Coleslaw van spruitjes, ja je leest het goed! Rauwe spruitjes? Ja, inderdaad en het is verrassend lekker kan ik je vertellen. De spruitjes snijd je in flinterdunne reepjes waardoor het gewoon de structuur heeft van kool. Uiteindelijk is een spruitje gewoon een mini kooltje. De smaak heeft iets weg van tuinkers en de reepjes zijn lekker crunchy net zoals bij de ‘gewone’ coleslaw.
Het fijne van deze coleslaw van spruitjes is dat spruitjes goedkoop zijn en je kunt van een zakje spruiten een hele grote schaal salade maken. Het is een ideale frisse salade en een lekker (bij)gerecht bij een barbecue of picknick. Kleine tip: in de supermarkt kun je 2 soorten spruitjes kopen, de ‘gewone’ spruitjes en ‘geschoonde’ spruitjes. De ene moet je zelf nog schoonmaken en de andere zijn al voor je schoongemaakt. Uiteraard zijn de geschoonde spruitjes ietsjes duurder.
6-Delige Maatlepel Set RVS
Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!
Coleslaw van spruitjes
Met dit spruitjesrecept kun je de grootste niet-spruitjeseter van gedachten laten veranderen. Flinterdun gesneden spruitjes zien er namelijk gewoon uit als gesneden kool. De smaak komt ook niet eens in de buurt van de gekookte variant. Het heeft een knapperige structuur, een frisse smaak met een klein pittig accentje. Gecombineerd met een zoetig/pittige misterddressing en een aantal andere lekkere ingrediënten is deze coleslaw van spruitjes echt wel een blijvertje. Dit recept is vegan omdat er geen dierlijke ingrediënten in worden gebruikt. Als zoetstof gebruik ik ahornsiroop maar je kunt ook prima honing gebruiken. als je honing gebruikt is de salade niet meer vegan. Kies wat je in huis hebt en wat je het lekkerst vindt.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Coleslaw van spruitjes
4
porties25
minuten0
minuten25
minutenColeslaw van spruitjes, een lekkere frisse salade met een crunchy bite en een zoet/pittige mosterd dressing. Rauwe spruitjes hebben een licht pittige smaak. Gecombineerd met de dressing maakt dit een hele verassende salade met verschillende texturen, kleuren en smaken.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
300 gram spruitjes, flinterdun gesneden
1 rode ui, gesnipperd
1 appel (bijvoorbeeld granny smith), in blokjes gesneden
halve komkommer, in blokjes gesneden
2 eetlepels fijngehakte verse bieslook
1 bosui, in ringetjes gesneden
40 milliliter olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
halve eetlepel ahornsiroop (of honing)
1 flinke theelepel Dijon mosterd
halve eetlepel mayonaise
halve citroen (het sap)
2 eetlepels gewelde rozijnen
2 eetlepels fijngehakte walnoten of (geroosterde) cashewnoten
peper en zout naar smaak
BEREIDING
- Maak een dressing van 40 milliliter olijfolie, 2 fijngehakte tenen knoflook, een halve eetlepel ahornsiroop of honing, een flinke theelepel Dijon mosterd, een halve eetlepel mayonaise, sap van een halve citroen en een snufje peper en zout. Proef de dressing en pas deze aan naar je eigen persoonlijke smaak.
- Begin met het schoonmaken van 300 gram spruitjes. Haal de buitenste blaadjes en het kontje eraf. Als de spruitjes schoon zijn snijd je ze door de helft. Deze helften snijd je vervolgens in zo dun mogelijke reepjes. Heb je een foodprocessor met een snijblad voor groenten? Dan kun je deze natuurlijk ook gebruiken. Doe de gesneden spruitjes in een grote kom.
- Wel ondertussen 2 eetlepels rozijnen in een beetje lauwwarm water. Hak 2 eetlepels walnoten of (geroosterde) cashewnoten fijn. Zet apart tot gebruik.
- Snipper de ui, snijd de bosui in ringetjes en de halve komkommer in blokjes. Hak 2 eetlepels bieslook fijn. De appel kun je het beste op het laatst in blokjes snijden en toevoegen omdat deze snel verkleurt. Eventueel kun je de blokjes appel besprenkelen met een klein beetje van het citroensap.
- Voeg de bovenstaande ingrediënten toe aan de gesneden spruitjes en hussel alles goed door elkaar.
- Als alle onderdelen klaar zijn kun je de dressing gaan toevoegen. Meng deze goed door de salade. Breng de coleslaw eventueel nog extra op smaak met een snufje peper en zout.
- Een restje coleslaw is in een afgesloten bakje nog twee dagen houdbaar in de koelkast.
AANTEKENINGEN
- In plaats van appel kun je ook ananas toevoegen aan deze salade. Eerder deelde ik al een recept voor coleslaw met ananas. Klik hier om het recept te bekijken.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Sambal spruitjes
- Geroosterde spruitjes met chilidressing
- Knapperige koolsalade
- Oosterse rauwkostsalade
- Sandwich met gegrilde groenten
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.