Daging smoor (Indische rundvlees uit de slowcooker)

Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)

Oma maakte vroeger vaak smoor. Maar wat is smoor? Hiermee bedoelde ze een stoofgerecht van kip of rundvlees en ketjap. Daging semur = stoofvlees. Het meest bekende stoofvleesgerecht uit de Indonesische keuken is rendang maar voor dit recept heb je in vergelijking met rendang veel minder ingrediënten nodig. Dit gerecht smaakt ook totaal anders dan rendang. Als je van stoofvlees houdt dan moet je dit recept zeker eens proberen.

Net zoals bij rendang heeft ook iedereen zijn eigen manier van smoor maken. Ik heb dit recept geschreven voor de slowcooker. De basisingrediënten zitten er allemaal in. Mijn oma serveerde er altijd gebakken aardappeltjes bij. Persoonlijk vind ik dat erg lekker maar je kunt ze ook weglaten.

Ketjap

In dit recept is de ketjap een belangrijk ingrediënt. Deze zorgt onder andere voor de donkere kleur. Zorg dus dat je een goede dikke ketjap gebruikt. In dit artikel kun je lezen welk merk ik gebruik in al mijn recepten.

Maak het gerecht naar je eigen smaak

Gelukkig heeft iedereen een andere smaak! De één houdt bijvoorbeeld van een goede ketjapsmaak en de ander maakt een gerecht liever wat pittiger. Deze ingrediënten zijn een basis, deze kun je volgen. Maar geef er gerust je eigen touch aan. Voeg extra knoflook toe als je dat lekker vindt of een extra snufje zout of suiker. Proef en breng het gerecht op smaak zoals jij het lekker vindt. Ben je tevreden? Pas dan is je gerecht klaar!

wat heb je nodig?

  • 500 gram runderlappen of sucadelappen

  • sap van een halve citroen

  • 1 tot 2 flinke tenen knoflook

  • snufje zout en peper

  • 150 tot 200 milliliter tomatenblokjes

  • 4 tot 6 eetlepels ketjap manis

  • theelepeltje (vers) geraspte nootmuskaat

  • 2 uien (1 om de kruidnagels in te drukken)

  • 6 kruidnagels

  • mespunt kaneel

  • theelepel (of meer) sambal oelek naar smaak

  • theelepel (palm)suiker

  • (rijst)olie om in te bakken

  • optioneel: gebakken aardappeltjes

Hoe maak je het?

  • Leg voordat je het gerecht wil gaan maken het vlees even uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Knip of snijd het vlees in blokjes en besprenkel het met citroensap en bestrooi met zout en peper. Laat dit even staan.
  • Hak de ui en de knoflook zo fijn als je kunt, of hak het fijn met behulp van een keukenmachientje. Verhit olie in een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur even aan. Doe het vlees over in de slowcooker en maak met een keukenpapiertje de pan even droog.
  • Verhit een klein scheutje olie in de pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de nootmuskaat, kaneel en sambal toe. Schep dit even om.
  • De tomatenblokjes, de ketjap en de suiker kunnen er nu bij. Schep het goed om en laat zachtjes bubbelen. Proef of de saus naar wens is. De smaak van de kruidnagel zit er nu nog niet in. Voeg indien nodig nog extra kruiden of specerijen toe.
  • Druk 6 kruidnagels in een halve ui en leg deze (met de kruidnagels naar beneden) bij het vlees. Giet de saus over het vlees en meng het door elkaar. Zet de slowcooker op stand low voor minimaal 6 uur. Spiek af en toe een keer of er misschien een scheutje water toegevoegd moet worden want soms kunnen de randjes een beetje aankoeken door de ketjap. Schep het even om met een spatel.
  • Bij dit daging smoor recept horen blokjes gebakken/gefrituurde aardappel. Deze bak je krokant en schep je net voor het serveren door het vlees. De aardappeltjes kun je ook weglaten.
  • Serveer de daging smoor met rijst, boontjes en acar ketimoen (zoetzure komkommersalade).

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

74 Reacties

  1. Vandaag gemaakt en heerlijk opgegeten!! Want ja, alles ging op :-)

  2. Beste Simone,
    Dit recept is ECHT zoals het moet smaken. Top. Ik geniet van je website en ben van plan meer recepten te maken. Ik heb de tjobek en oelek geërfd van mijn vader en het hakmes van mijn (Chinese) oma. Ik lijk nu wel een keuken-ninja! Zonder slowcooker was dit recept volgens mij niet zo lekker geweest, ik heb er 1 van het eerste uur met maar 3 standen. Fijn om te lezen dat daarin stappen zijn gemaakt. Ik heb ook jouw indo pulled pork gemaakt (iets spekblokjes toegevoegd om het wat vetter te maken) en de bami ketjap. ZALIG. Inderdaad, je website inspireert. Hartelijk dank voor de recepten en al je hard werken. Max

    • Hoi! Wat leuk om te lezen! Een keuken-ninja, dat klinkt eigenlijk best wel stoer :-) En wat gaaf dat je de tjobek en het hakmes gebruikt. Dat geeft je eten toch een extra dimensie. Het idee dat ze daar vroeger ook mee gekookt hebben geeft het een extra fijn gevoel, net of je daardoor verbonden bent ofzo (klinkt lekker zweverig maar je snapt wat ik bedoel!). Ik heb ook een simpele 3 standen slowcooker hoor, ik houd het lekker eenvoudig. Leuk dat je al meerdere gerechten hebt gemaakt. Cook ze! Fijne dag! Groetjes, Simone

  3. Hoi hoi, is dit recept voor 4 personen?

  4. Hoi, kun je dit gerecht ook doen met varkensbraadvlees? Heb niks anders in huis en vind het met rund heerlijk. Maar ben benieuwd of het ook kan met varkensvlees. Hoor graag.

    • Hoi, ja hoor dat kan zeker. Ik gebruik ook altijd wat ik op dat moment in huis heb. De kooktijd zal misschien iets minder lang zijn als bij rundvlees. Groetjes, Simone

  5. Manolito van Galen

    Hoi Simone,

    Lijkt me een heerlijk gerecht.
    Echter heb ik geen slowcooker.
    Kan ik dit gerecht op een andere wijze bereiden?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

    • Hoi, ja hoor dat gaat prima in een gewone stoofpan! Gewoon het recept volgen en het zou na ongeveer 3 tot 3,5 uurtjes stoven klaar moeten zijn. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*