Vegan chocolademousse van aquafaba, ja! En nee, niet de variant met avocado alhoewel die ook best wel lekker is. Deze versie gemaakt met aquafaba (bonenwater) smaakt toch net weer anders. Je hebt meer het mousse gevoel en dat zonder eiwitten te gebruiken. En nu klinkt bonenwater misschien niet zo aantrekkelijk, je kunt hier dus heerlijke vegan recepten mee maken.
Misschien handig om eerst even uit te leggen wat aquafaba precies is. Aquafaba is magisch! Het is het vocht uit een blik kikkererwten of bonen, letterlijk bonenwater. Dit bonenwater kun je dus gebruiken om mousse, meringues en zelfs mayonaise van te maken. In dit artikel kun je alles lezen over dit fantastische ingrediënt dat je waarschijnlijk, zonder dat je het weet al in je keukenkastje hebt staan.
Vegan chocolade mousse van aquafaba
De mousse is van zichzelf al lekker. Sommige mensen proeven een soort nasmaakje. Zelf vind ik dat eigenlijk wel meevallen. Misschien als je weet dat het van bonenwater gemaakt is, je dan een nasmaakje proeft? Het smaakt in ieder geval niet naar kikkererwten!
En wat maak je met een luchtige mousse, chocolademousse natuurlijk! Dit is zo eenvoudig, het kan eigenlijk ‘bijna’ niet mislukken. Het is wel belangrijk om de stappen in de receptenkaart voor het maken van deze mousse goed te volgen. Met name het toevoegen van de suiker en je moet de mousse zeker 15 minuten opkloppen voor het beste resultaat. Dit kun je doen met behulp van een standmixer of een handmixer.

KitchenAid Classic – Keukenmachine – Wit
Oerdegelijke keukenmachine, het populaire instapmodel van Kitchenaid. Een parel voor in jouw keuken! Met 10 snelheden en een roestvrij stalen mengkom!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan chocolademousse van aquafaba
4
porties20
minuten5
minuten2
uren2
uren25
minutenMaak van aquafaba (bonenwater) en gesmolten chocolade heerlijk luchtige vegan chocolademousse. Serveer het in leuke kleine kopjes. Lekker als dessert, tussendoortje of zoet gerechtje bij een picknick of brunch.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
100 milliliter aquafaba (vocht van een blikje kikkererwten van 400 gram)
100 gram reep pure chocolade (vegan variant)
2 eetlepels kristalsuiker
BEREIDING
- Giet het blikje kikkererwten af en vang het vocht op, ongeveer 100 milliliter. Bewaar de kikkererwten in een bakje water in de koelkast voor een ander recept.
- Doe de aquafaba in een schone mengkom en klop het 5 minuten op, op de hoogste stand. Dit kan met een standmixer of met een handmixer.
- Doe 2 eetlepels suiker in een kom. Als de eerste 5 minuten mixen verstreken zijn doe je een theelepel suiker bij de mousse, je telt tot 10 en doet dan het volgende lepeltje erbij net zolang tot de suiker uit de kom op is. Je voegt de suiker toe terwijl de mixer aan het kloppen is.
- Als alle suiker toegevoegd is laat je het nog eens 5 minuten draaien. In totaal moet het minimaal 15 minuten opgeklopt worden.
- Na 15 minuten kloppen ga je testen of de mousse goed is. Als je de kom met mousse boven je hoofd kunt houden zonder dat het eruit valt dan is hij goed.
- Laat vervolgens 100 gram pure chocolade au bain marie smelten. Zet een pannetje met een laagje water op het vuur en breng dat zachtjes aan de kook. Zet daarop een hittebestendige schaal. Doe de chocolade in de schaal en laat smelten. Roer door met een spatel.
- Als de chocolade gesmolten is haal je de schaal van de pan. Laat het een beetje afkoelen. Als je de chocolade te warm door de mousse ‘vouwt’ of spatelt dan stort hij in. Dus laat het een minuut of 7 tot 10 staan tot het wat meer is afgekoeld.
- Vouw (niet roeren) nu met een spatel de gesmolten chocolade door de opgeklopte aquafaba.
- Schep de mousse over in 4 tot 5 kommetjes of koffiekopjes en zet deze voor minimaal 2 uur in de koelkast zodat de mousse kan opstijven.
- Serveer de mousse met extra geraspte chocolade en eventueel een vegan meringue.
AANTEKENINGEN
- Wil je nog iets extra’s toevoegen? Een klodder vegan kokosslagroom past er ook heel goed bij. Kijk hier voor het recept.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Vegan meringues van aquafaba (bonenwater)
- Plantaardige mousse van aquafaba
- Aquafaba – wat is het en hoe gebruik je het?
- Chocolademousse met avocado
- Chocolademousse van silken tofu
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.