Als je uit een bepaald deel van Brabant komt, regio Waalwijk/Drunen (De Langstraat) dan heb je misschien wel eens van ‘Mikkemannen’ gehoord. Ook in Limburg en Belgisch Limburg kennen ze de mikkeman, alleen zijn daar vaak nog krenten aan toegevoegd. Mikkemannen zijn zachte zoete kruidige broodjes met kaneelsmaak die meestal worden gegeten in de herfst en winter en rond Sinterklaas. Van oorsprong zijn deze broodjes bedacht voor arme gezinnen die geen geld hadden voor ‘dure’ speculaas.
Om mikkemannen te maken werden vaak ook restjes deeg gebruikt. Brood wordt in die regio ook wel ‘mik’ genoemd (afgeleid van het Latijnse woord ‘mica’ dat kruimel betekent). Ook hadden de broodjes vaak de vorm van een mannetje. Daarom werd dit feestbrood ‘mikkemannen’ genoemd. De vorm van de mikkeman is per regio verschillend. In de ene regio is het nog een mannetje, in de andere regio is het gevlochten of een bolletje geworden. Elk jaar rond oktober/november neemt mijn schoonmoeder speciaal voor ons mikkemannen mee. Mijn schoonouders wonen in de regio Waalwijk en daar worden elkaar vanaf oktober verkocht. In mijn eigen woonplaats kennen we deze lekkernij niet dus ze neemt altijd een paar zakken mee zodat ik ze kan invriezen. Omdat ze maar zo kort verkrijgbaar zijn (en ze meestal snel op zijn), besloot ik ze zelf te maken.
Mikkemannen
Je kent vast wel de zachte bruine puntjes. Mikkemannen lijken hierop alleen ruiken ze naar speculaaskruiden en kaneel. Traditioneel snijd je ze open en warm je ze op in een koekenpan met de gesneden kant naar beneden. Vervolgens smeer je er een beetje boter op en strooi je er suiker overheen. Wat ook erg lekker is (deze tip kreeg ik van mijn schoonmoeder), is om er een beetje boter en een speculaasje op te doen.
Dit recept is ook makkelijk te maken in een vegan/plantaardige variant. Je vervangt de roomboter voor plantaardige boter en als alternatief voor melk neem je havermelk. Verder volg je gewoon het recept zoals beschreven. Het is dus ook heel eenvoudig om vegan mikkemannen te maken.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Mikkemannen
10
stuks30
minuten1
uur45
minuten8
minuten2
uren23
minutenMikkemannen, zachte kruidige broodjes met koek – en speculaaskruiden. Deze feestelijke broodjes worden gegeten in de herfst en wintermaanden en speciaal rond Sinterklaas. Een lekkernij die vooral bekend is in de regio Brabant Waalwijk/Drunen. Serveer warm met een beetje suiker of beleg ze met een speculaasje.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram bloem + extra om de kom te bestuiven
225 milliliter lauwwarme melk of lauwwarme havermelk
40 gram zachte roomboter of plantaardige boter in blokjes + 1 eetlepel extra gesmolten boter om de broodjes mee te bestrijken
25 gram suiker + 1 theelepel extra voor bij de gist
8 gram zout
1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
1 eetlepel gemalen kaneel
14 gram gedroogde gist (2 zakjes)
2 eetlepels water
BEREIDING
- Doe 225 milliliter lauwe melk in een maatbeker en voeg hieraan 1 theelepel suiker toe. Roer dit even door en voeg 14 gram gist toe. Wacht tot het gaat bubbelen.
- In een beslagkom doe je de droge ingrediënten. 500 gram bloem, 25 gram suiker, 8 gram zout, 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden en 1 eetlepel gemalen kaneel. Meng dit met een garde door elkaar.
- Schenk het gistmengsel erbij en voeg 40 gram zachte (room)boter in blokjes toe en kneed dit met je handen of met behulp van een keukenmachine tot een deeg. Is het deeg te nat? Voeg dan extra bloem toe. Is het deeg te droog, voeg dan een extra scheutje melk toe. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Je moet een mooi soepel deeg krijgen dat niet meer aan je handen plakt.
- Strooi een beetje bloem op de bodem van een ruime kom en leg de deegbal erin. Dek de kom af met een stuk huishoudfolie en laat dit rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld (dit duurt ongeveer 1 uur).
- Haal het deeg uit de kom en kneed het nog even kort door. Rol het deeg tot een ‘worst’ en snijd er 10 stukken uit. Van elk stukje draai je een bolletje of een langwerpig broodje.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de broodjes. Dek ze af met een vochtige theedoek en laat ze ongeveer 45 minuten rijzen. Smelt ondertussen 1 eetlepel boter in een pannetje.
- Verwarm de oven voor op 230 graden en bestrijk de broodjes met een beetje water. Zet de temperatuur terug naar 220 graden en bak de broodjes in 8 minuten bruin en gaar. Als de kerntemperatuur in de broodjes rond de 90 graden is zijn ze van binnen gaar. Check dit met een keukenthermometer. Of test het met een satéprikker. Als deze er droog uitkomt zijn ze gaar. Het is belangrijk de broodjes in de gaten te houden terwijl ze bakken.
- Als ze de oven uitkomen, bestrijk je de broodjes met gesmolten boter. Laat ze afkoelen op een rooster. Je kunt de broodjes direct opeten als ze nog warm zijn. Snijd ze open en besmeer met een beetje boter en bestrooi met suiker.
- Je kunt ze ook opensnijden en met de opgesneden kant even opwarmen in een koekenpan of grill/tosti-ijzer. Besmeer met een beetje boter en bestrooi met suiker.
- Bewaar ze 1 tot 2 dagen in een zakje of vries ze in. In de vriezer zijn ze ongeveer 6 maanden houdbaar.
AANTEKENINGEN
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.