Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker). Oma maakte vroeger vaak smoor. Maar wat is het precies? Smoor is een stoofgerecht van kip of rundvlees, specerijen en ketjap. Je kent het misschien als daging smoor of semur wat stoofvlees betekent. Het meest bekende stoofvleesgerecht uit de Indonesische keuken is rendang. Het verschil tussen smoor en rendang is dat je bij dit recept is dat je een stuk minder ingrediënten nodig hebt daarnaast zit er ook geen kokosmelk in dit recept, wat bij rendang wel het geval is.
Net zoals bij rendang (kijk hier voor recept) heeft ook iedereen zijn eigen manier van smoor maken. Ik heb dit recept geschreven voor de slowcooker. Geen slowcooker? Smoor kun je ook prima maken in een gewone stoofpan. Onderaan het recept beschrijf ik hoe je dit gerecht in een stoofpan maakt en geef ik een voorbeeld hoe je rundvlees onder hoge druk in de Crock-Pot Express kunt bereiden.
Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)
Mijn oma serveerde naast rijst ook altijd gebakken aardappeltjes bij dit gerecht. Deze bakte apart en schepte ze net voor het serveren door de smoor. Wat ik meestal doe, is er kentang belado bij maken. Deze pittige aardappeltjes zijn hier thuis favoriet. Deze serveer je erbij in plaats van het door het vlees te mengen. Kijk hier voor het recept van kentang belado.
In dit recept is de ketjap een belangrijk ingrediënt. Deze bepaalt de smaak en de kleur. Zorg dus dat je een goede dikke ketjap gebruikt. In dit artikel kun je lezen welk merk ik gebruik.
Maak het gerecht naar je eigen smaak
Gelukkig heeft iedereen een andere smaak! De één houdt bijvoorbeeld van een goede zoete ketjapsmaak en de ander maakt een gerecht liever wat pittiger. Deze ingrediënten zijn een basis, deze kun je volgen. Maar geef er gerust je eigen draai aan. Voeg extra knoflook toe als je dat lekker vindt of een extra snufje zout of suiker. Geen fan van kruidnagel? Voeg dan iets minder toe. Proef en breng het gerecht op smaak zoals jij het lekker vindt. Ben je tevreden? Pas dan is je gerecht klaar!
Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)
4
personen30
minuten6
uren6
uren30
minutenDaging smoor, Indisch rundvlees uit de slowcooker. Een populair recept van Eetspiratie. Gesmoord rundvlees in ketjap dat je in 6 tot 8 uur op stand low bereidt in de slowcooker.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram rundvlees (runderlappen of sucadelappen) in blokjes gesneden
1 eetlepel citroensap + extra om op smaak te brengen
2 tenen knoflook, fijngehakt
150-200 milliliter tomatenblokjes
4-6 eetlepels ketjap manis
1 theelepeltje (vers geraspte) nootmuskaat
2 uien, 1 gesnipperd en 1 ui om de kruidnagels in te drukken
6 kruidnagels
1 mespunt kaneel
1 theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)
1 theelepel (palm)suiker
2 eetlepels (rijst)olie
BEREIDING
- Leg voordat je het gerecht wil gaan maken het vlees even uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Knip of snijd 500 gram rundvlees in blokjes en besprenkel het met 1 eetlepel citroensap en bestrooi met zout en peper. Laat dit even staan.
- Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur aan. Als het is dichtgeschroeid doe je het vlees over in de slowcooker en veeg vervolgens met een keukenpapiertje de pan even schoon.
- Snipper de ui en hak 2 tenen knoflook zo fijn mogelijk. Verhit 1 eetlepel olie in dezelfde pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg 1 theelepel(tje) nootmuskaat, 1 mespunt kaneel en 1 theelepel sambal oelek (of meer naar smaak) toe. Schep dit even om.
- Doe er vervolgens 150 – 200 milliliter tomatenblokjes, een kneepje citroensap, 4 tot 6 eetlepels ketjap manis en 1 theelepel suiker bij. Schep het goed om en laat zachtjes bubbelen. Proef of de saus naar wens is. De smaak van de kruidnagel zit er nu nog niet in. Voeg indien nodig nog extra kruiden of specerijen naar smaak toe.
- Druk 6 kruidnagels in een halve ui en leg deze (met de kruidnagels naar beneden) bij het vlees. Giet de saus over het vlees en meng het door elkaar. Zet de slowcooker op stand low voor minimaal 6 uur.
- Spiek af en toe een keer in de slowcooker of er misschien een scheutje water toegevoegd moet worden want soms kunnen de randjes een beetje aankoeken door de ketjap. Schep het even om met een spatel.
- Als de kooktijd verstreken is, meng je alles nog goed door elkaar en proef of de smaak naar wens is. Serveer met rijst of aardappeltjes (of beiden). Besprenkel naar smaak nog met extra citroensap.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. - Bereiding in de Crock-Pot Express onder hoge druk? In dit rundvlees recept voor de CPE kun je zien hoe je dat aanpakt. Het enige waar je wel op moet letten is dat je iets meer vocht toevoegt in de CPE bij dit recept. Er moet minimaal 240 milliliter vocht in de pan zitten om druk op te kunnen bouwen. Zit er na de kooktijd veel vocht in de pan? Haal de deksel van de CPE en schakel de sauté stand in zodat het gerecht kan inkoken.
- Bereiding in een stoofpan: volg het recept, bak het vlees en de rest van de ingrediënten aan. Laat het ongeveer 3 tot 3,5 uur stoven op een laag vuur. Gebruik hierbij eventueel een sudderplaatje.
- Naast smoor met rundvlees bestaat er ook een variant met kip (ajam smoor). Bekijk hier het recept.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Indische gerechten die je kunt bereiden in de slowcooker
- Daging roedjak (rundvlees in kokosmelk)
- Kip smoor (ajam smoor)
- Krokant Indisch rundvlees
- Daging setan (duivels rundvlees) uit de slowcooker
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.