Eetspiratie » Ajam smoor djawa
Ajam smoor

Ajam smoor djawa

Ajam smoor djawa een heerlijk recept uit het prachtige boek Spice Wise Too. Sommigen van jullie kennen het boek misschien wel. Fans van slowcooking, liefhebbers van kruiden en specerijen en foodies hebben dit boek misschien zelfs al in huis. In dit boek staan naast recepten ook heerlijke kruidenmengsels voor allerlei verschillende gerechten. Het bijzondere van dit boek is dat er in geen enkel recept zout wordt gebruikt. En als je nu denkt dat het eten zonder zout smaakloos is, dan heb je het mis!

Ik mag van Meesterkok Michel Hanssen, de schrijver van dit boek zijn recept voor ajam smoor djawa delen. Kip smoor of ajam smoor is een gerecht wat vaak gemaakt wordt in de Indische keuken. Het recept voor kip smoor is niet heel ingewikkeld maar Michel Hanssen heeft er met zijn manier van koken (zoutloos) een heel mooi kruidenmengsel voor ontwikkeld.

Klik hier om de review van het boek Spice Wise Too te lezen.

Ajam smoor djawa

Je begint met het maken van de kerrie djawa, later komen hier de verse ingrediënten bij en samen wordt het een heerlijk gerecht.

In het boek worden de hoeveelheden met delen aangegeven. Een deel kan zijn een theelepel of een eetlepel. In het boek staat “Voor de genoemde ‘delen’ kun je over het algemeen een theelepel gebruiken, of van je favoriete kruidenmix een eetlepel om meteen een flink voorraadje aan te leggen”.

Ik ga dus het recept voor de kruidenmix delen en daarna een overzichtje van de verse ingrediënten je nodig hebt. In de bereidingswijze gebruik ik steeds een eetlepel gedroogde kruiden of specerijen (dit staat voor een deel). Ik doe dit zodat ik een voorraadje heb voor een volgende keer. Wil je niet zo’n grote voorraad maken dan gebruik je in plaats van een eetlepel een theelepel. Voor dit kiprecept heb je anderhalve eetlepel van je zelfgemaakte kruidenmengsel nodig. De rest bewaar je in een goed afgesloten potje.

Ajam smoor djawa

Ajam smoor djawa

0 van 0 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Indische en Indonesische recepten, Indofood, Oosterse receptenNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

35

minuten

Een gerecht zonder zout met een zelfgemaakt kruiden en specerijen mengsel. Een kruidig gerecht met een beetje pit.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel 1 gemalen chilipoeder

  • halve eetlepel halve gemalen kaneel

  • 2 eetlepels 2 gemalen ketoembar

  • 2 eetlepels 2 gemalen fenegriek

  • 1 eetlepel 1 gemalen witte peper

  • 1 1/2 eetlepel 1 1/2 gemalen komijn

  • halve eetlepel halve gedroogde en gemalen lavas (maggiplant)

  • 6 eetlepels 6 gemalen kurkuma

  • halve theelepel halve nootmuskaat

  • halve theelepel halve kruidnagelpoeder

  • 1 eetlepel 1 piment

  • 1 eetlepel 1 gemberpoeder (djahé)

  • halve eetlepel halve gemalen kardemom

  • 500 gram 500 kipfilet of kippendijen

  • 1 1 ui

  • 50 milliliter 50 ketjap manis

  • 200 milliliter 200 kippenbouillon

  • 1 eetlepel 1 asem (tamarindepasta) of 1 eetlepel citroensap

  • 2 eetlepels 2 olie

Bereiding:

  • Meng de gemalen specerijen uit het overzicht hierboven (beginnend bij het chilipoeder tot aan de gemalen kardemom) in een kom. Meng dit goed door elkaar en doe het in een potje. Voor dit recept heb je anderhalve eetlepel van dit mengsel nodig.
  • Snijd de kip in blokjes en snipper de ui. Verhit twee eetlepels olie in een wok of koekenpan en bak hierin de kip bruin en gaar. Voeg de ui en anderhalve eetlepel van de kruidenmix toe en schep alles goed om.
  • Blus het kipmengsel af met 200 milliliter bouillon en voeg 50 milliliter ketjap en de asempasta (of citroensap) toe. Laat dit ongeveer 5 tot 8 minuten sudderen. Serveer met rijst en acar ketimun (zoetzure komkommersalade).

Aantekeningen

  • Serveer ajam smoor ook eens in een wrap of een pitabroodje, dit is lekker als lunch als je een bijvoorbeeld een restje over hebt.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

*Bron recept Spice Wise Too, auteur Meesterkok Michel Hanssen

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)