Eetspiratie » Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)
Daging smoor

Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)

Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker). Oma maakte vroeger vaak smoor. Maar wat is het precies? Smoor is een stoofgerecht van kip of rundvlees, specerijen en ketjap. Je kent het misschien als daging smoor of semur wat stoofvlees betekent. Het meest bekende stoofvleesgerecht uit de Indonesische keuken is rendang. Het verschil tussen smoor en rendang is dat je bij dit recept is dat je een stuk minder ingrediënten nodig hebt.

Net zoals bij rendang (kijk hier voor recept) heeft ook iedereen zijn eigen manier van smoor maken. Ik heb dit recept geschreven voor de slowcooker. Geen slowcooker? Smoor kun je ook prima maken in een gewone stoofpan. Onderaan het recept beschrijf ik hoe je dit gerecht in een stoofpan maakt en geef ik een voorbeeld hoe je rundvlees onder hoge druk in de Crock-Pot Express kunt bereiden.

Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)

Mijn oma serveerde naast rijst ook altijd gebakken aardappeltjes bij dit gerecht. Deze bakte apart en schepte ze net voor het serveren door de smoor. Wat ik meestal doe, is er kentang belado bij maken. Deze pittige aardappeltjes zijn hier thuis favoriet. Deze serveer je erbij in plaats van het door het vlees te mengen. Kijk hier voor het recept van kentang belado.

In dit recept is de ketjap een belangrijk ingrediënt. Deze bepaalt de smaak en de kleur. Zorg dus dat je een goede dikke ketjap gebruikt. In dit artikel kun je lezen welk merk ik gebruik.

Maak het gerecht naar je eigen smaak

Gelukkig heeft iedereen een andere smaak! De één houdt bijvoorbeeld van een goede zoete ketjapsmaak en de ander maakt een gerecht liever wat pittiger. Deze ingrediënten zijn een basis, deze kun je volgen. Maar geef er gerust je eigen draai aan. Voeg extra knoflook toe als je dat lekker vindt of een extra snufje zout of suiker. Geen fan van kruidnagel? Voeg dan iets minder toe. Proef en breng het gerecht op smaak zoals jij het lekker vindt. Ben je tevreden? Pas dan is je gerecht klaar!

Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Daging smoor
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)

Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.3 van 100 stemmen
Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Slowcooker (6 uur low)

6

uren 
Tijd totaal

6

uren 

30

minuten

Met ketjap en specerijen maak je een heerlijke daging smoor in een stoofpan of slowcooker.

Kook modus

Als je de kookmodus aanstaat, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 500 gram rundvlees (runderlappen of sucadelappen)

  • 1 eetlepel citroensap + extra om op smaak te brengen

  • 2 tenen knoflook

  • 150-200 milliliter tomatenblokjes

  • 4-6 eetlepels ketjap manis

  • 1 theelepeltje (vers geraspte) nootmuskaat

  • 2 uien (1 om de kruidnagels in te drukken)

  • 6 kruidnagels

  • 1 mespunt kaneel

  • 1 theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 theelepel (palm)suiker

  • 2 eetlepels (rijst)olie

Bereiding:

  • Leg voordat je het gerecht wil gaan maken het vlees even uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Knip of snijd het vlees in blokjes en besprenkel het met citroensap en bestrooi met zout en peper. Laat dit even staan.
  • Snipper de ui en de knoflook zo fijn mogelijk. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur aan. Als het is dichtgeschroeid doe je het vlees over in de slowcooker en veeg vervolgens met een keukenpapiertje de pan even schoon.
  • Verhit 1 eetlepel olie in dezelfde pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de nootmuskaat, kaneel en sambal toe. Schep dit even om.
  • De tomatenblokjes, citroensap, ketjap en de suiker kunnen er nu bij. Schep het goed om en laat zachtjes bubbelen. Proef of de saus naar wens is. De smaak van de kruidnagel zit er nu nog niet in. Voeg indien nodig nog extra kruiden of specerijen naar smaak toe.
  • Druk 6 kruidnagels in een halve ui en leg deze (met de kruidnagels naar beneden) bij het vlees. Giet de saus over het vlees en meng het door elkaar. Zet de slowcooker op stand low voor minimaal 6 uur.Kruidnagel tip
  • Spiek af en toe een keer in de slowcooker of er misschien een scheutje water toegevoegd moet worden want soms kunnen de randjes een beetje aankoeken door de ketjap. Schep het even om met een spatel.
  • Als de kooktijd verstreken is, meng je alles nog goed door elkaar en proef of de smaak naar wens is. Serveer met rijst of aardappeltjes (of beiden). Besprenkel naar smaak nog met extra citroensap.

Aantekeningen

  • Bereiding in de Crock-Pot Express onder hoge druk? In dit rundvlees recept voor de CPE kun je zien hoe je dat aanpakt. Het enige waar je wel op moet letten is dat je iets meer vocht toevoegt in de CPE bij dit recept. Er moet minimaal 240 milliliter vocht in de pan zitten om druk op te kunnen bouwen. Zit er na de kooktijd veel vocht in de pan? Haal de deksel van de CPE en schakel de sauté stand in zodat het gerecht kan inkoken.
  • Bereiding in een stoofpan: volg het recept, bak het vlees en de rest van de ingrediënten aan. Laat het ongeveer 3 tot 3,5 uur stoven op een laag vuur. Gebruik hierbij eventueel een sudderplaatje.
  • Naast smoor met rundvlees bestaat er ook een variant met kip (ajam smoor). Bekijk hier het recept.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram en gebruik de hashtag #eetspiratie

Op zoek naar meer Eetspiratie?

Volg @eetspiratie op Pinterest

Zie meer van Eetspiratie op Facebook

Volg eetspiratie op Facebook

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)