Crumble, of krokante kruimels, ik ben er gek op. Een crumble is een krokante topping gemaakt van een deegje dat bestaat uit bloem en boter. Misschien ken je het van appelkruimel taart. Maar deze lekkere krokante kruimels kun je op veel meer manieren serveren. Het is lekker op yoghurt of vers fruit. Het geeft gerechten extra crunch, en wie vind dat nou niet lekker?
Je kunt op verschillende manieren crumble maken. Dit kan bijvoorbeeld met amandelmeel en havermout of met zaden, pitten en kokosrasp. Ik vind de ouderwetse crumble nog steeds het allerlekkerst, die met bloem en boter. Je kunt roomboter gebruiken voor dit recept en als je de roomboter vervangt voor plantaardige boter dan is deze crumble vegan.
Crumble of koekkruimels maken
Vroeger lukt het me nooit om een goed kruimeldeeg te krijgen. Ik moest echt een paar keer oefenen om het onder de knie te krijgen. Iedereen weet inmiddels dat ik geen ster in bakken ben. Maar sinds ik mijn recept voor appelscheptaart met kruimeldeeg heb gemaakt, heb ik crumble maken aardig onder de knie.
Het geheim is om de bloem en koude blokjes boter samen te knijpen. Dit doe je net zo lang tot er geen losse bloem meer in de kom zit en de boter door de bloem is opgenomen. Knijp ook weer niet te lang want de boter moet niet te warm worden door de warmte van je handen. Op deze manier krijg ik elke keer weer een goede crumble.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.