Gekarameliseerde uien uit de slowcooker, zacht en zoet van smaak en te gebruiken in allerlei recepten en gerechten. Net als ingelegde rode uien is het ook een goed idee om een voorraadje gekarameliseerde uien in je koelkast te hebben staan. Er is namelijk altijd wel een gerecht waar je deze lekkere zoete uien aan kunt toevoegen. En als je ze maakt in de slowcooker heb je er geen omkijken naar.
Eenmaal geslowcooked, bewaar je de uien in een pot of bakje in de koelkast. Je kunt ze voor van alles en nog wat gebruiken. Denk aan een tosti met kaas en ui, als topping op een sandwich met hummus of pizza, of burger. Deze uien zijn een perfecte basis voor uiensoep. Je hoeft er alleen kruiden en bouillon aan toe te voegen en voila, je hebt binnen een kwartier een heerlijke soep op tafel. Of voeg ze toe aan een jus of als topping of een stamppot. Bak ze even op in een koekenpan voor nog meer smaak en kleur.
Heb je geen slowcooker of multicooker dan kun je uien ook prima karamelliseren in een pan. Stoof de uien met een beetje boter tot ze helemaal zacht en doorzichtig zijn. De kooktijd is ongeveer 50 tot 60 minuten in een pan.
Gekarameliseerde uien uit de slowcooker
Nu je ben je vast mega enthousiast geworden over dit recept. En lekker eten heeft tijd nodig, dus ook deze uien. Ze gaan maar liefst 10 uur (op low) in de slowcooker. En ja, het is de moeite waard! Je zult er ook een traan (of twee) bij gaan laten, want je gaat in een keer 1 kilo uien snijden. Het lijkt een flinke hoeveelheid maar ze slinken enorm. Als de uien eenmaal in de slowcooker zitten dan heb je er geen omkijken meer naar. Halverwege de kooktijd schep je ze een keertje om en de pan doet de rest. De kleur van de uien verandert geleidelijk van wit naar bruin.
Je kunt de uien kruiden naar eigen wens. Je kunt ze bereiden met enkel zout en peper. Of je voegt er suiker, balsamico azijn of Worcestersaus aan toe. Gedroogde kruiden zoals tijm of rozemarijn passen er ook prima bij. Voor een Oosterse en pittige smaak kun je er zelfs sambal en een scheutje sojasaus aan toevoegen.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Gekarameliseerde uien uit de slowcooker
7
porties15
minutes10
hours10
hours15
minutesMaak zachte en zoete gekarameliseerde uien in de slowcooker. Ideaal voor verschillende recepten zoals tosti’s, sandwiches, pizza, burgers, basis voor uiensoep, jus of voor bij de stamppot. Gebruik 1 kilo uien, kook 10 uur op ‘low’.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 kilo uien
1 eetlepel plantaardige boter (of roomboter)
1 eetlepel olijfolie
peper en zout naar smaak
kruiden of smaakmakers naar je eigen persoonlijke smaak
BEREIDING
- Snijd 1 kilo uien in dunne halve maantjes.
- Vet de binnenpan van de slowcooker in met een eetlepel olie.
- Doe de gesneden uien in de pan en schep alles goed om.
- Bestrooi met peper en zout en leg en leg 1 eetlepel boter op de uien.
- Doe de deksel op de pan en stel een kooktijd in van 10 uur op stand low. Halverwege de kooktijd schep je de uien goed om.
- Als de kooktijd verstreken is, laat je de uien afkoelen. Je kunt ervoor kiezen om het vocht van de uien af te gieten. Gooi dit vooral niet weg, maar bewaar dit en voeg het toe aan een soep of jus. Bewaar de uien in een schone afgesloten bak of pot in de koelkast.
AANTEKENINGEN
- Na bereiding blijft er ongeveer 250-350 gram gekarameliseerde uien over. Dit is voldoende voor 5-7 porties als bijgerecht of topping of ongeveer 10 porties als je het verwerkt in een ander gerecht.
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
- Pittige uiensoep met ketjap
- Kaas-uienbrood
- Flammkuchen
- Sambal kip (ajam rica rica)
- Kip met groenten uit de slowcooker
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.