Eetspiratie » Pittige uiensoep met ketjap
Pittige uiensoep met ketjap

Pittige uiensoep met ketjap

Iets wat ik altijd in huis heb zijn uien. Witte of gele uien gebruik ik meestal in boemboe’s en soepen. Rode uien gebruik ik vaak in salades en ik maak er pickles van die ik eet bij diverse gerechten. Dit keer had een hele grote hoeveelheid witte uien en ik wilde daar een lekkere pittige soep van maken met een Indo touch. Het werd een pittige uiensoep met ketjap.

In de Indonesische keuken kennen we ook uiensoep, dit wordt sop bawang (sop = soep, bawang = ui) genoemd. Mijn recept is anders dan het ‘originele’ recept. Ik heb mijn eigen versie van sop bawang gemaakt.

Het geheim van een lekkere uiensoep is geduld! Door de uien lang te laten smoren worden ze heerlijk zoet. Hoe langer hoe lekkerder.

In dit recept gebruik ik runderbouillon omdat je dan een lekkere volle smaak krijgt. Je kunt hiervoor verschillende varianten gebruiken:

  • vers gemaakte runderbouillon (evt met vlees)
  • bouillon van een blokje
  • de beste vloeibare bouillon uit een pot (evt met vlees)
  • groentebouillon voor een vegetarische variant

Let op als je bouillon gebruikt van een blokje. Blokjes uit de supermarkt kunnen soms vrij zout zijn. Proef dus de soep altijd voordat je nog ‘extra’ zout toevoegt.

Pittige uiensoep met ketjap

Recipe by Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Course: Eetspiratie Originals, Indofood, SoepenCuisine: OostersDifficulty: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

40

minutes
Tijd totaal

55

minutes

Gek op uiensoep? Maak dan mijn Indo variant, pittige uiensoep met ketjap. Lekker en snel te maken met ingrediënten uit je voorraadkast.

Ingrediënten

  • 6 grote uien

  • 1 eetlepel roomboter

  • 2 tenen knoflook

  • 3 laurierbladen

  • 3 kruidnagels

  • 1 steranijs (optioneel)

  • halve eetlepel sambal badjak (of meer naar smaak)

  • 1 theelepel sambal oelek naar smaak

  • 1 theelepel (palm)suiker

  • 1 eetlepel ketjap manis (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel bloem

  • 1 tot 1,5 liter runderbouillon

  • 1 snufje zout

  • 1 flinke snuf zwarte peper

  • verkruimelde kroepoek als garnering

  • verse bieslook of rode peper als garnering

Hoe maak je het?

  • Snijd de uien in ringen (huilen!) en snipper de knoflook. Laat de roomboter langzaam bruisen in een grote soeppan.
  • Fruit de uien en de knoflook aan in de boter en voeg de sambals toe. Steek de kruidnagels in een uienschil en doe de schil in de pan samen met de laurierbladen en de steranijs.
  • Laat dit nu langzaam zacht worden en schep af en toe om. Dit mag gerust 20 minuten of langer duren.
  • Als de uien zacht zijn geworden (als het goed is ruik je dit al) mag de eetlepel bloem erbij. Schep dit goed om zodat de uien bedekt worden met de bloem.
  • Voeg als laatste een snufje suiker toe, de runderbouillon en de ketjap. Laat dit nu op een zacht vuurtje rustig warm worden.
  • Proef de soep en voeg indien nodig nog sambal, zout of ketjap toe. Als laatste voeg je een flinke draai vers gemalen zwarte peper toe.
  • Schep de soep in kommen en garneer met verkruimelde kroepoek en strooi er vers gehakte bieslook en rode peper overheen.

Aantekeningen

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE