Eetspiratie » Gele linzensoep uit de pan of slowcooker
Gele linzensoep uit de pan of slowcooker

Gele linzensoep uit de pan of slowcooker

Gele linzensoep uit de pan of slowcooker, een makkelijke soep met gezonde ingrediënten waar je niet zoveel voor hoeft te doen. En dat soort recepten willen we allemaal, toch? Makkelijke recepten waar je niet zoveel werk aan hebt. Nou ja, op een beetje snijwerk na dan maar dat is dan ook alles. Deze verwarmende gele soep is vullend, zit vol groenten en wordt extra lekker met een drizzle chili olie.

Linzensoep heb je vast weleens gegeten. Vaak worden er bruine linzen of rode voor gebruikt. Maar deze keer gebruikte ik gele splitlinzen. Deze linzen kun je gewoon kopen in de supermarkt. Je kunt ze vinden in het schap bij de gedroogde bonen en kikkererwten. Verwar de splitlinzen niet met gele spliterwten. Gele spliterwten zijn hetzelfde als groene spliterwten alleen smaken ze iets zoeter. Hier kun je ook een lekkere soep van maken zoals deze zomerse erwtensoep.

Groene linzen zijn ook heerlijk om een soep van te maken. Ze vallen niet uit elkaar tijdens het koken maar houden een lekkere bite. Bekijk hier het recept voor groene linzensoep.

Deze pan doet al het werk voor je
MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter - RVS - BPA vrij - SC65D

MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter – RVS – BPA vrij – SC65D

Met timer!

In de receptenkaart kun je de bereidingswijze lezen voor de ‘gewone’ pan. Onderaan de receptenkaart kun je in de aantekeningen de bereiding vinden voor de slowcooker. Heb je een slowcooker met aanbakfunctie of multicooker, dan kun je alles direct daarin aanbakken.

Gele linzensoep uit de pan en slowcooker

Hier thuis zijn we gek op linzensoep (recept). We eten dit minstens één tot twee keer per week en ik wilde een keer een andere variant maken. Ik koos dit keer voor gele linzen in plaats van de rode of bruine die ik meestal gebruik. Linzen zijn gezond en makkelijk te verwerken in recepten. In een soep zijn ze binnen een half uur zacht en gaar. De soep wordt als je hem in een ‘gewone’ pan kookt lekker dik en romig. En heb je een slowcooker of multicooker dan kun je de soep ook low en slow hierin bereiden. Het handige hiervan is dat je er dan geen omkijken naar hebt. De soep wordt hierin niet zo dik als in een gewone pan, maar de structuur is prima. De smaken van de soep komen wel beter naar voren als je deze in de slowcooker bereidt om dit ook een langere kooktijd heeft. Hoe je de soep ook bereidt, lekker is hij sowieso.

En een tip die ik echt wil meegeven, drizzle er chili olie (kijk hier voor mijn recept) overheen en bestrooi de soep met gebakken uitjes.

Gele linzensoep uit de pan en slowcooker

Gele linzensoep uit de pan en slowcooker

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 6 stemmen
Gang: Lunch, HoofdgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

40

minuten

Een lekkere eiwitrijke soep gevuld met groenten en gele linzen. Pureer de soep als je dat lekker vindt of laat de groenten grof. De aardappel zorgt ervoor dat de soep indikt. Serveer met een drizzle crispy chili olie.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 225 gram gele linzen, afgespoeld

  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden

  • 2 wortels, in blokjes gesneden

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 centimeter gember, geraspt

  • halve prei, in ringen gesneden

  • 1 grote aardappel, in blokjes gesneden

  • 1 theelepel kurkuma

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • chilipoeder naar smaak

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een bouillonblokje

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 liter water

  • peper en zout

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1 limoen

BEREIDING

  • Snipper 1 ui, rasp 1 centimeter verse gember, hak 2 tenen knoflook fijn, snijd een halve prei in ringen en 1 wortel, en 1 grote aardappel in blokjes. Snijd 2 stengels bleekselderij in stukjes. Houd de gember en knoflook apart en doe de rest bij elkaar in een schaal en zet even apart tot gebruik.
  • Doe 225 gram gele linzen in een vergiet en spoel ze af onder de kraan met koud water. Spoel net zolang tot het water water eraf komt helder ziet.
  • Verhit een eetlepel olie in een soeppan en fruit hierin de gember, knoflook, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel komijn en chilipoeder naar smaak aan. Als de geuren vrijkomen voeg je de gesneden groenten en een snufje zout toe. Bak dit samen aan voor 5 tot 7 minuten.
  • Schep alles goed om en maak een kuiltje in het midden. Doe hierin 1 eetlepel tomatenpuree en bak dit mee aan voor ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de linzen toe samen met 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje) toe en schep alles om.
  • Voeg 1 liter water toe, roer alles even door en laat het op een zacht vuurtje koken tot de linzen zacht en gaar zijn. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  • Als de 30 minuten voorbij zijn kijk je even of de linzen zacht zijn en de stukjes aardappel gaar. Breng de soep op smaak met zout en peper. Knijp een partje limoen boven de pan uit.
  • Je kunt ervoor kiezen om een gedeelte van de soep te pureren met een staafmixer. Zo wordt de soep dik en romig.
  • Serveer de soep met een extra partje limoen, chili olie en gebakken uitjes. De volgende dag is de soep nog lekkerder.

AANTEKENINGEN

  • Bereiding in de slowcooker: je kunt in principe de stappen volgen en alles ‘rauw’ in de slowcooker doen. Maar voor extra smaak is het wel aan te raden om alles vooraf even aan te bakken. Volg stap 1 en 2 en stap 3 doe je in een koekenpan op het fornuis. Volg stap 4 en 5. Na stap 5 schep je alles over in de slowcooker. Voeg het water toe, roer alles even door elkaar en sluit de deksel. Stel de slowcooker in op low voor 6 uur. Breng de soep op smaak met zout, peper en limoensap. Serveer er chili olie en gebakken uitjes bij.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.