Spekkoekparfait, een dessert geïnspireerd op mijn recept voor bastogne parfait. Ik liep al een tijdje met het idee in mijn hoofd voor dessert met spekkoek. Op mijn website zijn allerlei gerechten uit de Indische keuken te vinden, maar een dessert met spekkoek nog niet. Een parfait valt bij iedereen meestal goed in de smaak. Parfait is een mengsel van eidooiers, room en suiker dat samen luchtig wordt geklopt en vervolgens wordt ingevroren. Het resultaat is heerlijk zacht ijs.
Dit gerecht is een feestelijk dessert. Ideaal voor na een rijsttafel of als afsluiter van een etentje. Je kunt het heel goed voorbereiden. De parfait kun je namelijk al vooraf in de glaasjes doen, bewaren in de vriezer en op de dag zelf hoef je ze alleen maar af te maken met een flinke dot slagroom.
Spekkoekparfait
Met dit recept maak je ongeveer 8 tot 10 kleine porties afhankelijk van de grootte van je glaasjes. Ik gebruikte een klein weckpotje van ongeveer 8 x 7 centimeter (hxb) en vulde deze voor de helft. Daarna zette ik ze in de vriezer. Het is wel aan te raden ze een tijdje voor het serveren uit de vriezer te halen zodat de parfait iets zachter kan worden. Ondertussen bereid je de toppings voor, de slagroom, koekkruimels en blokjes spekkoek.
Keukenbenodigdheden:
- pan
- vuurvaste schaal
- 8 tot 10 kleine glazen (weck) potjes
- handmixer
- garde
- spatel
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Spekkoekparfait
8
porties20
minuten20
minuten40
minutenMaak met eidooiers, suiker en spekkoek een heerlijke parfait.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
6 eidooiers (het eigeel)
100 gram suiker
10 plakjes spekkoek (of 1 grote punt)
6 speculaasjes of bastogne koeken
400 milliliter ongezoete slagroom
1 theelepel vanille extract
2 theelepels poedersuiker
BEREIDING
- Begin met het kloppen van 200 milliliter ongezoete slagroom. Dit is dus de helft van de slagroom, de rest is voor de topping. Klop dit lobbig met een handmixer, dek de kom af en zet het in de koelkast tot gebruik.
- Vervolgens ga je de eieren splitsen. Neem 2 kommen en splits de eieren. De eidooiers (het eigeel) heb je nodig en het eiwit niet. Het eiwit kun je invriezen voor een ander recept (bijvoorbeeld een spekkoek). Zet dit even apart.
- Snijd de spekkoek in hele kleine blokjes en verkruimel de speculaasjes (of bastogne koeken). Het grootste gedeelte gebruik je voor in de parfait en je bewaart een beetje voor de garnering. Zet dit even apart en zet je handmixer vast klaar.
- Vervolgens ga je de eidooiers met de suiker ‘au bain marie’ kloppen. Zet de pan op het vuur en vul deze voor de helft met water. Breng het net niet aan de kook. Neem een vuurvaste schaal die op de pan past en doe hier de eidooiers met de suiker in.
- Nu komt het zware werk; het kloppen. Het is de bedoeling dat het een dik lobbig mengsel wordt dat lijkt op karamelvla. Je ziet vanzelf wanneer het zover is. Na ongeveer een minuut of 10 tot 20 kloppen heb je die dikte wel bereikt.
- Als het eimengsel de juiste dikte heeft bereikt, haal je de schaal (voorzichtig, heet!) van de pan af. Zet het op een onderzetter. Klop je het mengsel nog even op met een handmixer tot er pieken ontstaan.
- Zet de potjes alvast klaar, zodat je ze straks kunt gaan vullen. Zorg ook dat er genoeg ruimte in je vriezer is en dat de potjes rechtop kunnen staan.
- Haal de opgeklopte slagroom uit de koelkast en voeg hier de blokjes spekkoek en de speculaaskruimels aan toe. Meng dit met een spatel door elkaar. Nu ga je de slagroom door het eimengsel vouwen. Hiermee bedoel ik dat het het rustig er doorheen spatelt en niet gaat roeren want anders gaat de luchtigheid eruit.
- Als alles goed gemengd is, ga je het mengsel verdelen over de potjes. Vries de parfait in voor minimaal 5 uur.
- Klop voor het serveren 200 milliliter slagroom met een theelepel vanille extract en 1 tot 2 theelepels poedersuiker.
- Haal de parfait 10 minuten voor het serveren uit de vriezer. Bestrooi de parfait met een laagje koekkruimels en schep hier de slagroom op. Als laatste versier je de parfait met nog wat kleine blokjes spekkoek en koekkruimels.
Deze recepten / artikelen wil je niet missen:
- Spekkoek
- Spekkoek tiramisu
- Zoete desserts voor na een rijsttafel
- Dessert met aardbeien en meringue
- Bastogneparfait
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.