Eetspiratie » Teriyakisaus
Teriyaki saus

Teriyakisaus

Teriyakisaus, een saus die je gebruikt om (gegrild) vlees, vis of groenten mee te glaceren. Het is een dunne saus die ook gebruikt wordt in marinades. De smaak is zoutig met een lichte zoete smaak van de mirin (rijstwijn). Zelfgemaakte saus kun je een tijdje in de koelkast bewaren. Het is een lekkere smaakmaker en handig om in huis te hebben.

In de supermarkt zijn er verschillende soorten teriyakisaus te koop. Meestal is dit een dikke zoete stroperige saus die gebruikt wordt om mee te wokken. Dit is totaal is anders dan de teriyakisaus die gebruikt wordt om mee te glaceren of marineren. Er zitten vaak ook extra ingrediënten en toevoegingen in die er ’traditioneel’ niet in horen. De saus zelf is heel eenvoudig te maken.

Als je van Japanse smaken houdt dan vind je Japanse kipsaté, yakitori vast ook lekker. Kijk hier voor het yakitori recept. Ook lekker in combinatie met yakimeshi, Japanse gebakken rijst. Bekijk het recept hier.

Teriyakisaus

De basis van teriyakisaus is sojasaus, (de Japanse zoute variant), saké (rijstwijn), mirin (zoete rijstwijn) en suiker. Het is een dunne saus die je kunt laten inkoken zodat hij stroperiger wordt. Je kunt zelfgemaakte saus prima een tijdje in een schone glazen pot bewaren in de koelkast.

Er zijn online verschillende recepten te vinden voor deze populaire saus. Vaak wordt er maïzena gebruikt om de saus in te dikken of wordt er rijstazijn gebruikt in plaats van rijstwijn. Dit geeft een totaal andere smaak. Rijstwijn (mirin) is zoet en rijstazijn is zuur. Voor rijstwijn moet je misschien wel even een bezoekje brengen aan de toko, maar sommige supermarkten verkopen het ook. Je zoekt dus niet rice vinegar maar naar mirin (rijstwijn). Je vindt het in het Oosterse schap.

Naar eigen inzicht kun je extra smaken toevoegen aan de saus. Gekneusde plakjes gember en een paar teentjes knoflook zijn een lekkere toevoeging. Een drupje sesamolie geeft het direct een Oosterse smaak. Een steranijs meekoken is niet traditioneel, maar wel lekker als je van die smaak houdt.

Dit recept maak je in een goede steelpan met schenktuit
Tefal Illico Steelpan met Deksel - 1.7 liter - Ø18cm met schenktuit

Tefal Illico Steelpan met Deksel – 1.7 liter – Ø18cm met schenktuit

Kook met gemak met de Tefal Illico Steelpan – 1.7L RVS met schenktuiten en stoomgaatjes. Perfect voor soepen en sauzen. Geschikt voor inductie en alle warmtebronnen. Vaatwasserbestendig en ovenbestendig tot 175°C!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Teriyakisaus Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Teriyakisaus

Teriyakisaus

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 4 stemmen
Keuken: JapansNiveau: makkelijk
Porties

200

milliliter
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

20

minuten

Maak met een paar ingrediënten zelf teriyakisaus.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 50 milliliter water

  • 75 milliliter Japanse sojasaus (Kikkoman)

  • 75 milliliter mirin (zoete rijstwijn)

  • 3 plakjes gember

  • 2 tenen knoflook

  • 1 eetlepel (lichtbruine) suiker

  • optioneel: theelepel sesamolie/steranijs

BEREIDING

  • Snijd een paar plakjes van de gember, kneus deze en plet en pel de knoflooktenen.
  • Doe de sojasaus, mirin, water, suiker, gember en knoflook in een steelpannetje.
  • Breng dit zachtjes aan de kook. Als de suiker is opgelost en je geen korreltjes meer ziet, is de saus in principe klaar. Wil je een dikkere saus? Laat hem dan inkoken tot de gewenste dikte.
  • Wil je liever meteen een dikkere saus maak dan een papje van een theelepel maïzena en een scheutje water en voeg dit toe aan de saus. Roer het even door met een spatel.
  • Schenk de saus door een zeefje of verwijder met een tang de gember en de knoflook.
  • Laat de saus afkoelen en schenk hem over in een schone glazen pot.

AANTEKENINGEN

  • Gebruik teriyakisaus als glaze over zalm, kip, plakken courgette, verschillende soorten paddenstoelen en champignons of als saus door (udon) noedels.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.