5 x recepten met ui

5 x recepten met ui

Als er een ingrediënt is die in mijn keuken nooit ontbreekt is het wel ui! Ui is de basis van veel van mijn recepten. In bijna elke boemboe die ik maak is het eerste ingrediënt een ui. Mijn favoriete ui is de bosui. Deze ui ken je misschien ook wel als lente-ui. Bosui staat standaard op mijn boodschappenlijstje. Omdat ik gek ben op ui, dit een vrij goedkoop product is en je er lekkere gerechten mee kunt maken zette ik 5 recepten met ui voor je op een rij.

In mijn voorraadkast vind je altijd rode uien en gele uien en in mijn koelkast heb ik meestal een aantal bosjes bosui. Bijna elke dag gebruik ik wel een ui (of meer) voor mijn gerechten. Ik eet ze rauw (bij bijvoorbeeld bruine bonen), gekookt (in een soep) of gebakken op bijvoorbeeld een kaas-uienbrood. Bosui is een lekkere en mooie garnering maar ook geschikt voor een olie of in een soep. Met ui kun je alle kanten op!

Wist je dat je je eigen bosuitjes kunt kweken? Meestal snijd je de ‘kontjes’ van de stengels af, waar de worteltjes aan zitten. Als je deze stengeltjes met de worteltjes in een glas water zet schieten er weer nieuwe worteltjes uit en gaat je bosui aan de bovenkant weer groeien. Vergeet niet elke dag het water even te verversen.

Gember/bosui olie

Dit is echt mijn allerliefste lievelingsrecept! Geen idee of dat goed Nederlands is maar hiermee wil ik aangeven dat ik dit heel erg lekker vind. Deze scallion oil heeft wat mij betreft de echte Oosterse smaak. Het is klaar binnen 10 minuten en je kunt het combineren met allerlei gerechten. Het lekkerst vind ik deze olie met de Chinese fried rice (Chinese nasi goreng), komkommer en een stukje gebakken kipfilet.

Klik hier voor het recept + instructie video van gember/bosui olie.

Oosterse gember bosui olie

Pittige uiensoep met ketjap

Uiensoep, maar dan net even anders! Met een paar simpele ingrediënten zet je binnen een uurtje een lekkere uiensoep op tafel. Door de toevoeging van rode peper en ketjap, krijgt deze soep een Indofood tintje. En voor de liefhebber kun je er nog een steranijs aan toevoegen voor een extra volle smaak.

Klik hier voor het recept van de pittige uiensoep met ketjap.

Pittige uiensoep met ketjap

Chinese bosui pannenkoekjes

Deze pannenkoekjes zijn ideaal als je nog wat bosuitjes in je koelkast hebt liggen die op ‘moeten’. Ook is het een lekkere snack met dip zoals zoete chilisaus. Bij Chinese tomatensoep is het een heerlijk bijgerecht.

Klik hier voor het recept van Chinese bosui pannenkoekjes.

Chinese bosui pannenkoekjes

Snelle wok met gehakt en bosui

In dit simpele en snelle recept is de bosui de smaakmaker. Het gerecht is simpel. Het bestaat uit gekruid gehakt geserveerd met rijst en als topping heel veel bosui. Naast dat de bosui zorgt voor veel kleur, heeft het ook een pittige en frisse smaak. De bosui is dan ook onmisbaar bij dit gerecht.

Klik hier voor het recept van de snelle wok met gehakt en bosui.

Snelle wok met gehakt en bosui

Gebakken uitjes (bawang goreng)

Ook gebakken uitjes staan bijna dagelijks bij ons op tafel. Bij gerechten zoals nasi goreng of bamisoep mogen deze cripsy uitjes natuurlijk niet ontbreken. Gebakken uitjes kopen is makkelijk maar zelf maken kan natuurlijk ook.

Klik hier voor de bereidingswijze van bawang goreng.

Bawang goreng

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*