Oma maakte vroeger vaak smoor. Maar wat is smoor? Smoor is een stoofgerecht van kip of rundvlees, specerijen en ketjap. Je kent het misschien als daging smoor of semur wat stoofvlees betekent. Het meest bekende stoofvleesgerecht uit de Indonesische keuken is rendang. Het verschil tussen smoor en rendang is dat je bij dit recept is dat je een stuk minder ingrediënten nodig hebt.
Net zoals bij rendang (kijk hier voor recept) heeft ook iedereen zijn eigen manier van smoor maken. Ik heb dit recept geschreven voor de slowcooker. Je kunt het natuurlijk ook prima maken in een gewone stoofpan. In een pan op het vuur heeft het ongeveer 3 tot 3,5 uur nodig.
Gebakken aardappeltjes
Mijn oma serveerde naast rijst ook altijd gebakken aardappeltjes bij dit gerecht. Deze bakte apart en schepte ze net voor het serveren door de smoor. Wat ik meestal doe, is er kentang belado bij maken. Deze pittige aardappeltjes zijn hier thuis favoriet. Deze serveer je erbij in plaats van het door het vlees te mengen.
Kijk hier voor het recept van kentang belado.
Ketjap
In dit recept is de ketjap een belangrijk ingrediënt. Deze zorgt onder andere voor natuurlijk de smaak en de kleur. Zorg dus dat je een goede dikke ketjap gebruikt. In dit artikel kun je lezen welk merk ik gebruik.
Maak het gerecht naar je eigen smaak
Gelukkig heeft iedereen een andere smaak! De één houdt bijvoorbeeld van een goede zoete ketjapsmaak en de ander maakt een gerecht liever wat pittiger. Deze ingrediënten zijn een basis, deze kun je volgen. Maar geef er gerust je eigen draai aan. Voeg extra knoflook toe als je dat lekker vindt of een extra snufje zout of suiker. Proef en breng het gerecht op smaak zoals jij het lekker vindt. Ben je tevreden? Pas dan is je gerecht klaar!
WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.
Deze vandaag voor de derde keer gemaakt.
De eerste keer smaakte echt teveel naar kruidnagel.
De tweede keer heb ik de kruidnagel gehalveerd… nog steeds te heftig
Vandaag derde keer zonder..
hmmmm het smaakt heerlijk!!
Bedankt voor dit heerlijke recept !!
Hoi Simone, ik ga dit recept maken met de CPE. Moet het luchtventiel open of dicht? Ben benieuwd, al mijn rundvlees gerechten mislukken al 20 jaar standaard. Altijd is het vlees te droog en hard, maar geef het niet op!
Hoi! O nee echt waar? Nou daar moet verandering in komen! Wil je dit gerecht slowcooken in de CPE of het onder hoge druk bereiden? Ventiel staat bij de slowcook stand open en bij onder druk koken altijd dicht anders kan de pan geen druk opbouwen. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust. Ik zou het leuk vinden als het gerecht lukt en anders heb ik nog wel een aantal tips! Groetjes, Simone