Eetspiratie » Gele linzensoep uit de pan of slowcooker
Gele linzensoep uit de pan of slowcooker

Gele linzensoep uit de pan of slowcooker

Gele linzensoep uit de pan of slowcooker, een makkelijke soep met gezonde ingrediënten waar je niet zoveel voor hoeft te doen. En dat soort recepten willen we allemaal, toch? Makkelijke recepten waar je niet zoveel werk aan hebt. Nou ja, op een beetje snijwerk na dan maar dat is dan ook alles. Deze verwarmende gele soep is vullend, zit vol groenten en wordt extra lekker met een drizzle chili olie.

Linzensoep heb je vast weleens gegeten. Vaak worden er bruine linzen of rode voor gebruikt. Maar deze keer gebruikte ik gele splitlinzen. Deze linzen kun je gewoon kopen in de supermarkt. Je kunt ze vinden in het schap bij de gedroogde bonen en kikkererwten. Verwar de splitlinzen niet met gele spliterwten. Gele spliterwten zijn hetzelfde als groene spliterwten alleen smaken ze iets zoeter. Hier kun je ook een lekkere soep van maken net als de groene erwtensoep.

In de receptenkaart kun je de bereidingswijze lezen voor de ‘gewone’ pan. Onderaan de receptenkaart kun je in de aantekeningen de bereiding vinden voor de slowcooker. Heb je een slowcooker met aanbakfunctie of multicooker, dan kun je alles direct aanbakken in de pan.

Gele linzensoep uit de pan en slowcooker

Hier thuis zijn we gek op linzensoep (recept). We eten dit minstens één tot twee keer per week en ik wilde een keer een andere variant maken. Ik koos dit keer voor gele linzen in plaats van de rode of bruine die ik meestal gebruik. Linzen zijn gezond en makkelijk te verwerken in recepten. In een soep zijn ze binnen een half uur zacht en gaar. De soep wordt als je hem in een ‘gewone’ pan kookt lekker dik en romig. En heb je een slowcooker of multicooker dan kun je de soep ook low en slow hierin bereiden. Het handige hiervan is dat je er dan geen omkijken naar hebt. De soep wordt hierin niet zo dik als in een gewone pan, maar de structuur is prima. De smaken van de soep komen wel beter naar voren als je deze in de slowcooker bereidt om dit ook een langere kooktijd heeft. Hoe je de soep ook bereidt, lekker is hij sowieso.

En een tip die ik echt wil meegeven, drizzle er chili olie (kijk hier voor mijn recept) overheen en bestrooi de soep met gebakken uitjes.

Gele linzensoep uit de pan en slowcooker

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Total time

40

minuten

Een lekkere soep gevuld met groenten en gele linzen.

Ingrediënten

  • 225 gram 225 gele linzen

  • 2 stengels 2 bleekselderij

  • 2 2 wortels

  • 1 1 ui

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 1 centimeter 1 gember

  • halve halve prei

  • 1 grote 1 aardappel

  • 1 theelepel 1 kurkuma

  • 1 theelepel 1 gemalen komijn

  • chilipoeder naar smaak

  • 1 eetlepel 1 groentebouillonpoeder of een stukje van een bouillonblokje

  • 1 eetlepel 1 tomatenpuree

  • 1 liter 1 water

  • peper en zout

  • 1 eetlepel 1 olijfolie

  • 1 1 limoen

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui, rasp de gember, hak de knoflook fijn, snijd de prei in stukjes en de wortel en aardappel in blokjes. Houd de gember en knoflook apart en doe de rest bij elkaar in een schaal en zet even apart tot gebruik.
  • Doe de linzen in een vergiet en spoel ze af onder de kraan met koud water. Spoel net zolang tot het water water eraf komt helder ziet.
  • Verhit een eetlepel olie in een soeppan en fruit hierin de gember, knoflook, kurkuma, komijn en chilipoeder aan. Als de geuren vrijkomen voeg je de groenten en een snufje zout toe.
  • Schep alles goed om en maak een kuiltje in het midden. Doe hierin de tomatenpuree en bak dit mee aan.
  • Voeg de linzen toe samen met het groentebouillonpoeder (of een stukje van een blokje) toe en schep alles om.
  • Voeg het water toe, roer even door en laat het op een zacht vuurtje koken tot de linzen zacht en gaar zijn. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  • Als de 30 minuten voorbij zijn kijk je even of de linzen zacht zijn en de stukjes aardappel gaar. Breng de soep op smaak met zout en peper. Knijp een partje limoen boven de pan uit.
  • Serveer de soep met een extra partje limoen, chili olie en gebakken uitjes. De volgende dag is de soep nog dikker en lekkerder.

Aantekeningen

  • Bereiding in de slowcooker: je kunt in principe de stappen volgen en alles ‘rauw’ in de slowcooker doen. Maar voor extra smaak is het wel aan te raden om alles vooraf even aan te bakken. Volg stap 1 en 2 en stap 3 doe je in een koekenpan op het fornuis. Volg stap 4 en 5. Na stap 5 schep je alles over in de slowcooker. Voeg het water toe, roer alles even door elkaar en sluit de deksel. Stel de slowcooker in op low voor 6 uur. Breng de soep op smaak met zout, peper en limoensap. Serveer er chili olie en gebakken uitjes bij.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE