Nasi kuning (gele rijst)

Nasi kuning

Nasi kuning is een rijstgerecht wat meestal wordt gegeten bij feestelijke gelegenheden. Vaak wordt het ook geserveerd in de vorm van een tumpeng (een torentje van rijst). Deze staat in het midden van een schaal met allerlei lekkere gerechten er omheen. Maar nasi kuning kun je eigenlijk altijd eten want het is gewoon een lekker rijstgerecht en een leuke variatie op gewone witte rijst.

Iedere familie heeft zijn eigen manier om nasi kuning te maken. De een maakt het in een rijststomer of net als ik in een gewone pan. Ook worden er verschillende soorten rijst voor gebruikt. Pandanrijst of jasmijnrijst zijn fijne rijstsoorten om te gebruiken maar het kan zelfs met zilvervliesrijst. Dit is totaal niet authentiek maar ik maak het zoals wij het lekker vinden.

Deze gele gekruide rijst heeft een lekkere zachte en aromatische smaak. Het ruikt ook heerlijk in de pan. Je kunt het eigenlijk met alle Indische en Indonesische gerechten combineren.

wat heb je nodig?

  • 400 gram rijst

  • 500 milliliter water

  • 300 milliliter kokosmelk

  • 1 gekneusde sereh stengel

  • 3 laurierblaadjes of 1 daun salam

  • 1 theelepel gemalen kurkuma

  • 2 blaadjes djeroek poeroet

  • 1 plak gekneusde gember

  • flinke teen geplette knoflook

Hoe maak je het?

  • Doe het water, met de gekneusde sereh, gember, geplette knoflook, kokosmelk, djeroek poeroet laurier en kurkuma in een grote kookpan.
  • Breng dit aan de kook en voeg dan de rijst toe. Roer het even door en breng opnieuw aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en doe de deksel op de pan.
  • Roer het af en toe even door en wacht tot al het water is opgenomen. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Nu is de nasi kuning klaar. Serveer het net zoals ‘witte’ rijst.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

7 Reacties

  1. mandy danielse

    Kan je dit gerecht invriezen?

    • Hoi, ja hoor nasi kuning kun je invriezen. De structuur is daarna wel anders. Het beste is om de nasi kuning dan even stomen om hem te verwarmen. Groetjes, Simone

  2. Goeiemorgen!

    Kun je deze nasi ook in een rijstkoker bereiden?

    Groetjes
    Anne van der Schoot

  3. Geert Bakker

    Als je de hoeveelheid rijst verandert, dan zullen de andere ingredienten ook veranderen.Geldt dat ook voor de hoeveelheid water?

    • Hoi Geert, ja als je meer rijst hebt heb je ook meer water nodig. Ik hanteer meestal deze regel bij rijst koken, een kopje rijst en twee kopjes water. Maakt niet uit hoe groot het kopje is. Maar als ik een grotere hoeveelheid van deze nasi kuning zou willen maken zou ik het zeker voor het onzekere nemen en gewoon 2 pannetjes koken ipv alles in een pan. Dan weet ik zeker dat het lukt. Groetjes, Simone

  4. Geert Bakker

    Geprobeerd.Smaakt uitstekend.Qua bereiding een soort risotto, maar dan op z’n indonesisch.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*