Eetspiratie » Spekkoekparfait
Spekkoekparfait

Spekkoekparfait

Ik liep al een tijdje met het idee in mijn hoofd dat ik een dessert wilde maken met spekkoek. Op mijn site zijn allerlei gerechten uit de Indische keuken te vinden, maar een dessert met spekkoek nog niet. Een recept wat bij iedereen meestal goed in de smaak valt is parfait. Parfait is een mengsel van eidooiers, room en suiker dat samen luchtig wordt geklopt en vervolgens wordt ingevroren. Het resultaat is heerlijk zacht ijs.

Dit recept valt niet echt in de categorie healthy, het is bedoeld als feestelijk dessert. Dat mag zo nu en dan best! Ik probeer altijd zo min mogelijk suiker te gebruiken in mijn recepten, maar soms maak ik een uitzondering zoals bij dit recept. Dus wil je iets lekkers op tafel zetten na een etentje of een makkelijk dessert maken voor een groepje dan is deze spekkoekparfait een aanrader!

Met dit recept maak je ongeveer 8 tot 10 kleine porties afhankelijk van de grootte van je glaasjes. Ik gebruikte een klein weckpotje van ongeveer 8 x 7 centimeter (hxb) en vulde deze voor de helft.

Wat heb je nodig?

 • 6 eidooiers
 • 100 gram (kokosbloesem)suiker
 • punt spekkoek (ter grootte van een taart punt)
 • 4 tot 6 speculaasjes of een stuk speculaasbrok
 • 400 milliliter ongezoete slagroom
 • mespuntje vanillepoeder of een paar druppels vanille extract
 • 2 theelepels poedersuiker

Keukenbenodigdheden

 • pan
 • vuurvaste schaal
 • 8 tot 10 kleine (weck)potjes
 • handmixer
 • garde
 • spatel

Hoe maak je de spekkoekfarfait?

Het handige van dit recept is dat je het ver van tevoren kunt maken en bewaren in de diepvries tot je het nodig hebt. Heel fijn als je een etentje geeft of een feestdiner aan het voorbereiden bent. Na het bereiden vries je het in glaasjes in en je haalt het op de dag zelf 10 minuten voor serveren uit de vriezer. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de toppings (dus de slagroom en een deel van de speculaaskruimels en spekkoekblokjes) toe te voegen.

Je begint met het kloppen van 200 milliliter ongezoete slagroom. Dit is dus de helft van de slagroom, de rest is voor de topping. Klop dit lobbig met een handmixer, dek de kom af en zet het in de koelkast tot gebruik.

De volgende stap is het splitsen van de eieren. Neem 2 kommen en splits de eieren. De eidooiers (het eigeel) heb je nodig en het eiwit niet. Het eiwit kun je invriezen om er bijvoorbeeld een spekkoek van te bakken. Lees hier hoe je een spekkoek bakt.

Hoe nu verder?

Snijd de spekkoek in hele kleine blokjes en verkruimel de speculaas(jes). Een deel gebruik je voor in de parfait en je bewaart een beetje voor de garnering. Leg dit even apart en zet je handmixer vast klaar.

Toppnings voor de spekkoekparfait
Kleine blokjes spekkoek en koekkruimels

Je gaat nu de eidooiers met de suiker ‘au bain marie’ kloppen. Zet de pan op het vuur en vul deze voor de helft met water. Breng het net niet aan de kook. Neem een vuurvaste schaal die op de pan past en doe hier de eidooiers met de suiker in. Nu komt het zware werk; het kloppen. Het is de bedoeling dat het een dik lobbig mengsel wordt dat lijkt op karamelvla. Je ziet vanzelf wanneer het zover is. Na ongeveer een minuut of 10 tot 20 kloppen heb je die dikte wel bereikt. Heb geduld het komt goed!

Eetspiratie spekkoekparfait maken
Dit is de goede dikte van het eimengsel. Het lijkt op karamelvla.

Als het eimengsel de juiste dikte heeft bereikt, haal je de schaal (voorzichtig, heet!) van de pan af en klop je het mengsel nog even op met een handmixer tot er pieken ontstaan.

Het mengsel samenvoegen

Zet de potjes alvast klaar, zodat je ze straks kunt gaan vullen. Zorg ook dat er genoeg ruimte in je vriezer is en dat de potjes rechtop kunnen staan.

Haal de opgeklopte slagroom uit de koelkast en voeg hier de blokjes spekkoek en de speculaaskruimels aan toe. Meng dit met een spatel door elkaar. Nu ga je de slagroom door het eimengsel vouwen. Hiermee bedoel ik dat het het rustig er doorheen spatelt en niet gaat roeren want anders gaat de luchtigheid eruit.

Als alles goed gemengd is, ga je het mengsel verdelen over de potjes. Vries de parfait in voor minimaal 5 uur.

Serveren

Klop voor het serveren 200 milliliter slagroom met een mespuntje vanille poeder en 1 tot 2 theelepels poedersuiker. Tip: poedersuiker kun je snel zelf maken door suiker te vermaken in een koffiemolentje.

Haal de parfait 10 minuten voor het serveren uit de vriezer. Bestrooi de parfait met een laagje speculaaskruimels en schep hier de slagroom op. Als laatste versier je de parfait met nog wat kleine blokjes spekkoek en koekkruimels.

Een heerlijk dessert! Een fantastische afsluiter voor vrijwel ieder feestdiner!

Spekkoekparfait, een heerlijk dessert!
Klaar, genieten maar!

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE