Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)

Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)

Oma maakte vroeger vaak smoor. Maar wat is smoor? Smoor is een stoofgerecht van kip of rundvlees, specerijen en ketjap. Je kent het misschien als daging smoor of semur wat stoofvlees betekent. Het meest bekende stoofvleesgerecht uit de Indonesische keuken is rendang. Het verschil tussen smoor en rendang is dat je bij dit recept is dat je een stuk minder ingrediënten nodig hebt.

Net zoals bij rendang (kijk hier voor recept) heeft ook iedereen zijn eigen manier van smoor maken. Ik heb dit recept geschreven voor de slowcooker. Je kunt het natuurlijk ook prima maken in een gewone stoofpan. In een pan op het vuur heeft het ongeveer 3 tot 3,5 uur nodig.

Gebakken aardappeltjes

Mijn oma serveerde er naast rijst ook altijd gebakken aardappeltjes bij. Deze bakte apart en schepte ze net voor het serveren door de smoor. Wat ik meestal doe, is er kentang belado bij maken. Deze pittige aardappeltjes zijn hier thuis favoriet. Deze serveer je erbij in plaats van het door het vlees te mengen.

Kijk hier voor het recept van kentang belado.

Ketjap

In dit recept is de ketjap een belangrijk ingrediënt. Deze zorgt onder andere voor natuurlijk de smaak en de kleur. Zorg dus dat je een goede dikke ketjap gebruikt. In dit artikel kun je lezen welk merk ik gebruik.

Maak het gerecht naar je eigen smaak

Gelukkig heeft iedereen een andere smaak! De één houdt bijvoorbeeld van een goede zoete ketjapsmaak en de ander maakt een gerecht liever wat pittiger. Deze ingrediënten zijn een basis, deze kun je volgen. Maar geef er gerust je eigen draai aan. Voeg extra knoflook toe als je dat lekker vindt of een extra snufje zout of suiker. Proef en breng het gerecht op smaak zoals jij het lekker vindt. Ben je tevreden? Pas dan is je gerecht klaar!

Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Crock-Pot Express, Indofood, Slowcooker, RijsttafelKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Slowcooker (6 uur low)

6

uren 
Tijd totaal

6

uren 

30

minuten

Met ketjap en specerijen maak je een heerlijke daging smoor in een stoofpan of slowcooker.

Ingrediënten

  • 500 gram rundvlees (runderlappen of sucadelappen)

  • 1 eetlepel citroensap +extra om op smaak te brengen

  • 2 tenen knoflook

  • 150-200 milliliter tomatenblokjes

  • 4-6 eetlepels ketjap manis

  • 1 theelepeltje (vers geraspte) nootmuskaat

  • 2 uien (1 om de kruidnagels in te drukken)

  • 6 kruidnagels

  • 1 mespunt kaneel

  • 1 theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 theelepel (palm)suiker

  • 2 eetlepels (rijst)olie

Hoe maak je het?

  • Leg voordat je het gerecht wil gaan maken het vlees even uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Knip of snijd het vlees in blokjes en besprenkel het met citroensap en bestrooi met zout en peper. Laat dit even staan.
  • Snipper de ui en de knoflook zo fijn mogelijk. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur aan. Als het is dichtgeschroeid doe je het vlees over in de slowcooker en veeg vervolgens met een keukenpapiertje de pan even schoon.
  • Verhit 1 eetlepel olie in dezelfde pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de nootmuskaat, kaneel en sambal toe. Schep dit even om.
  • De tomatenblokjes, citroensap, ketjap en de suiker kunnen er nu bij. Schep het goed om en laat zachtjes bubbelen. Proef of de saus naar wens is. De smaak van de kruidnagel zit er nu nog niet in. Voeg indien nodig nog extra kruiden of specerijen naar smaak toe.
  • Druk 6 kruidnagels in een halve ui en leg deze (met de kruidnagels naar beneden) bij het vlees. Giet de saus over het vlees en meng het door elkaar. Zet de slowcooker op stand low voor minimaal 6 uur.Kruidnagel tip
  • Spiek af en toe een keer in de slowcooker of er misschien een scheutje water toegevoegd moet worden want soms kunnen de randjes een beetje aankoeken door de ketjap. Schep het even om met een spatel.
  • Als de kooktijd verstreken is, meng je alles nog goed door elkaar en proef of de smaak naar wens is Serveer met rijst of aardappeltjes (of beiden). Besprenkel naar smaak nog met extra citroensap.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

74 Reacties

  1. Vandaag gemaakt en heerlijk opgegeten!! Want ja, alles ging op :-)

  2. Beste Simone,
    Dit recept is ECHT zoals het moet smaken. Top. Ik geniet van je website en ben van plan meer recepten te maken. Ik heb de tjobek en oelek geërfd van mijn vader en het hakmes van mijn (Chinese) oma. Ik lijk nu wel een keuken-ninja! Zonder slowcooker was dit recept volgens mij niet zo lekker geweest, ik heb er 1 van het eerste uur met maar 3 standen. Fijn om te lezen dat daarin stappen zijn gemaakt. Ik heb ook jouw indo pulled pork gemaakt (iets spekblokjes toegevoegd om het wat vetter te maken) en de bami ketjap. ZALIG. Inderdaad, je website inspireert. Hartelijk dank voor de recepten en al je hard werken. Max

    • Hoi! Wat leuk om te lezen! Een keuken-ninja, dat klinkt eigenlijk best wel stoer :-) En wat gaaf dat je de tjobek en het hakmes gebruikt. Dat geeft je eten toch een extra dimensie. Het idee dat ze daar vroeger ook mee gekookt hebben geeft het een extra fijn gevoel, net of je daardoor verbonden bent ofzo (klinkt lekker zweverig maar je snapt wat ik bedoel!). Ik heb ook een simpele 3 standen slowcooker hoor, ik houd het lekker eenvoudig. Leuk dat je al meerdere gerechten hebt gemaakt. Cook ze! Fijne dag! Groetjes, Simone

  3. Hoi hoi, is dit recept voor 4 personen?

  4. Hoi, kun je dit gerecht ook doen met varkensbraadvlees? Heb niks anders in huis en vind het met rund heerlijk. Maar ben benieuwd of het ook kan met varkensvlees. Hoor graag.

    • Hoi, ja hoor dat kan zeker. Ik gebruik ook altijd wat ik op dat moment in huis heb. De kooktijd zal misschien iets minder lang zijn als bij rundvlees. Groetjes, Simone

  5. Manolito van Galen

    Hoi Simone,

    Lijkt me een heerlijk gerecht.
    Echter heb ik geen slowcooker.
    Kan ik dit gerecht op een andere wijze bereiden?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

    • Hoi, ja hoor dat gaat prima in een gewone stoofpan! Gewoon het recept volgen en het zou na ongeveer 3 tot 3,5 uurtjes stoven klaar moeten zijn. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*