Mikkemannen

Mikkemannen

Als je uit Brabant komt dan heb je misschien wel eens van Mikkemannen gehoord. Of misschien ook niet… want ze worden niet in elk deel van Brabant gegeten of verkocht. Mikkemannen zijn zoete kruidige broodjes met een kaneelsmaak die meestal worden gegeten in de herfst en winter en rond Sinterklaas. Van oorsprong zijn deze broodjes bedacht voor arme gezinnen die geen geld hadden voor ‘dure’ speculaas. Maar tot op heden worden ze in sommige delen van Brabant nog als lekkernij gegeten. Mijn schoonmoeder bracht ze altijd voor me mee en nu wilde ik ze graag zelf eens een keer bakken. Ik maakte meteen een dubbele hoeveelheid, zodat ik een lekker voorraadje in huis heb!

Ik maakte er ook een video bij. In deze video zie je hoe eenvoudig het eigenlijk is om zelf broodjes te bakken. Het is een leuke bezigheid in het weekend of om op een regenachtige dag samen met de kinderen te doen.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram (spelt) bloem
  • 215 milliliter lauw water
  • 40 gram roomboter
  • een beetje gesmolten roomboter om de broodjes mee te bestrijken
  • 25 gram (palm- of kokosbloesem-) suiker
  • 10 gram zout
  • 1 flinke eetlepel koek en speculaaskruiden
  • 1 flinke theelepel kaneel
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 1 ei
  • optioneel: mespunt gemalen kardemom

Wil je de bereidingswijze even teruglezen? Onder het filmpje heb ik het nog even op een rijtje gezet.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Hoe maak je Mikkemannen?

Zet alle ingrediënten klaar zodat je meteen aan de slag kunt.

Begin met het activeren van de gist. Meng het water met het gist en de suiker en roer dit even door. Laat het ongeveer 10 minuten staan totdat er bubbeltjes ontstaan. Die bubbels hebben we nodig om het deeg te laten rijzen.

Doe alle ingrediënten in een mengkom en doe het gist erbij. Ik gebruik een keukenmachine om het deeg te kneden maar het kan ook met de hand. Kneed het goed door voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Dit is een goed oefening om spierballen te kweken!

Doe een beetje bloem in een kom en leg daar de deegbal op. Dek het deeg af met een stukje folie en laat het in hoeveelheid verdubbelen. Dit kan het beste op een warme plek. Het deeg heeft hiervoor ongeveer een uurtje nodig.

Haal het deeg uit de kom en kneed het goed door. Maak er een mooie bal van. Druk het deeg nu plat (zoals een pizzabodem) en snijd het in 12 gelijke stukken (pizzapunten). Op deze manier krijg je 12 even grote stukjes. Draai hier weer mooie bolletjes van of maak verschillende vormen zoals een vlechtbroodje of gebruik een uitsteek vormpje.

Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze af met huishoudfolie of een theedoek.Laat de broodjes nog een klein uurtje rijzen.Verwarm de oven voor op 200 graden en bestrijk de broodjes met de gesmolten roomboter voordat ze de oven ingaan.

Bak de broodjes in ongeveer 13 minuten bruin. Misschien heb je twee bakrondes nodig omdat ze er niet allemaal tegelijk in passen. Bestrijk ze nog een keer met gesmolten boter als ze uit de oven komen en laat ze afkoelen op een rooster.

Deze broodjes zijn het allerlekkerst als je ze opensnijd en even verwarmt op een grill of koekenpan. Besmeer met roomboter en bestrooi met een klein beetje suiker. De broodjes zijn makkelijk in te vriezen.

Ga jij ze ook een keer proberen?

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*