Kokosslagroom

Kokosslagroom! eindelijk is het me gelukt! Ik wilde dit al heel lang maken en het lijkt zo simpel, maar dat was het echt niet. Om kokosslagroom te maken moet je wel het een en ander voorbereiden, het blikje kokosmelk moet namelijk minimaal 12 uur in de koelkast hebben gestaan (tip: zet standaard 1 of 2 blikjes achterin de koelkast). Dit heb ik dus heel vaak geprobeerd! Diverse merken hebben de revue gepasseerd, maar het lukte niet. Het vet scheidde zich niet van het water of het bleef waterig. Het lukt echt alleen met een volvette kokosmelk, light varianten zijn hiervoor niet geschikt. Nu ik eindelijk heb uitgevonden hoe het moet, was ik zo blij dat ik er een filmpje van heb gemaakt.

Waarom kokosslagroom?

  • het is zuivelvrij
  • het is glutenvrij
  • geschikt voor veganisten (mits je de honing in dit recept weglaat)
  • geschikt voor mensen met een lactose intolerantie
  • past in een paleo leefstijl
  • je kunt kokosslagroom met van alles combineren

Wat heb je nodig?

  • 1 blikje volvette kokosmelk (als je dit niet gebruikt, gaat het niet lukken)
  • 1 eetlepel honing of kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel vanille extract

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Hoe maak je het?

Zet je blikje kokosmelk een dag van te voren achterin je koelkast op de koudste plek. Haal het blikje uit de koelkast, schud het niet! Maak het blikje open en schep de vette en harde melk uit het blikje in de beslagkom. Het kokoswater – dat in het blikje achterblijft – kun je bijvoorbeeld gebruiken in een smoothie. Voor dit recept heb je het water niet meer nodig.

Voeg de honing of kokosbloesemsuiker toe en ook het vanille extract. Mix het 3 tot 4 minuten totdat het mooi luchtig en stijf geklopt is. Dit kan in een keukenmachine of met een handmixer. De kokosslagroom kun je in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast. Het zal dan nog iets meer opstijven. Je kunt de slagroom gebruiken op desserts, pannenkoeken, warme chocolademelk en vers fruit!

Brownie met kokosslagroom

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

9 Reacties

  1. Hallo,

    ik heb voor een recept 250 ml slagroom nodig, ik wil graag de kokosslagroom gebruiken. Hoeveel kokosslagroom maak je uit zo’n blikje van 400 gram? je houdt veel kokoswater over toch? Kun je er iets over zeggen? om en nabij

  2. mag ik je er op attenderen dat honing voor bijen is
    en dus níet vegan is !!

    • Hoi Ingi, ja dat mag zeker maar er staat bovenaan dat dit recept geschikt is voor veganisten mits je de honing weglaat. Het staat onder het kopje ‘Waarom kokosslagroom’ tussen haakjes. Groetjes, Simone

  3. Pingback: Plantaardige meringue en mousse (aquafaba) - Eetspiratie

  4. In het blog van Juglen Zwaan verteld hij dat een blikje kokosmelk juist niet gezond is vanwege de mogelijke stoffen die uit het blikje lekken in de kokosmelk… http://www.ahealthylife.nl/3-redenen-waarom-kokosmelk-ongezond-kan-zijn/ Ik kies daarom voor een pakje, hoewel ik ook niet zeker weet wat daar aan stofjes in zitten (er zal ook een plastic binnenlaagje in zitten :-()

    • Hoi Bianca, ja dat klopt en in een pakje zit inderdaad ook een plastic binnenlaagje. Puur Mieke is er mee bezig BPA vrije blikjes kokosmelk, zonder E-nummers in het assortiment op te nemen dus dat is dan de ideale kokosmelk om kokosslagroom mee te maken! Groetjes Simone

  5. Is het niet handiger om eerst het vocht uit het blikje in een bakje te gieten en daarna het verharde vet uit het blikje te lepelen?
    Niet ieder blikje kokosmelk is geschikt. Zoals bijvoorbeeld Nutco. Deze blijft vloeibaar. Ik heb een keer Nutco light gehad. Die had wel een klein gedeelte hard vet. En ook een keer C1000 eigen merk. Die had het grootste percentage hard vet zonder dat het in de koelkast had gestaan. Dit zijn dus even mijn bevindingen. En dan niet gelet op eventuele meuk die er in het product zit.
    Met vriendelijke groet, Louise

    • Hoi Louise,
      Er zijn inderdaad meerdere methodes om deze slagroom te maken. Deze werkt voor mij persoonlijk het beste. En inderdaad niet ieder blikje is geschikt dat heb ik zelf ondervonden :-) Het viel niet mee om een blikje kokosmelk te vinden met het juiste vetpercentage en zonder E-nummers. Deze heb ik nu dus gevonden bij Puur Mieke en zij is er ook mee bezig om BPA vrije blikjes kokosmelk in haar assortiment op te nemen. Dat zou dan de ideale kokosmelk zijn! Groetjes Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*