5 x recepten met ui. Er is één ingrediënt dat je altijd in mijn keuken kunt vinden en dat is ui! Ui is de basis van veel van mijn recepten. In bijna elke boemboe die ik maak is het eerste ingrediënt een ui. Mijn favoriete ui is met stip op 1, de bosui. Deze groene lange stengel ken je misschien ook wel als lente-ui. Bosui staat standaard op mijn boodschappenlijstje, elke week gaan er minstens 2 bosjes doorheen. Omdat ik gek ben op ui, dit een vrij goedkoop product is en je er lekkere gerechten mee kunt maken zette ik 5 heerlijke recepten voor je op een rij.
In mijn voorraadkast vind je altijd rode uien, gele uien en in mijn koelkast heb ik een aantal bosjes bosui. De bosui snijd ik na aankoop meteen in ringetjes om zo de houdbaarheid te verlengen. Op deze manier blijven ze wel een week fris en groen. In dit artikel kun je lezen hoe je dat doet. Bijna elke dag gebruik ik wel een ui (of meer) voor mijn gerechten. Ik eet ze rauw (bij bijvoorbeeld bruine bonen), gekookt (in een soep) of gebakken op bijvoorbeeld een kaas-uienbrood. Bosui is een smaakvolle en mooie garnering maar ook geschikt om te verweken in een olie of in een soep. Met ui kun je alle kanten op!
Wist je dat je je eigen bosuitjes kunt kweken? Meestal snijd je de ‘kontjes’ van de stengels af, waar de worteltjes aan zitten. Als je deze stengeltjes met de worteltjes in een glas water zet schieten er weer nieuwe worteltjes uit en gaat je bosui aan de bovenkant weer groeien. Vergeet niet elke dag het water even te verversen. Lees hier hoe je bosui vers kunt houden en hoe je het gebruikt.
5 x recepten met ui
Scallion oil – olie met gember en bosui
Dit is echt mijn allerliefste lievelingsrecept! Geen idee of dat goed Nederlands is maar hiermee wil ik aangeven dat ik dit heel erg lekker vind. Deze scallion oil heeft wat mij betreft de echte Aziatische smaak. Het is klaar binnen 10 minuten en je kunt het combineren met allerlei gerechten. Het lekkerst vind ik deze olie met de Chinese fried rice (Chinese nasi goreng), komkommer en een stukje gebakken kipfilet. Maar het is ook een belangrijk onderdeel van Hainanese chicken rice. Klik hier voor het recept + instructie video van gember/bosui olie.
Pittige uiensoep met ketjap
Uiensoep, maar dan net even anders! Met een paar simpele ingrediënten zet je binnen een uurtje deze lekkere uiensoep op tafel. Door de toevoeging van rode peper en ketjap, krijgt deze soep een Indische twist. En voor de liefhebber kun je er nog een steranijs aan toevoegen voor een extra volle smaak.
Pittige uiensoep met ketjap
Chinese bosui pannenkoekjes
Deze Chinese bosui pannenkoekjes zijn ideaal als je nog wat bosuitjes in je koelkast hebt liggen die op ‘moeten’. Ook is het een lekkere snack met dip zoals zoete chilisaus. Bij Chinese tomatensoep is het een heerlijk bijgerecht. Je kunt ze ook serveren bij een Aziatische borrelplank.
Snelle wok met gehakt en bosui
In dit simpele en snelle wokrecept is de bosui de smaakmaker. Het gerecht is eenvoudig. Het bestaat uit gekruid gehakt geserveerd met rijst en als topping heel veel bosui. Naast dat de bosui zorgt voor veel kleur, heeft het ook een pittige en frisse smaak. Serveer met rijst en een frisse komkommersalade.
Hoi, ik ben Simone!
Op Eetspiratie vind je meer dan 900 recepten, van Indische en Indonesische gerechten tot slowcooker-, multicooker- en eiwitrijke vegan maaltijden. Mijn recepten zijn geïnspireerd op mijn Indonesische roots en internationale smaken, met een persoonlijke twist.
Ik wil jou laten zien dat koken leuk en toegankelijk is, of je nu wilt experimenteren met Indische smaken, tofu of groenten. Zoek je makkelijke recepten, slowcooking tips of inspiratie? Je vindt het allemaal hier.
Meer weten over mij en mijn verhaal?
Klik dan hier en volg mij op social media!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.