Eetspiratie » Vegan chocolademousse van aquafaba
Vegan chocolademousse van aquafaba

Vegan chocolademousse van aquafaba

Vegan chocolademousse van aquafaba, ja! En nee, niet de variant met avocado alhoewel die ook best wel lekker is. Deze versie gemaakt met aquafaba (bonenwater) smaakt toch net weer anders. Je hebt meer het mousse gevoel en dat zonder eiwitten te gebruiken. En nu klinkt bonenwater misschien niet zo aantrekkelijk, je kunt hier dus heerlijke vegan recepten mee maken.

Ik zal eerst even een kleine uitleg geven over mijn aquafaba avontuur. Misschien wil je eerst weten wat het precies is. Aquafaba is magisch! In dit artikel leg ik je uit hoe je van het vocht van een blik kikkererwten een heerlijke luchtige vegan mousse kunt maken. Met die mousse maakte ik vervolgens vegan meringues. Ik ben heel trots op mezelf dat dit na vier mislukte pogingen eindelijk gelukt is! Bekijk hier het recept voor vegan meringues.

Vegan meringues van aquafaba

Vegan chocolade mousse van aquafaba

De mousse is van zichzelf al lekker. Sommige mensen proeven een soort nasmaakje. Zelf vind ik dat eigenlijk wel meevallen. Misschien als je weet dat het van bonenwater gemaakt is, je dan een nasmaakje proeft? Het smaakt in ieder geval niet naar kikkererwten!

En wat maak je met een luchtige mousse? Chocolademousse natuurlijk! Dit is zo eenvoudig, het kan eigenlijk ‘bijna’ niet mislukken. Het is wel belangrijk om de stappen voor het maken van de mousse goed te volgen. Met name het toevoegen van de suiker en je moet de mousse zeker 15 minuten opkloppen voor het beste resultaat.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan chocolademousse van aquafaba
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Vegan chocolademousse van aquafaba

Vegan chocolademousse van aquafaba

0 van 0 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Opstijven

2

uren 
Tijd totaal

2

uren 

25

minuten

Maak van aquafaba (bonenwater) en chocolade een heerlijke vegan chocolademousse.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

 • 100 milliliter 100 aquafaba (vocht van een blikje kikkererwten van 400 gram)

 • 100 gram 100 reep pure chocolade (vegan variant)

 • 2 eetlepels 2 kristalsuiker

Bereiding:

 • Giet een blikje kikkererwten af en vang het vocht op. Bewaar de kikkererwten in een bakje water in de koelkast voor een ander recept.
 • Doe het vocht in een schone mengkom en klop het 5 minuten op, op de hoogste stand. Dit kan met een keukenmachine of met een handmixer.
 • Doe de suiker in een kommetje. Als de eerste 5 minuten verstreken zijn doe je een theelepel suiker bij de mousse, je telt tot 10 en doet dan het volgende lepeltje erbij net zolang tot de suiker op is. Dit doe je terwijl de mixer aan het kloppen is.
 • Als alle suiker toegevoegd is laat je het nog eens 5 minuten draaien. In totaal moet het minimaal 15 minuten opgeklopt worden.
 • Laat ondertussen de chocolade(reep) au bain marie smelten. Zet een pannetje met een laagje water op het vuur en breng dat zachtjes aan de kook. Zet daarop een hittebestendige schaal. Doe de chocolade in de schaal en laat smelten. Roer door met een spatel.
 • Als de chocolade gesmolten is haal je de schaal van de pan. Laat het een beetje afkoelen. Als je de chocolade warm door de mousse vouwt dan stort deze in.
 • Na 15 minuten kloppen ga je testen of de mousse goed is. Als je de kom met mousse boven je hoofd kunt houden zonder dat het eruit valt (echt testen hoor!) dan is hij goed.
 • Vouw nu met een spatel de gesmolten chocolade erdoor.Vegan chocolademousse van aquafaba
 • Schep de mousse over in 4 tot 5 kommetjes of koffiekopjes (zoals ik heb gedaan) en zet deze voor minimaal 2 uur in de koelkast.
 • Serveer met extra geraspte chocolade en eventueel een vegan meringue.Vegan chocolademousse van aquafaba

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)