Daging smoor

Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)

Ik wilde eens iets anders maken met rundvlees dan rendang in de slowcooker. Gewoon een simpel gerecht wat niet teveel voorbereiding en snijwerk nodig heeft. Toen kwam ik uit bij daging smoor (Indische rundvlees uit de slowcooker). Eigenlijk eten we regelmatig de variant met kip (ajam smoor) maar met rundvlees is weer eens een keer wat anders. Het was ook heel lang geleden dat ik daging smoor had gegeten. Dit gerecht kan zowel in een gewone stoofpan als in de slowcooker gemaakt worden.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram rundvlees (runderlappen of sucadelappen)
  • sap van een halve citroen
  • een flinke teen knoflook
  • snuf zout en vers gemalen zwarte peper
  • 200 milliliter tomatenblokjes
  • 4 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • halve verse geraspte muskaatnoot (of 1 theelepel gemalen nootmuskaat)
  • 2 uien (houd een halve ui over om de kruidnagels in te drukken)
  • 6 kruidnagels
  • snufje kaneel
  • 1 theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)
  • theelepel palm of (kokosbloesem) suiker
  • scheutje water
  • olie om in te bakken
  • optioneel: gebakken aardappeltjes

Hoe maak je het?

Leg voordat je het gerecht wil gaan maken het vlees even uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Knip of snijd het vlees in blokjes en besprenkel het met citroensap en bestrooi met zout en peper. Laat dit even staan.

Kruidnagel tip

Hak de ui en de knoflook zo fijn als je kunt, of hak het fijn met behulp van een keukenmachientje. Verhit olie in een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur even aan. Doe het vlees over in de slowcooker en maak met een keukenpapiertje de pan even droog. Verhit een klein scheutje olie in de pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de nootmuskaat, kaneel en sambal toe. Schep dit even om.

Daging smoor

De tomatenblokjes, de ketjap en de suiker kunnen er nu bij. Schep het goed om en laat zachtjes bubbelen. Proef of de saus naar wens is. De smaak van de kruidnagel zit er nu nog niet in. Voeg indien nodig nog kruiden of specerijen toe.

Druk 6 kruidnagels in een halve ui en leg deze (met de kruidnagels naar beneden) bij het vlees. Giet de saus over het vlees en meng het door elkaar. Zet de slowcooker op stand low voor minimaal 6 uur. Spiek af en toe een keer of er misschien een scheutje water toegevoegd moet worden want soms kunnen de randjes een beetje aankoeken door de ketjap. Schep het even om met een spatel.

In een gewone stoofpan heeft dit gerecht minimaal 3 uur nodig. Kijk dan even of het vlees zacht geworden is. Ik vind de slowcooker voor dit gerecht ideaal.

Bij dit daging smoor horen blokjes gebakken/gefrituurde aardappel. Deze bak je krokant en schep je net voor het serveren door het vlees. De aardappeltjes kun je ook weglaten.

Boontjes, komkommer en rijst eet ik het liefst bij daging smoor. Eenvoudig maar lekker!

Daging smoor

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

62 Reacties

  1. Na al 100 keer de Indo pulled chicken te hebben gemaakt (ik kan hem bijna uit mijn hoofd), vond ik het tijd om een keer iets anders uit te proberen. Dus vandaag heb ik dit recept gemaakt. En ook dit recept viel bij iedereen (inclusief peuter van 2) weer erg goed in de smaak. Dus dank daarvoor :). Ik ga het zeker nog eens maken.

  2. Annemarie

    Hoi Simone,

    Braad je vlees van tevoren nog aan of doe je het rauw in de slowcooker?

  3. Heb je recept vandaag gemaakt. Heerlijk!

  4. Goedemorgen Simone,

    Wat een leuke site heb je!
    Ga er veel van uitproberen, nu is mijn vraag.
    Ik heb een oven met slow cook stand, op hoeveel graden dien ik deze dan in te stellen?
    En hoe lang raad je het mij dan aan?

    • Hoi Marloes, handige oven! Rond de 100 graden zou ik dan aanhouden en dan minimaal 3 uurtjes of tot het vlees zacht en gaar is. Groetjes, Simone

  5. Tamara Uijtdewillegen

    Ik wil dit recept gaan maken maar ik zie nergens staan voor hoeveel personen t is. Of ik kijk heel slecht Haha..

  6. Phil Honings

    Dit is het eerste recept dat ik gemaakt heb in mijn nieuwe multlticooker.
    In een woord heerlijk. Ik ben super blij met deze website en ga natuurlijk meer recepten proberen.
    groetjes Phil

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*