Eetspiratie » Coleslaw van spruitjes
Coleslaw van spruitjes

Coleslaw van spruitjes

Coleslaw van spruitjes, ja je leest het goed! Rauwe spruitjes? Ja, inderdaad en het is verassend lekker kan ik je vertellen. De spruitjes snijd je in flinterdunne reepjes waardoor het gewoon de structuur heeft van kool. Uiteindelijk is een spruitje gewoon een mini kooltje. De smaak heeft iets weg van tuinkers en de reepjes zijn lekker crunchy net zoals bij de ‘gewone’ coleslaw.

Het fijne van deze coleslaw van spruitjes is dat spruitjes goedkoop zijn en je kunt van een zakje spruiten een hele grote schaal salade maken. Het is een ideale frisse zomerse salade en een lekker (bij)gerecht bij een barbecue. Kleine tip: in de supermarkt kun je 2 soorten spruitjes kopen, de ‘gewone’ spruitjes en ‘geschoonde’ spruitjes. De ene moet je zelf nog schoonmaken en de andere zijn al voor je schoongemaakt. Uiteraard zijn de geschoonde spruitjes ietsjes duurder.

Coleslaw van spruitjes

Met dit spruitjesrecept kun je de grootste niet-spruitjeseter van gedachten laten veranderen. Flinterdun gesneden spruitjes zien er namelijk gewoon uit als gesneden kool. De smaak komt ook niet eens in de buurt van de gekookte variant. Het heeft een knapperige structuur, een frisse smaak met een klein pittig accentje. Gecombineerd met een zoetige dressing en een aantal andere lekkere ingrediënten is deze coleslaw van spruitjes echt wel een blijvertje.

Coleslaw van spruitjes

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Budget, Salades, VegetarischMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Bereiding

25

minuten

Coleslaw van spruitjes, een lekkere frisse salade met een crunchy bite en een zoete honing mosterd dressing.

Ingrediënten

  • 300 gram spruitjes

  • 1 rode ui

  • 1 appel (bijvoorbeeld granny smith)

  • halve komkommer

  • 2 eetlepels fijngehakte verse bieslook

  • 1 bosui

  • 40 milliliter olijfolie

  • 2 tenen knoflook

  • halve eetlepel honing

  • 1 flinke theelepel Dijon mosterd

  • halve eetlepel mayonaise

  • halve citroen (het sap)

  • 2 eetlepels gewelde rozijnen

  • 2 eetlepels fijngehakte walnoten of (geroosterde) cashewnoten

  • peper en zout naar smaak

Hoe maak je het?

  • Maak een dressing van de olijfolie, 2 fijngehakte tenen knoflook, honing, mosterd, mayonaise, citroensap en een snufje peper en zout. Proef de dressing en pas deze aan naar je eigen persoonlijke smaak.
  • Begin met het schoonmaken van de spruitjes. Haal de buitenste blaadjes en het kontje eraf. Als de spruitjes schoon zijn snijd je ze door de helft. Deze helften snijd je vervolgens in zo dun mogelijke reepjes. Heb je een foodprocessor met een snijblad voor groenten? Dan kun je deze natuurlijk ook gebruiken. Doe de gesneden spruitjes in een grote kom.
  • Wel ondertussen de rozijnen in een beetje lauwwarm water. Hak de walnoten of (geroosterde) cashewnoten fijn. Zet apart tot gebruik.
  • Snipper de ui, snijd de bosui in ringetjes en de komkommer in blokjes. Hak de bieslook fijn. De appel kun je het beste op het laatst in blokjes snijden en toevoegen omdat deze snel verkleurt. Eventueel kun je de blokjes appel besprenkelen met een klein beetje van het citroensap.
  • Voeg de bovenstaande ingrediënten toe aan de gesneden spruitjes en hussel alles goed door elkaar.
  • Als alle onderdelen klaar zijn kun je de dressing gaan toevoegen. Meng deze goed door de salade. Breng de coleslaw eventueel nog extra op smaak met een snufje peper en zout.
  • Een restje coleslaw is in een afgesloten bakje nog twee dagen houdbaar in de koelkast.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

1 Reactie

  1. Wow, alweer een lekker spruitjesrecept! Manlief was blij verrast dat ik spruitjes klaarmaakte, de enige aanpassing was dat ik de spruitjes geraspt heb. Laatst je geroosterde chilisaus spruitjes gemaakt, briljant lekker! Deze verstokte spruitjeshater wordt zo nog een echte liefhebber…

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

9 + vier =