indisch gehaktbrood uit de oven.

Fricadel goreng maken

Dit gerecht kun je maken met een restje gekookte aardappels, dit is samen met gehakt de basis van de fricadel. Je kunt de avond ervoor een ortie extra aardappels koken om de volgende dag dit gerecht te maken. Fricadel kun je ook prima meenemen in je lunchtrommel. Het is zowel warm als koud lekker. Sambal of chilisaus is een lekkere dip maar een ketjapsaus past er ook prima bij. Deze fricandelletjes zijn ook een handig gerecht voor een rijsttafel. Ze vallen bij kinderen vaak goed in de smaak.

Fricadel goreng

Recipe by Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Course: Budget, IndofoodCuisine: IndofoodDifficulty: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

40

minutes
Baktijd

25

minutes
Tijd totaal

1

hour 

5

minutes

Met aardappels, gehakt en een paar ingrediënten uit de Indische keuken maak je lekkere Indische fricadel goreng.

Ingrediënten

  • 250 gram half-om-half gehakt

  • 1 ui

  • 300 gram aardappel

  • 1 ei

  • 1 eigeel (het eiwit gebruik je niet)

  • 2 eetlepels vers gehakte selderij

  • halve theelepel (vers) geraspte nootmuskaat

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • sambal oelek naar smaak

  • 3 tenen knoflook

  • ruime hoeveelheid (rijst) olie

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Kook de aardappels gaar in water met een snufje zout, stamp ze fijn tot een puree en laat het afkoelen. Snipper de ui en de knolfook en hak de selderij fijn.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok en fruit de ui met de knoflook en de sambal oelek aan. Als de ui glazig ziet schep je het uit de pan en voeg je het mengsel toe aan de aardappelpuree. Voeg een ei en een eigeel toe en roer er een glad mengsel van.
  • Voeg nu het rauwe gehakt, de selderij, nootmuskaat en de ketjap manis toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Meng goed door elkaar en laat het even opstijven in de koelkast.
  • Maak burgers van het mengsel. Neem een kleine hoeveelheid van het mengsel en maak er een burger van. Verhit ruim olie (zodat de bodem volledig bedekt is) in een wok. Bak hierin de fricadel goreng aan beide kanten bruin. Test er een om te controleren op gaarheid. Laat ze even uitlekken op keukenpapier bestrooi met een klein beetje zout.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE