Eetspiratie » Crumble
Crumble

Crumble

Crumble, of krokante kruimels, ik ben er gek op. Een crumble is een krokante topping gemaakt van een deegje dat bestaat uit bloem en boter. Misschien ken je het van appelkruimel taart. Maar deze lekkere krokante kruimels kun je op veel meer manieren serveren. Het is lekker op yoghurt of vers fruit. Het geeft gerechten extra crunch, en wie vind dat nou niet lekker?

Je kunt op verschillende manieren crumble maken. Dit kan bijvoorbeeld met amandelmeel en havermout of met zaden, pitten en kokosrasp. Ik vind de ouderwetse crumble nog steeds het allerlekkerst, die met bloem en boter.

Crumble of koekkruimels maken

Vroeger lukt het me nooit om een goed kruimeldeeg te krijgen. Ik moest echt een paar keer oefenen om het onder de knie te krijgen. Iedereen weet inmiddels dat ik geen ster in bakken ben. Maar sinds ik mijn recept voor appelscheptaart met kruimeldeeg heb gemaakt, heb ik crumble maken aardig onder de knie.

Het geheim is om de bloem en koude blokjes boter samen te knijpen. Dit doe je net zo lang tot er geen losse bloem meer in de kom zit en de boter door de bloem is opgenomen. Knijp ook weer niet te lang want de boter moet niet te warm worden door de warmte van je handen. Op deze manier krijg ik elke keer weer een goede crumble.

Klik hier om het recept voor de appelscheptaart te bekijken.

Crumble

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Bakrecepten, Budget, DessertsNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

300

gram
Voorbereiding

10

minuten
Baktijd

25

minuten
Tijd totaal

35

minuten

Van bloem en koude boter maak je de lekkerste crumble (krokante kruimels).

Ingrediënten

  • 100 gram 100 bloem

  • 50 gram 50 havermout

  • 25 gram 25 (gemengde) noten fijngehakt

  • 50 gram 50 suiker

  • 1 theelepel 1 koekkruiden of kaneel

  • 100 gram 100 koude roomboter in blokjes

Hoe maak je het?

  • Doe de bloem, havermout, suiker, fijngehakte noten en kaneel of koekkruiden in een grote kom. Meng dit goed door elkaar.
  • Haal de roomboter uit de koelkast en snijd 100 gram in kleine blokjes.
  • Voeg de boter bij het bloemmengsel en knijp nu de boter door het mengsel heen en maak er kruimels van.
  • Bekleed een ovenschaal met bakpapier en verwarmde oven voor op 200 graden. Doe de crumble in de ovenschaal en bak het bruin en gaar in ongeveer 20 tot 25 minuten. De baktijd kan per oven iets verschillen. Schep de crumble tijdens het bakken een keertje om zodat alles gelijkmatig bruin wordt.
  • Als de baktijd verstreken is haal je de crumble uit de oven en laat je het afkoelen. Naarmate het afkoelt zal het ook krokanter worden.
  • Serveer op yoghurt, vers fruit, warm fruit, bolletjes ijs of als topping op taart.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE