Sambal spruitjes of sambal goreng spruitjes, een lekker en simpel gerecht. Als je net als ik ook gek bent op spruitjes dan is dit een leuk gerecht om aan je kookrepertoire toe te voegen. Het is een makkelijk te maken groentegerecht dat je bijvoorbeeld kunt serveren bij een rijsttafel. Het is heerlijk met witte rijst en je kunt het eigenlijk met alles combineren.
Je houdt van spruiten of je gruwelt ervan. Persoonlijk heb ik spruiten altijd lekker gevonden alleen dan niet perse gekookt. Met deze kleine groene kooltjes kun je veel meer dan ze alleen maar koken. Zo maak ik graag een ‘coleslaw’ van rauwe spruitjes (bekijk hier het recept). Of ik rooster ze in de oven en drizzle er een lekkere chilidressing overheen (kijk hier voor het recept). Dit keer deel ik het recept van sambal spruitjes zoals mijn moeder het maakt. Een spruitjesgerecht met een Indisch tintje.
Tefal 5 Second Chopper Keukenmolen – 900 ml – Incl. 4 accessores
De simpelste en snelste manier om alle soorten ingrediënten fijn te hakken!
Sambal spruitjes
Je kunt van elke groente een sambal goreng gerecht maken, zoals met paksoi of boontjes. Goreng betekent ‘gebakken’, dus ‘gebakken met sambal’. En dat is precies wat dit gerecht is. Heel simpel dus. Je kunt met verschillende ingrediënten sambal goreng spruitjes maken. De één gebruikt laos en salam blad (Indisch laurier) en de ander voegt er tomaat en kokosmelk aan toe. Ik houd het eenvoudig en maak een simpele boemboe van ui, knoflook en sambal oelek.
In de winkel kun je gewone spruitjes en geschoonde spruitjes kopen. De geschoonde spruitjes kun je meteen verwerken in je gerecht en de andere moet je zelf nog even schoonmaken. Ik kies altijd voor de gewone variant, deze is een stuk goedkoper. Let er wel op dat als je de spruiten schoonmaakt, je maar een heel klein stukje van ‘het kontje’ afsnijd. Als je ze dan halveert, blijven ze stevig en vallen ze niet uit elkaar.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Sambal spruitjes
4
personen15
minuten15
minuten30
minutenSambal goreng spruitjes. Een lekker en makkelijk gerecht uit de Indische keuken.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram spruitjes
1 grote ui gesnipperd
2 tenen knoflook fijngehakt
1-2 eetlepels sambal oelek (naar smaak)
1 theelepel suiker
1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje
50-100 milliliter water
peper en zout naar smaak
halve eetlepel olie
BEREIDING
- Snipper de ui en hak 2 tenen knoflook fijn. Maak 500 gram spruitjes schoon en snijd de kontjes eraf. Snijd ze vervolgens door de helft. Spoel ze af onder de kraan en zet apart.
- Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook. Verhit een halve eetlepel olie in een diepe pan of wok. Fruit de ui en de knoflook aan met een snufje zout en een theelepel suiker. Bak de ui tot hij glazig ziet.
- Als het water kookt, voeg je de spruiten toe. Kook ze ongeveer 3 tot 4 minuten.
- Voeg 1 tot 2 eetlepels sambal oelek toe aan de ui en knoflook in de pan. Begin met een beetje sambal, later meer toevoegen kan altijd nog. Bak deze mee. Als de spruiten 3 – 4 minuten gekookt hebben, schep je ze met een schuimspaan direct over in de wok. Het maakt niet uit als er een beetje water meekomt.
- Schep de spruiten goed om op een middelhoog vuur. Voeg 50 tot 100 milliliter water toe en een eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje). Proef en breng op smaak met peper en zout. De spruiten mogen nog een beetje een bite hebben.
- Serveer met rijst en strooi er eventueel gebakken uitjes overheen.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Coleslaw van spruitjes
- Geroosterde spruitjes met chilidressing
- Oosterse rauwkostsalade
- Lotek – Indonesisch groentegerecht met pindasaus
- Nasi goreng
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.