Japanse gebakken rijst, Japanse fried rice of yakimeshi, de Japanse versie van wat wij kennen als nasi goreng. Fried rice oftewel gebakken rijst is hot! En dan bedoel ik niet hot als in pittig, maar het is populair. Gebakken rijst is lekker, simpel en iedereen kan het maken. Naast Indonesische nasi goreng en Chinese fried rice heb ik nu ook de Japanse variant gemaakt. Al deze recepten hebben twee dingen gemeen, je gebruikt afgekoelde gekookte rijst (het liefst van een dag oud) en je gebruikt als ingrediënten restjes groente en/of vlees uit je koelkast.
Japanese fried rice wordt ook wel yakimeshi genoemd. Vertaald betekent het gegrilde rijst of in de pan gebakken rijst. Voor dit recept kun je Japanse rijst gebruiken, deze heeft een ronde korrel en is vrij plakkerig van structuur. Maar in principe kun je van elke rijstsoort fried rice maken. Gebruik de rijst die je in huis hebt. Wil je dit recept maken, kook dan de avond van tevoren of vroeg in de ochtend de rijst. Laat deze volledig afkoelen en bewaar het in de koelkast tot gebruik.
Westinghouse Wokpan Inductie – Ø 30 cm – Zwart Marmer – met Deksel
Geschikt voor alle warmtebronnen.
Japanse gebakken rijst (yakimeshi)
Een verrassend ingrediënt voor Japanse gebakken rijst is: mayonaise! In Japan gebruiken ze hiervoor kewpie mayonaise. Deze mayonaise is wat zuurder van smaak en wordt veel gebruikt in gerechten. Je kunt dit kopen in de toko, online en een enkele supermarkt heeft het ook in het assortiment. Kewpie schijnt van alle soorten mayonaise, de lekkerste te zijn. Heb je geen kewpie mayonaise, dan is de mayonaise die je in huis hebt natuurlijk ook prima.
In deze ‘Japanse nasi’ kun je verschillende soorten ingrediënten verwerken. Bosui, wortel en ei zijn eigenlijk de basis ingrediënten. Dit kun je aanvullen met bijvoorbeeld hamblokjes of reepjes, kip, smac, spekjes, of tofu net wat je in huis hebt. Je hoeft er niet perse vlees aan toe te voegen, zonder vlees is deze Japanse gebakken rijst ook erg lekker. Ik maak dit gerecht heel vaak zonder vlees. Doordat deze fried rice geen sterke overheersende smaak heeft, is het goed te combineren met andere gerechten. Het is ook lekker als lunch of zelfs prima als ontbijt.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Japanse gebakken rijst (Yakimeshi)
5
personen15
minuten15
minuten30
minutenMaak van een restje gekookte rijst een heerlijke Japanse ‘nasi’, oftewel yakimeshi.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
300 gram gekookte en afgekoelde rijst
250 kipfilet
5 eieren
1 theelepel knoflookpoeder
3 tenen knoflook fijngehakt
2 bosuien in ringetjes gesneden
1 wortel in kleine blokjes gesneden
2 eetlepels (kewpie) mayonaise
2 eetlepels sojasaus
1 – 2 theelepels sesamolie
zout en peper
optioneel: geroosterde sesamzaadjes
3 eetlepels olie
BEREIDING
- Doe de afgekoelde rijst in een grote kom en maak deze los met een lepel. Meng er twee eetlepels mayonaise en een theelepel knoflookpoeder doorheen en bestrooi de rijst met een snufje zout en peper. Zet de rijst even apart tot gebruik.
- Snijd 250 gram kipfilet snijd je in hele kleine stukjes of blokjes. Bestrooi met een snufje zout en peper. Dek de gesneden kip af en zet apart tot gebruik.
- Snijd de bosui in ringetjes. Houd het witte en het groene gedeelte apart. Het witte gedeelte ga je straks meebakken en het groene gedeelte is bedoeld als garnering. Hak 3 tenen knoflook fijn. De wortel snijd je eerst in lange rechte plakjes, die snijd je in reepjes en vervolgens in hele kleine blokjes. Zo worden ze ook sneller gaar. Zet apart tot gebruik.
- Kluts 5 eieren in een kom.
- Verhit een eetlepel olie in een wok. Bak hierin op hoog vuur de kip bruin en gaar. Als de kip gaar is, voeg je de blokjes wortel, knoflook en het witte gedeelte van de bosui toe. Schep dit goed om tot de wortel beetgaar is. Schep daarna alles over op een bord en zet het even apart.
- Verhit in dezelfde pan nog een eetlepel olie en laat dit goed heet worden. Schenk de geklutste eieren in de pan en maak er scrambled eggs van. Als het ei gaar is, schep je deze uit de pan op het bord bij de kip.
- In dezelfde pan verhit je weer een eetlepel olie en nu voeg je de koude rijst toe. Schep de rijst steeds goed om op hoog vuur. Proef de rijst en breng op smaak met 2 eetlepels sojasaus en vers gemalen peper.
- Als de rijst goed aangebakken is, voeg je de kip met wortel en ei aan de pan toe. Schep goed om met een spatel totdat alles goed met elkaar gemengd is. Voeg als laatste 1 tot 2 theelepels sesamolie en het groene gedeelte van de bosui toe. Bestrooi de fried rice met sesamzaadjes.
- Restjes kun je prima een paar dagen bewaren in de koelkast of invriezen.
AANTEKENINGEN
- Doperwtjes zijn ook een lekkere toevoeging in deze Japanse gebakken rijst. Deze kun je rechtsreeks uit de vriezer aan de rijst toevoegen. Doe dit bij stap 8 in de bereidingswijze.
- Een ander lekker, simpel en snel rijstgerecht is nasi goreng met smac (luncheon meat). Een gerecht met een vleugje nostalgie. Het recept kun je hier vinden.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Chinese nasi (fried rice)
- Yakitori (Japanse kipsaté)
- Japanse stoofschotel uit de slowcooker
- Tempeh chips met sambal mayonaise
- Hainanese chicken rice (simpele versie)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.