Eetspiratie » Nasi kuning
Nasi kuning (gele rijst)

Nasi kuning

Nasi kuning is een rijstgerecht wat meestal wordt gegeten bij feestelijke gelegenheden. Vaak wordt het ook geserveerd in de vorm van een tumpeng (een torentje van rijst). Deze staat in het midden van een schaal met allerlei lekkere gerechten er omheen. Maar nasi kuning kun je eigenlijk altijd eten want het is gewoon een lekker rijstgerecht en een leuke variatie op gewone witte rijst.

Iedere familie heeft zijn eigen manier om nasi kuning te maken. De een maakt het in een rijststomer of net als ik in een gewone pan. Ook worden er verschillende soorten rijst voor gebruikt. Pandanrijst of jasmijnrijst zijn fijne rijstsoorten om te gebruiken maar het kan zelfs met zilvervliesrijst. Dit is totaal niet authentiek maar ik maak het zoals wij het lekker vinden.

Deze gele gekruide rijst heeft een lekkere zachte en aromatische smaak. Het ruikt ook heerlijk in de pan. Je kunt het eigenlijk met alle Indische en Indonesische gerechten combineren.

Nasi kuning

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: IndofoodKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

5

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

40

minuten

Nasi kuning is heerlijke aromatische rijst die gekookt wordt in kokosmelk. Deze gele rijst wordt gegeten bij feestelijke gelegenheden.

Ingrediënten

  • 400 gram rijst (pandan rijst of jasmijn rijst)

  • 500 milliliter water

  • 300 milliliter kokosmelk

  • 1 sereh stengel gekneusd

  • 3 laurierbladen (of 1 daun salam)

  • 1 theelepel gemalen kurkuma

  • 3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1 – 2 plakken gekneusde gember

  • 1 teen knoflook geplet

Hoe maak je het?

  • Was de rijst. Spoel deze onder de kraan tot het water helder ziet. Doe het water met de gekneusde sereh, gember, geplette knoflook, kokosmelk, djeroek poeroet laurier en kurkuma in een grote kookpan.
  • Breng dit aan de kook en voeg dan de rijst toe. Roer het even door en breng opnieuw aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en doe de deksel op de pan.
  • Roer het af en toe even door en wacht tot al het water is opgenomen. Dit duurt ongeveer 15 minuten of langer. Nu is de nasi kuning klaar. Serveer het net zoals ‘witte’ rijst.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

4 Reacties

  1. mandy danielse

    Kan je dit gerecht invriezen?

    • Hoi, ja hoor nasi kuning kun je invriezen. De structuur is daarna wel anders. Het beste is om de nasi kuning dan even stomen om hem te verwarmen. Groetjes, Simone

  2. Goeiemorgen!

    Kun je deze nasi ook in een rijstkoker bereiden?

    Groetjes
    Anne van der Schoot

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

acht + elf =