Jus voor stamppot en aardappels, onmisbaar als je het mij vraagt. Hoe maak je een smaakvolle jus zonder vlees? Met een paar ingrediënten uit je voorraadkast en een doosje (kastanje)champignons kom je al een heel eind. Daarnaast nog een beetje geduld en je jus kan niet mislukken.
Het geheim van een smaakvolle jus is geduld. Het aanbakken van de ui is belangrijk en dit kost even tijd (ongeveer 10 tot 15 minuten). Pas als de ui bruin gekleurd is, ga je verder met de volgende stap. Aanbakken geeft smaak en dat is precies wat je nodig hebt voor een jus. Deze vegan jus (of veganistische jus) krijgt een hartig accent door de kastanjechampignons. Door de umami (de vijfde smaak) wat van nature in paddenstoelen zit, krijgt de jus die lekkere smaak.
Jus voor stamppot en aardappels
Naast uien, knoflook en champignons gebruik ik voor dit recept ook groentebouillon of een groentebouillonblokje. Meestal gebruik ik groentebouillonpoeder in mijn recepten, maar voor dit recept is het beter om een vloeibare variant of een bouillonblokje voor heldere bouillon te gebruiken. Poeder geeft de jus niet de bruine kleur die je graag wilt. Een ander belangrijk ingrediënt is gerookt paprikapoeder. Dit kun je kopen in de supermarkt. Het zit in een mooi rood blikje en je kunt het voor veel recepten gebruiken. Kun je niet aan gerookt paprika komen, gebruik dan gewoon paprikapoeder.
Wat ik zelf altijd erg handig vind bij dit soort recepten is om een setje maatlepels of cups te gebruiken. Zo kun je steeds (ongeveer) dezelfde hoeveelheid afmeten en het is handig in gebruik. Ik gebruik bijna altijd maatlepels voor het maken van sauzen of dressings. Ze zijn ook handig omdat je zo makkelijker een halve theelepel of 1/4 theelepel kunt afmeten. Bij een ‘gewone’ theelepel gaat dit toch wat lastiger. Nu kook ik veel op gevoel maar toch zijn die lepels handig in gebruik.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)