Eetspiratie » Ajam smoor djawa
Ajam smoor

Ajam smoor djawa

Ajam smoor djawa een heerlijk recept uit het prachtige boek Spice Wise Too. Sommigen van jullie kennen het boek misschien wel. Fans van slowcooking, liefhebbers van kruiden en specerijen en foodies hebben dit boek misschien zelfs al in huis. In dit boek staan naast recepten ook heerlijke kruidenmengsels voor allerlei verschillende gerechten. Het bijzondere van dit boek is dat er in geen enkel recept zout wordt gebruikt. En als je nu denkt dat het eten zonder zout smaakloos is, dan heb je het mis!

Ik mag van Meesterkok Michel Hanssen, de schrijver van dit boek zijn recept voor ajam smoor djawa delen. Kip smoor of ajam smoor is een gerecht wat vaak gemaakt wordt in de Indische keuken. Het recept voor kip smoor is niet heel ingewikkeld maar Michel Hanssen heeft er met zijn manier van koken (zoutloos) een heel mooi kruidenmengsel voor ontwikkeld.

Klik hier om de review van het boek Spice Wise Too te lezen.

Ajam smoor djawa

Je begint met het maken van de kerrie djawa, later komen hier de verse ingrediënten bij en samen wordt het een heerlijk gerecht.

In het boek worden de hoeveelheden met delen aangegeven. Een deel kan zijn een theelepel of een eetlepel. In het boek staat “Voor de genoemde ‘delen’ kun je over het algemeen een theelepel gebruiken, of van je favoriete kruidenmix een eetlepel om meteen een flink voorraadje aan te leggen”.

Ik ga dus het recept voor de kruidenmix delen en daarna een overzichtje van de verse ingrediënten je nodig hebt. In de bereidingswijze gebruik ik steeds een eetlepel gedroogde kruiden of specerijen (dit staat voor een deel). Ik doe dit zodat ik een voorraadje heb voor een volgende keer. Wil je niet zo’n grote voorraad maken dan gebruik je in plaats van een eetlepel een theelepel. Voor dit kiprecept heb je anderhalve eetlepel van je zelfgemaakte kruidenmengsel nodig. De rest bewaar je in een goed afgesloten potje.

Ajam smoor djawa

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Indische en Indonesische recepten, Indofood, Oosterse receptenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

35

minuten

Een gerecht zonder zout met een zelfgemaakt kruiden en specerijen mengsel. Een kruidig gerecht met een beetje pit.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel gemalen chilipoeder

  • halve eetlepel gemalen kaneel

  • 2 eetlepels gemalen ketoembar

  • 2 eetlepels gemalen fenegriek

  • 1 eetlepel gemalen witte peper

  • 1 1/2 eetlepel gemalen komijn

  • halve eetlepel gedroogde en gemalen lavas (maggiplant)

  • 6 eetlepels gemalen kurkuma

  • halve theelepel nootmuskaat

  • halve theelepel kruidnagelpoeder

  • 1 eetlepel piment

  • 1 eetlepel gemberpoeder (djahé)

  • halve eetlepel gemalen kardemom

  • 500 gram kipfilet of kippendijen

  • 1 ui

  • 50 milliliter ketjap manis

  • 200 milliliter kippenbouillon

  • 1 eetlepel asem (tamarindepasta) of 1 eetlepel citroensap

  • 2 eetlepels olie

Hoe maak je het?

  • Meng de gemalen specerijen uit het overzicht hierboven (beginnend bij het chilipoeder tot aan de gemalen kardemom) in een kom. Meng dit goed door elkaar en doe het in een potje. Voor dit recept heb je anderhalve eetlepel van dit mengsel nodig.
  • Snijd de kip in blokjes en snipper de ui. Verhit twee eetlepels olie in een wok of koekenpan en bak hierin de kip bruin en gaar. Voeg de ui en anderhalve eetlepel van de kruidenmix toe en schep alles goed om.
  • Blus het kipmengsel af met 200 milliliter bouillon en voeg 50 milliliter ketjap en de asempasta (of citroensap) toe. Laat dit ongeveer 5 tot 8 minuten sudderen. Serveer met rijst en acar ketimun (zoetzure komkommersalade).

Aantekeningen

  • Serveer ajam smoor ook eens in een wrap of een pitabroodje, dit is lekker als lunch als je een bijvoorbeeld een restje over hebt.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

*Bron recept Spice Wise Too, auteur Meesterkok Michel Hanssen

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

1 Reactie

  1. Bijzonder smaakje. Een beetje zoet/zuur :-)

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

twee × een =