Jus voor stamppot en aardappels, onmisbaar als je het mij vraagt. Hoe maak je een smaakvolle jus zonder vlees? Met een paar ingrediënten uit je voorraadkast en een doosje (kastanje)champignons kom je al een heel eind. Daarnaast nog een beetje geduld en je jus kan niet mislukken.
Het geheim van een smaakvolle jus is geduld. Het aanbakken van de ui is belangrijk en dit kost even tijd (ongeveer 10 tot 15 minuten). Pas als de ui bruin gekleurd is, ga je verder met de volgende stap. Aanbakken geeft smaak en dat is precies wat je nodig hebt voor een jus. Deze vegan jus (of veganistische jus) krijgt een hartig accent door de kastanjechampignons. Door de umami (de vijfde smaak) wat van nature in paddenstoelen zit, krijgt de jus die lekkere smaak.
Wat ik zelf altijd erg handig vind bij dit soort recepten is om een setje maatlepels of cups te gebruiken. Zo kun je steeds (ongeveer) dezelfde hoeveelheid afmeten en het is handig in gebruik. Ik gebruik bijna altijd maatlepels voor het maken van sauzen of dressings. Ze zijn ook handig omdat je zo makkelijker een halve theelepel of 1/4 theelepel kunt afmeten. Bij een ‘gewone’ theelepel gaat dit toch wat lastiger. Nu kook ik veel op gevoel maar toch zijn die lepels handig in gebruik. In dit artikel kun je alles lezen over dit handige keukenhulpje.
Joseph Joseph Nest Maatlepel – Maatcupjes
Deze set maatcupjes is ideaal voor tijdens het bakken en koken. De set bestaat uit 8 verschillende maten.
Jus voor stamppot en aardappels
Naast uien, knoflook en champignons gebruik ik voor dit recept ook groentebouillon of een groentebouillonblokje. Meestal gebruik ik groentebouillonpoeder in mijn recepten, maar voor dit recept is het beter om een vloeibare variant of een bouillonblokje voor heldere bouillon te gebruiken. Poeder geeft de jus niet de bruine kleur die je graag wilt. Een ander belangrijk ingrediënt is gerookt paprikapoeder. Dit kun je kopen in de supermarkt. Het zit in een mooi rood blikje en je kunt het voor veel recepten gebruiken. Kun je niet aan gerookt paprika komen, gebruik dan gewoon paprikapoeder.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Jus voor stamppot en aardappels
4
porties10
minuten45
minuten55
minutenEen smaakvolle vegan jus voor over je aardappels en stamppot. Door champignons toe te voegen krijgt de jus een heerlijke hartige umami smaak. Een lekker en makkelijk recept die onmisbaar is in je kookrepertoire.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
200 gram ui, fijngesnipperd
4 tenen knoflook, fijngehakt
250 gram kastanjechampignons, in plakjes gesneden
500 milliliter water
1 groentebouillonblokje (helder)
1 eetlepel Italiaanse kruiden
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel suiker
2 theelepels rode wijnazijn
1 eetlepel sojasaus
2 laurierblaadjes
1 snufje zout
halve theelepel vers gemalen zwarte peper
1 eetlepel olie
2 eetlepels bloem
chilivlokken naar smaak
BEREIDING
- Snipper 200 gram ui, hak 4 tenen knoflook fijn en snijd 250 gram champignons in dunne plakjes.
- Verhit een eetlepel olie in een diepe pan en bak hierin de ui aan samen met een snufje zout. Bak de ui op een middelhoog vuur tot hij verkleurd, dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
- Als de ui bruin is voeg je de knoflook toe. Bak deze 2 tot 3 minuten mee.
- Kook ondertussen 500 milliliter water en doe het groentebouillonblokje in een maatbeker. Schenk het gekookte water erop zodat het blokje oplost. Zet dit even apart tot gebruik.
- Voeg de champignons, 1 eetlepel Italiaanse kruiden, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, chilivlokken naar smaak, 2 theelepels rode wijnazijn, 2 laurierbladen en 1 eetlepel sojasaus aan het ui/knoflookmengsel toe. Schep alles om en bak de champignons goed aan. Als de bodem van de pan een beetje aankoekt voeg dan een scheutje van de bouillon uit de maatbeker toe om de aanbaksels los te maken.
- Bak de champignons 5 minuten mee tot ze bruin gekleurd zijn. Voeg 2 eetlepels bloem toe en bak deze mee tot je geen spikkeltje wit/bloem meer ziet in de pan. Doe dit op een middelmatig vuur voor ongeveer 4 minuten. Als de bloem goed is aangebakken schenk je de bouillon erbij. Roer dit door elkaar met een garde.
- Breng het aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat de jus 10 minuten zachtjes koken. Zet daarna het vuur weer hoog en laat de jus inkoken tot het de gewenste dikte heeft. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets extra’s van de ingrediënten toe. Breng op smaak met een snufje zout en een halve theelepel zwarte peper.
- Een restje jus kun je bewaren in de koelkast. Als je hem wilt opwarmen voeg dan een scheutje water toe om te verdunnen. Serveer bij stamppotten, gekookte aardappelen en aardappelpuree.
Deze recepten / artikelen wil je niet missen:
- Gehaktbal uit de jus
- De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes
- Groente inspiratie – recepten met Chinese kool
- Paksoi stamppot met portobello en teriyaki saus
- Curry aardappels uit de oven
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.