Daging smoor

Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)

Ik wilde eens iets anders maken met rundvlees dan rendang in de slowcooker. Gewoon een simpel gerecht wat niet teveel voorbereiding en snijwerk nodig heeft. Toen kwam ik uit bij daging smoor (Indische rundvlees uit de slowcooker). Eigenlijk eten we regelmatig de variant met kip (ajam smoor) maar met rundvlees is weer eens een keer wat anders. Het was ook heel lang geleden dat ik daging smoor had gegeten. Dit gerecht kan zowel in een gewone stoofpan als in de slowcooker gemaakt worden.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram rundvlees (runderlappen of sucadelappen)
  • sap van een halve citroen
  • een flinke teen knoflook
  • snuf zout en vers gemalen zwarte peper
  • 200 milliliter tomatenblokjes
  • 4 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • halve verse geraspte muskaatnoot (of 1 theelepel gemalen nootmuskaat)
  • 2 uien (houd een halve ui over om de kruidnagels in te drukken)
  • 6 kruidnagels
  • snufje kaneel
  • 1 theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)
  • theelepel palm of (kokosbloesem) suiker
  • scheutje water
  • olie om in te bakken
  • optioneel: gebakken aardappeltjes

Hoe maak je het?

Leg voordat je het gerecht wil gaan maken het vlees even uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Knip of snijd het vlees in blokjes en besprenkel het met citroensap en bestrooi met zout en peper. Laat dit even staan.

Kruidnagel tip

Hak de ui en de knoflook zo fijn als je kunt, of hak het fijn met behulp van een keukenmachientje. Verhit olie in een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur even aan. Doe het vlees over in de slowcooker en maak met een keukenpapiertje de pan even droog. Verhit een klein scheutje olie in de pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de nootmuskaat, kaneel en sambal toe. Schep dit even om.

Daging smoor

De tomatenblokjes, de ketjap en de suiker kunnen er nu bij. Schep het goed om en laat zachtjes bubbelen. Proef of de saus naar wens is. De smaak van de kruidnagel zit er nu nog niet in. Voeg indien nodig nog kruiden of specerijen toe.

Druk 6 kruidnagels in een halve ui en leg deze (met de kruidnagels naar beneden) bij het vlees. Giet de saus over het vlees en meng het door elkaar. Zet de slowcooker op stand low voor minimaal 6 uur. Spiek af en toe een keer of er misschien een scheutje water toegevoegd moet worden want soms kunnen de randjes een beetje aankoeken door de ketjap. Schep het even om met een spatel.

In een gewone stoofpan heeft dit gerecht minimaal 3 uur nodig. Kijk dan even of het vlees zacht geworden is. Ik vind de slowcooker voor dit gerecht ideaal.

Bij dit daging smoor horen blokjes gebakken/gefrituurde aardappel. Deze bak je krokant en schep je net voor het serveren door het vlees. De aardappeltjes kun je ook weglaten.

Boontjes, komkommer en rijst eet ik het liefst bij daging smoor. Eenvoudig maar lekker!

Daging smoor

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

53 Reacties

  1. Goedenavond,

    Ik ben groot fan van je website met al die lekkere gerechten! Ik heb sinds kort een crockpot 5,6 liter en alles mislukt haha. Als ik dit gerecht wil maken met 1 kg vlees, hoe zit het dan met de andere ingrediënten? Wel of niet verdubbelen?
    Mijn vlees valt in de crockpot wel uit elkaar maar smaakt “droog”… in mijn braadpan had ik dit probleem niet, iemand tips? :-)

    • Hoi Lilian, aah alles mislukt, dat is ook niet leuk! Met het verdubbelen van recepten zeg ik altijd: houd het recept aan en voeg van alles een beetje meer toe. Dus niet verdubbelen. Neem 1 kg vlees, het basisrecept en dan van alle ingrediënten een beetje meer. Anders komt er teveel vocht in de pan. Om droog vlees te voorkomen adviseer ik altijd om het vlees eerst aan te bakken. Gebruik een zuurtje zoals azijn en gebruik vlees wat op kamertemperatuur is. Ik hoop dat je iets kunt met deze tips. Groetjes, Simone

  2. Oops ik heb dit net gemaakt en heb wel alles verdubbeld :(
    Nou ik ben benieuwd of het nog zal smaken…

  3. Paar weken geleden een slowcooker (crock-pot) 5.7 liter aangeschaft en als eerste dit gerecht gemaakt en we vonden het heerlijk! Vandaag staat het weer zalig te stoven in de crock-pot. Ik gebruik biologische sukadelapjes, ben een bewuste vleeseter geworden en i.p.v. de palm of kokosbloesemsuiker heb ik een theelepeltje bruine suiker gebruikt, moet kunnen :-) Dit gerecht ga ik ook voor de Kerst maken als onderdeel van een aantal Indische gerechten en mijn kinders gezellig mee komen smullen.
    Dankjewel Simone voor je geweldige recepten!

    Vriendelijke groet,
    Marja

  4. Mis ik iets, of staat er nergens wanneer je de citroen moet gebruiken?

  5. Gisteren gemaakt in de Instantpot, 45 minuten op High Pressure en het was meer dan heerlijk! Het deed ons echt denken aan het lekkere eten tijdens onze reizen door Indonesië! Ik had er de koolsalade bij gemaakt (vond dat het kon, met de gembersiroop als bindende factor). We hebben echt lekker gegeten, dank voor (al) je recepten(en)!

  6. Toch weer een gerecht uit de Indische keuken geprobeerd. Helaas is het mijn smaak niet. Wel veel keuze, maar smaakt overall hetzelfde. Misschien mixen met ingrediënten uit andere culturen??

    Groetjes…

    ps. ik vond het wel leuk om te maken….

  7. Hé Simone,,,,,,

    Ik sta zelf Chinese kip te maken. Veel, want we hebben visite….hihihihi…

    Ik zag vandaag jouw recept. Daar ik nog rundernek (c.q. schouder…als ik het juist heb) had liggen dacht ik: Misschien wel wat om tussendoor te maken. Het zit nu in de slow cooker. En de Chinese kip uit de oven is over een klein halfuurtje klaar.

    Ik denk dat jouw recept wel gaat smaken, want het ruikt heerlijk.
    Mijn vrouw en dochter (nu midgetgolfen met….juist….de visite) zullen het ook wel lekker vinden.

    Ook moet ik eventjes kwijt dat ik de look van die komkommer zo mooi vind. Het oogt lekker fris. Daar kan ik écht verliefd op worden…

    Ik laat je nog weten hoe het heeft gesmaakt……

    Succes, en tot latersssss…

    Met vriendelijke groet,

    Delano

  8. Beste Simone,

    Gebruik je tomatenblokjes uit blik?
    En gebruik je dan ook het sap?

    Groeten,

    Johan

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*