Eetspiratie » Pittige uiensoep met ketjap
Pittige uiensoep met ketjap

Pittige uiensoep met ketjap

Pittige uiensoep met ketjap, een variatie op de bekende Franse uiensoep. Ik heb altijd uien in huis want ik gebruik ze dagelijks. Een ui (samen met knoflook) is de basis voor veel van mijn gerechten. Bij de lokale volkstuin hadden ze hele mooie grote uien te koop en ik kon ze niet laten liggen. Ik maakte er een soep van en gaf er een Indische touch aan met sambal en ketjap manis.

In de Indonesische keuken kennen we ook uiensoep, dit wordt sop bawang genoemd. Sop = soep en bawang = ui). Je kent dit woord misschien al van de gebakken uitjes, bawang goreng. Sop bawang wordt niet geserveerd met een stokbroodje gesmolten kaas maar gewoon simpel met sambal een paar gebakken uitjes erop. Het is zelfs lekker met een beetje gekookte witte rijst, zo eten wij het hier thuis graag. Deze uiensoep is gemaakt zonder vlees. Ik gebruik groentebouillon en plantaardige boter waardoor dit recept veganistisch is. Je kunt elke boter en bouillon gebruiken voor deze soep. Kijk wat je in huis hebt en wat je zelf het lekkerst vindt.

Pittige uiensoep met ketjap

Het geheim van een lekkere uiensoep is geduld! Door de uien lang te laten smoren worden ze heerlijk zoet. Hoe langer hoe lekkerder. Bij dit recept laat ik ze 25 minuten smoren maar langer mag natuurlijk altijd. Na 25 minuten smoren met de deksel op de pan zijn de uien al vrij zacht. Je hoeft dus geen uren te in de keuken te staan voor een lekkere uiensoep. Dit is een soort ‘snelle’ versie ervan.

Ik gebruik in dit recept groentebouillonpoeder. Dit is makkelijk te doseren en geeft veel smaak aan de soep. Je kunt natuurlijk ook bouillonblokjes gebruiken als je dat handiger vindt. Als je bouillonblokjes gebruikt let dan wel even op met het toevoegen van zout, sommige blokjes kunnen vrij zout zijn. Proef dus de soep altijd voordat je nog ‘extra’ zout toevoegt.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Pittige uiensoep met ketjap

Pittige uiensoep met ketjap

Recipe by Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.3 from 12 votes
Course: Lunch, Voorgerecht, HoofdgerechtCuisine: IndischDifficulty: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

40

minutes
Totale tijd

55

minutes

Pittige uiensoep met ketjap, lekker en snel te maken met ingrediënten uit je voorraadkast.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 6 grote uien in ringen gesneden

  • 1 eetlepel plantaardige boter (of roomboter)

  • 2 tenen knoflook fijngehakt

  • 3 laurierbladen

  • 3 kruidnagels

  • 1 steranijs (optioneel)

  • halve eetlepel sambal badjak (of meer naar smaak)

  • 2 theelepels sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 theelepel suiker

  • 1,5 eetlepel ketjap manis (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel bloem

  • 1 tot 1,5 liter water

  • 1,5 eetlepel groentebouillonpoeder (of bouillonblokjes)

  • zout naar smaak

  • halve theelepel zwarte peper

  • 1 eetlepel verse bieslook als garnering

BEREIDING

  • Snijd 6 uien in ringen (huilen!) en hak 2 tenen knoflook fijn. Laat een eetlepel boter langzaam bruisen in een grote soeppan.
  • Fruit de uien en de knoflook aan in de boter en voeg een halve eetlepel sambal badjak en 2 theelepels sambal oelek toe. Steek 3 kruidnagels in een uienschil en doe de schil in de pan samen met 3 laurierbladen (en eventueel 1 steranijs).
  • Laat dit nu langzaam zacht worden en schep af en toe om. Dit mag gerust 25 minuten of langer duren.
  • Als de uien zacht zijn geworden en glazig zien doe je er een eetlepel bloem erbij. Schep dit goed om zodat de alle uien bedekt worden met een laagje bloem. Schenk er 1 liter tot 1,5 liter water erbij.
  • Voeg 1 theelepel suiker toe, 1,5 eetlepel groentebouillonpoeder (of 1 verkruimeld blokje) en 1,5 eelepel ketjap. Laat dit nu op een zacht vuurtje rustig warm worden.
  • Proef de soep en voeg indien nodig nog sambal, zout of ketjap toe. Als laatste voeg je de vers gemalen zwarte peper toe. Vis de laurierbladen, kruidnagels en steranijs eruit.
  • Schep de soep in kommen en garneer vers gehakte bieslook.

AANTEKENINGEN

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.