Eetspiratie » Pittige uiensoep met ketjap
Pittige uiensoep met ketjap

Pittige uiensoep met ketjap

Pittige uiensoep met ketjap, een variatie op de bekende Franse soep. Ik heb altijd uien in huis want ik gebruik ze dagelijks. Een ui (samen met knoflook) is de basis voor veel van mijn gerechten. Bij de lokale volkstuin hadden ze hele mooie grote uien te koop en ik kon ze niet laten liggen. Ik maakte er een soep van en gaf er een Indische touch aan met sambal en ketjap manis.

In de Indonesische keuken kennen we ook uiensoep, dit wordt sop bawang genoemd. Sop = soep en bawang = ui). Je kent dit woord misschien al van de gebakken uitjes, bawang goreng. Sop bawang wordt niet geserveerd met een stokbroodje gesmolten kaas maar gewoon simpel met sambal een paar gebakken uitjes erop. Het is zelfs lekker met een beetje gekookte witte rijst, zo eten wij het hier thuis graag. Deze uiensoep is gemaakt zonder vlees. Ik gebruik groentebouillon en plantaardige boter waardoor dit recept veganistisch is. Je kunt elke boter en bouillon gebruiken voor deze soep. Kijk wat je in huis hebt en wat je zelf het lekkerst vindt.

Pittige uiensoep met ketjap

Het geheim van een lekkere uiensoep is geduld! Door de uien lang te laten smoren worden ze heerlijk zoet. Hoe langer hoe lekkerder. Bij dit recept laat ik ze 25 minuten smoren maar langer mag natuurlijk altijd. Na 25 minuten smoren met de deksel op de pan zijn de uien al vrij zacht. Je hoeft dus geen uren te in de keuken te staan voor een lekkere uiensoep. Dit is een soort ‘snelle’ versie ervan.

Ik gebruik in dit recept groentebouillonpoeder. Dit is makkelijk te doseren en geeft veel smaak aan de soep. Je kunt natuurlijk ook bouillonblokjes gebruiken als je dat handiger vindt. Als je bouillonblokjes gebruikt let dan wel even op met het toevoegen van zout, sommige blokjes kunnen vrij zout zijn. Proef dus de soep altijd voordat je nog ‘extra’ zout toevoegt.

Pittige uiensoep met ketjap

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

40

minuten
Tijd totaal

55

minuten

Pittige uiensoep met ketjap, lekker en snel te maken met ingrediënten uit je voorraadkast.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 6 6 grote uien

  • 1 eetlepel 1 (plantaardige) boter

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 3 3 laurierbladen

  • 3 3 kruidnagels

  • 1 1 steranijs (optioneel)

  • halve eetlepel halve sambal badjak (of meer naar smaak)

  • 2 theelepels 2 sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 theelepel 1 suiker

  • 1,5 eetlepel 1,5 ketjap manis (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel 1 bloem

  • 1 tot 1,5 liter 1 tot 1,5 water

  • 1,5 eetlepel 1,5 groentebouillonpoeder (of bouillonblokjes)

  • zout naar smaak

  • halve theelepel halve zwarte peper

  • 1 eetlepel 1 verse bieslook als garnering

Hoe maak je het?

  • Snijd de uien in ringen (huilen!) en hak de knoflook fijn. Laat de boter langzaam bruisen in een grote soeppan.
  • Fruit de uien en de knoflook aan in de boter en voeg de sambals toe. Steek de kruidnagels in een uienschil en doe de schil in de pan samen met de laurierbladen (en eventueel de steranijs).
  • Laat dit nu langzaam zacht worden en schep af en toe om. Dit mag gerust 25 minuten of langer duren.
  • Als de uien zacht zijn geworden en glazig zien mag de eetlepel bloem erbij. Schep dit goed om zodat de alle uien bedekt worden met een laagje bloem. Schenk het water erbij.
  • Voeg de suiker toe, groentebouillonpoeder (of verkruimelde blokjes) en de ketjap. Laat dit nu op een zacht vuurtje rustig warm worden.
  • Proef de soep en voeg indien nodig nog sambal, zout of ketjap toe. Als laatste voeg je de vers gemalen zwarte peper toe. Vis de laurierbladen, kruidnagels en steranijs eruit.
  • Schep de soep in kommen en garneer vers gehakte bieslook.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE