Eetspiratie » Sambal spruitjes
Sambal spruitjes

Sambal spruitjes

Sambal spruitjes of sambal goreng spruitjes, een lekker en simpel gerecht. Als je net als ik ook gek bent op spruitjes dan is dit een leuk gerecht om aan je kookrepertoire toe te voegen. Het is een makkelijk te maken groentegerecht dat je bijvoorbeeld kunt serveren bij een rijsttafel. Het is heerlijk met witte rijst en je kunt het eigenlijk met alles combineren.

Je houdt van spruiten of je gruwelt ervan. Persoonlijk heb ik spruiten altijd lekker gevonden alleen dan niet perse gekookt. Met deze kleine groene kooltjes kun je veel meer dan ze alleen maar koken. Zo maak ik graag een ‘coleslaw’ van rauwe spruitjes (bekijk hier het recept). Of ik rooster ze in de oven en drizzle er een lekkere chilidressing overheen (kijk hier voor het recept). Dit keer deel ik het recept van sambal spruitjes zoals mijn moeder het maakt. Een spruitjesgerecht met een Indisch tintje.

Sambal spruitjes

Je kunt van elke groente een sambal goreng gerecht maken, zoals met paksoi of boontjes. Goreng betekent ‘gebakken’, dus ‘gebakken met sambal’. En dat is precies wat dit gerecht is. Heel simpel dus. Je kunt met verschillende ingrediënten sambal goreng spruitjes maken. De één gebruikt laos en salam blad (Indisch laurier) en de ander voegt er tomaat en kokosmelk aan toe. Ik houd het eenvoudig en maak een simpele boemboe van ui, knoflook en sambal oelek.

In de winkel kun je gewone spruitjes en geschoonde spruitjes kopen. De geschoonde spruitjes kun je meteen verwerken in je gerecht en de andere moet je zelf nog even schoonmaken. Ik kies altijd voor de gewone variant, deze is een stuk goedkoper. Let er wel op dat als je de spruiten schoonmaakt, je maar een heel klein stukje van ‘het kontje’ afsnijd. Als je ze dan halveert, blijven ze stevig en vallen ze niet uit elkaar.

Sambal spruitjes

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Total time

30

minuten

Spruitjes gebakken in pittige sambal.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 500 gram 500 spruitjes

  • 1 grote 1 ui gesnipperd

  • 2 tenen 2 knoflook fijngehakt

  • 1 – 2 eetlepels 1 – 2 sambal oelek (naar smaak)

  • 1 theelepel 1 suiker

  • 1 eetlepel 1 groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje

  • 50 – 100 milliliter 50 – 100 water

  • peper en zout naar smaak

  • halve eetlepel halve olie

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Maak de spruitjes schoon en snijd de kontjes eraf. Snijd ze vervolgens door de helft. Spoel ze af onder de kraan en zet apart.
  • Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook. Verhit de olie in een diepe pan of wok. Fruit de ui en de knoflook aan met een snufje zout en een theelepel suiker. Bak de ui tot hij glazig ziet.
  • Als het water kookt, voeg je de spruiten toe. Kook ze ongeveer 3 tot 4 minuten.
  • Voeg de sambal toe aan de boemboe (ui en knoflook) in de pan. Begin met een beetje, later meer toevoegen kan altijd nog. Bak deze mee. Als de spruiten 3 – 4 minuten gekookt hebben, schep je ze met een schuimspaan over in de wok. Het maakt niet uit als er een beetje water meekomt.
  • Schep de spruiten goed om op een middelhoog vuur. Voeg 50 tot 100 milliliter water toe en een eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje). Proef en breng op smaak met peper en zout. De spruiten mogen nog een beetje een bite hebben.
  • Serveer met rijst en strooi er eventueel gebakken uitjes overheen.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE