Eetspiratie » Nasi kuning
Nasi kuning (gele rijst)

Nasi kuning

Nasi kuning is een rijstgerecht wat meestal wordt gegeten bij feestelijke gelegenheden. Vaak wordt het ook geserveerd in de vorm van een tumpeng (een torentje van rijst). Deze staat in het midden van een schaal met allerlei lekkere gerechten er omheen. Maar dit kleurrijke rijstgerecht kun je eigenlijk altijd wel eten, niet alleen maar als er iets te vieren valt. Het is en een leuke en lekkere variatie op gewone witte rijst.

Iedere familie heeft zijn eigen manier om nasi kuning te maken. De een maakt het in een rijststomer of gewoon simpel in een gewone pan. Sinds ik mijn multicooker (de Crock-Pot Express) heb bereid ik rijst het liefst daarin. Elke keer komt de rijst er perfect uit. Bekijk hier het recept voor nasi kuning uit de Crock-Pot Express.

Nasi kuning (gele feestrijst)

Deze gele gekruide rijst heeft een lekkere zachte en aromatische smaak. Het ruikt ook heerlijk in de pan. Ingrediënten zoals sereh en djeroek poeroet geven die typische smaak aan deze rijst. Kneus deze wel altijd voor het koken, zo geven ze beter hun smaak af. Ook maakt de kokosmelk, waar de rijst in gekookt wordt de rijst lekker zacht en smaakvol. Pandanrijst of jasmijnrijst zijn fijne rijstsoorten voor dit recept. Je kunt nasi kuning eigenlijk met alle Indische en Indonesische gerechten combineren.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Nasi kuning
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Nasi kuning

Nasi kuning

5.0 van 3 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Indische en Indonesische gerechtenKeuken: Indofood, Indische en Indonesische gerechtenNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

40

minuten

Nasi kuning is heerlijke aromatische rijst die gekookt wordt in kokosmelk. Deze gele rijst wordt gegeten bij feestelijke gelegenheden.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

 • 400 gram rijst (pandan rijst of jasmijn rijst)

 • 500 milliliter water

 • 300 milliliter kokosmelk

 • 1 sereh stengel gekneusd

 • 3 laurierbladen (of 1 daun salam)

 • 1 theelepel gemalen kurkuma

 • 3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

 • 1 – 2 plakken gekneusde gember

 • 1 teen knoflook geplet

Bereiding:

 • Was de rijst. Spoel deze onder de kraan tot het water helder ziet. Doe het water met de gekneusde sereh, gember, geplette knoflook, kokosmelk, djeroek poeroet laurier en kurkuma in een grote kookpan.
 • Breng dit aan de kook en voeg dan de rijst toe. Roer het even door en breng opnieuw aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en doe de deksel op de pan.
 • Roer het af en toe even door en wacht tot al het water is opgenomen. Dit duurt ongeveer 15 minuten of langer. Nu is de nasi kuning klaar. Serveer het net zoals ‘witte’ rijst.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)