Eetspiratie » Gekarameliseerde uien uit de slowcooker
Gekarameliseerde uien uit de slowcooker

Gekarameliseerde uien uit de slowcooker

Gekarameliseerde uien uit de slowcooker, zacht en zoet van smaak en te gebruiken in allerlei recepten en gerechten. Net als ingelegde rode uien is het ook een goed idee om een voorraadje gekarameliseerde uien in je koelkast te hebben staan. Er is namelijk altijd wel een gerecht waar je deze lekkere zoete uien aan kunt toevoegen. En als je ze maakt in de slowcooker heb je er geen omkijken naar.

Eenmaal geslowcooked, bewaar je de uien in een pot of bakje in de koelkast. Je kunt ze voor van alles en nog wat gebruiken. Denk aan een tosti met kaas en ui, als topping op een sandwich met hummus of pizza, of burger. Deze uien zijn een perfecte basis voor uiensoep. Je hoeft er alleen kruiden en bouillon aan toe te voegen en voila, je hebt binnen een kwartier een heerlijke soep op tafel. Of voeg ze toe aan een jus of als topping of een stamppot. Bak ze even op in een koekenpan voor nog meer smaak en kleur.

Gekarameliseerde uien uit de slowcooker

Nu je ben je vast mega enthousiast geworden over dit recept. En lekker eten heeft tijd nodig, dus ook deze uien. Ze gaan maar liefst 10 uur (op low) in de slowcooker. En ja, het is de moeite waard! Je zult er ook een traan (of twee) bij gaan laten, want je gaat in een keer 1 kilo uien snijden. Het lijkt een flinke hoeveelheid maar ze slinken enorm. Als de uien eenmaal in de slowcooker zitten dan heb je er geen omkijken meer naar. Halverwege de kooktijd schep je ze een keertje om en de pan doet de rest. De kleur van de uien verandert geleidelijk van wit naar bruin.

Je kunt de uien kruiden naar eigen wens. Je kunt ze bereiden met enkel zout en peper. Of je voegt er suiker, balsamico azijn of Worcestersaus aan toe. Gedroogde kruiden zoals tijm of rozemarijn passen er ook prima bij. Voor een Oosterse en pittige smaak kun je er zelfs sambal en een scheutje sojasaus aan toevoegen.

Gekarameliseerde uien uit de slowcooker

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

1

kilo
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

10

uren 
Total time

10

uren 

15

minuten

Maak de lekkerste gekarameliseerde uien in de slowcooker.

Ingrediënten

  • 1 kilo 1 uien

  • 1 eetlepel 1 (plantaardige) boter

  • 1 eetlepel 1 olijfolie

  • peper en zout naar smaak

  • kruiden of smaakmakers naar je eigen persoonlijke smaak

Hoe maak je het?

  • Snijd de uien in dunne halve maantjes.
  • Vet de binnenpan van de slowcooker in met een eetlepel olie.
  • Doe de gesneden uien in de pan en schep alles goed om.
  • Bestrooi met peper en zout en leg en leg de boter op de uien.
  • Doe de deksel op de pan en stel een kooktijd in van 10 uur low. Halverwege de kooktijd schep je de uien goed om.
  • Als de kooktijd verstreken is, laat je de uien afkoelen. Je kunt ervoor kiezen om het vocht van de uien af te gieten. Gooi dit vooral niet weg, maar bewaar dit en voeg het toe aan een soep of jus. Bewaar de uien in een schone afgesloten bak of pot in de koelkast.

Aantekeningen

  • Uien zijn goedkoop en je kunt er van alles mee doen. Eerder schreef ik al een artikel over mijn liefde voor de ui. Lees het artikel hier.
  • Heb je geen slowcooker of multicooker dan kun je uien ook prima karamelliseren in een pan. Stoof de uien met een beetje boter tot ze helemaal zacht en doorzichtig zijn. De kooktijd is ongeveer 50 tot 60 minuten in een pan.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE