Ajam smoor

Ajam smoor djawa

Sinds een paar maanden heb ik het prachtige boek Spice Wise Too in mijn bezit. Sommigen van jullie kennen het boek misschien wel. Fans van slowcooking, liefhebbers van kruiden en specerijen en foodies hebben dit boek misschien zelfs al in huis. In dit boek staan naast recepten, heerlijke kruidenmengsels voor allerlei verschillende gerechten. Het bijzondere van dit boek is dat er in geen enkel recept zout wordt gebruikt. En als je nu denkt dat het eten zonder zout smaakloos is, dan heb je het mis!

Ik mag van Meesterkok Michel Hanssen, de schrijver van dit boek een heerlijk Indonesisch recept uit Spice Wise Too delen.

Eerder schreef ik een uitgebreid artikel over Spice Wise Too en de missie van Michel Hanssen om zoutloos te koken. Lees het artikel hier terug. Inmiddels heb ik al een aantal recepten uit het boek gemaakt en ze zijn allemaal even lekker. Ik wilde heel graag dit recept delen op mijn blog en ben blij dat ik het van Michel op mijn blog mag plaatsen. Het past perfect tussen mijn Indofood recepten. Dit recept (of eigenlijk 2 recepten) zijn slechts een klein voorproefje om jullie enthousiast te maken zodat je een beetje de smaak te pakken krijgt van het zelf samenstellen van kruidenmengsels. Ook krijg je dan een beetje een idee wat voor soort recepten je in het boek kunt vinden.

Je begint met het maken van de kerrie djawa, later komen hier de verse ingrediënten bij en samen wordt het een heerlijk gerecht. In het boek worden de hoeveelheden met delen aangegeven. Een deel kan zijn een theelepel of een eetlepel. In het boek staat “Voor de genoemde ‘delen’ kun je over het algemeen een theelepel gebruiken, of van je favoriete kruidenmix een eetlepel om meteen een flink voorraadje aan te leggen”. Ik heb voor dit recept een eetlepel gebruikt omdat ik graag een grotere hoeveelheid wilde maken. Dit gerecht is voor 4 personen.

Wat heb je nodig voor het kruidenmengsel (kerrie djawa)?

  • 1 deel chilipeper, gemalen
  • ½ deel kaneelpoeder
  • 2 delen korianderzaad, gemalen
  • 2 delen fenegriek, gemalen
  • 1 deel witte peper, gemalen
  • 1 ½ deel komijn, gemalen
  • ½  deel gedroogde en gemalen lavas (maggiplant)
  • 6 delen gemalen kurkuma
  • ¼ deel gemalen kruidnagelpoeder
  • ¼ deel nootmuskaat, gemalen
  • 1 deel piment, gemalen
  • 1 deel gemberpoeder
  • ½ deel kardemom gemalen

Wat heb je nodig voor de ajam smoor djawa?

  • 500 gram kipfilet of kippen dijen
  • 2 eetlepels zonnebloemolie of rijstolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 ½ eetlepel van het kerrie djawa mengsel
  • 200 milliliter kippenbouillon of groentebouillon (zonder zout)
  • 50 milliliter ketjap manis (zoutarm)
  • 1 eetlepel tamarindepasta

Hoe maak je het?

Verhit de olie in een koekenpan of wok en bak de kip rondom bruin. Voeg de ui en het kerrie djawa mengsel toe en bak dit enkele minuten. Blus af met de bouillon en voeg de ketjap en tamarindepasta toe. Laat 5 tot 8 minuten zachtjes sudderen. Serveer de ajam smoor met rijst en een frisse komkommersalade of als onderdeel van een rijsttafel.

Kruidenmengsel voor kerrie djawa
Prachtige kleuren!

Als je kruidenmengsel eenmaal klaar is, staat dit gerecht zo op tafel! Dit gerecht smaakt lekker kruidig met een klein beetje pit. Bij mijn kinderen is dit gerecht ook goed in de smaak gevallen. Op doordeweekse dagen is dit ook een fijn gerecht om te maken, omdat (als je het kruidenmengsel op voorraad hebt) het heel snel op tafel staat.

Ajam smoor djawa uit het boek Spice Wise Too

Het boek Spice Wise en Spice Wise Too zijn hier verkrijgbaar:

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

*Dit artikel bevat affliate links

*Bron recept Spice Wise Too, auteur Meesterkok Michel Hanssen

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

5 Reacties

  1. Bijzonder smaakje. Een beetje zoet/zuur :-)

  2. hoi bedankt door jou pagina heb ik nu twee super kookboeken,spice wice en deel 2 heel erg bedankt,groet anja,hoe kan ik je volgen?

    • Hoi Anja, wat leuk om te lezen. Je kunt echt heel veel met deze boeken Ik weet zeker dat je er heel veel plezier van gaat hebben. Je kunt mijn blog sowieso online volgen of via social media. Ik plaats op facebook altijd de nieuwste recepten. Ook ben ik bezig met een systeem die je een melding geeft als ik een nieuw recept geplaatst heb. Dat is er nu nog niet maar daar ben ik mee bezig! Groetjes, Simone

  3. Erg lekker. Dit gerecht komt in het standard repertoire.

  4. Barbara IJmker

    Ben zelf sinds kort in het bezit van het boek Spice Wise, al verschillende kruidenmengsel inmiddels in de kast staan en veel in gebruik, je kunt er zoveel verschillende gerechten mee maken en alles smaakt gewoon heerlijk.
    Ben zeker van plan bovenstaand gerecht te gaan maken binnenkort, lijkt me ook heerlijk.
    PS ben hartfalenverpleegkundige en daarom erg geïnteresseerd in zout beperkt koken en promoot het boek dan ook wel eens op mijn werk

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*