Eetspiratie » 5 x recepten met ui
5 x recepten met ui

5 x recepten met ui

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

5 x recepten met ui. Er is één ingrediënt dat je altijd in mijn keuken kunt vinden en dat is ui! Ui is de basis van veel van mijn recepten. In bijna elke boemboe die ik maak is het eerste ingrediënt een ui. Mijn favoriete ui is met stip op 1, de bosui. Deze groene lange stengel ken je misschien ook wel als lente-ui. Bosui staat standaard op mijn boodschappenlijstje, elke week gaan er minstens 2 bosjes doorheen. Omdat ik gek ben op ui, dit een vrij goedkoop product is en je er lekkere gerechten mee kunt maken zette ik 5 heerlijke recepten voor je op een rij.

In mijn voorraadkast vind je altijd rode uien, gele uien en in mijn koelkast heb ik een aantal bosjes bosui. De bosui snijd ik na aankoop meteen in ringetjes om zo de houdbaarheid te verlengen. Op deze manier blijven ze wel een week fris en groen. In dit artikel kun je lezen hoe je dat doet. Bijna elke dag gebruik ik wel een ui (of meer) voor mijn gerechten. Ik eet ze rauw (bij bijvoorbeeld bruine bonen), gekookt (in een soep) of gebakken op bijvoorbeeld een kaas-uienbrood. Bosui is een smaakvolle en mooie garnering maar ook geschikt om te verweken in een olie of in een soep. Met ui kun je alle kanten op!

Wist je dat je je eigen bosuitjes kunt kweken? Meestal snijd je de ‘kontjes’ van de stengels af, waar de worteltjes aan zitten. Als je deze stengeltjes met de worteltjes in een glas water zet schieten er weer nieuwe worteltjes uit en gaat je bosui aan de bovenkant weer groeien. Vergeet niet elke dag het water even te verversen. Lees hier hoe je bosui vers kunt houden en hoe je het gebruikt.

5 x recepten met ui

Scallion oil – olie met gember en bosui

Dit is echt mijn allerliefste lievelingsrecept! Geen idee of dat goed Nederlands is maar hiermee wil ik aangeven dat ik dit heel erg lekker vind. Deze scallion oil heeft wat mij betreft de echte Aziatische smaak. Het is klaar binnen 10 minuten en je kunt het combineren met allerlei gerechten. Het lekkerst vind ik deze olie met de Chinese fried rice (Chinese nasi goreng), komkommer en een stukje gebakken kipfilet. Maar het is ook een belangrijk onderdeel van Hainanese chicken rice. Klik hier voor het recept + instructie video van gember/bosui olie.

Pittige uiensoep met ketjap

Uiensoep, maar dan net even anders! Met een paar simpele ingrediënten zet je binnen een uurtje deze lekkere uiensoep op tafel. Door de toevoeging van rode peper en ketjap, krijgt deze soep een Indische twist. En voor de liefhebber kun je er nog een steranijs aan toevoegen voor een extra volle smaak.

Pittige uiensoep met ketjap
Pittige uiensoep met ketjap

Chinese bosui pannenkoekjes

Deze Chinese bosui pannenkoekjes zijn ideaal als je nog wat bosuitjes in je koelkast hebt liggen die op ‘moeten’. Ook is het een lekkere snack met dip zoals zoete chilisaus. Bij Chinese tomatensoep is het een heerlijk bijgerecht. Je kunt ze ook serveren bij een Aziatische borrelplank.

Snelle wok met gehakt en bosui

In dit simpele en snelle wokrecept is de bosui de smaakmaker. Het gerecht is eenvoudig. Het bestaat uit gekruid gehakt geserveerd met rijst en als topping heel veel bosui. Naast dat de bosui zorgt voor veel kleur, heeft het ook een pittige en frisse smaak. Serveer met rijst en een frisse komkommersalade.

Snelle wok met gehakt en bosui
Snelle wok met gehakt en bosui

Gebakken uitjes – bawang goreng

Ook gebakken uitjes staan bijna dagelijks bij ons op tafel. Bij gerechten zoals nasi goreng of bamisoep mogen deze crispy uitjes natuurlijk niet ontbreken. Gebakken uitjes kopen is makkelijk maar zelf maken kan natuurlijk ook. Lees hier hoe je zelf eenvoudig gebakken uitjes maakt.

Bawang goreng
Gebakken uitjes

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!