Eetspiratie » Chiapudding – basisrecept
Chiapudding basisrecept

Chiapudding – basisrecept

Chiapudding – basisrecept. Als je nog op zoek bent naar een simpel ontbijtrecept dan is deze pudding een goede optie. Als je op internet zoekt dan kom je ongetwijfeld heel veel recepten voor chiapudding tegen. Ik deel het basisrecept, dit recept kun je aanvullen naar eigen inzicht. Het is een ideaal gerechtje om te ‘mealpreppen’ oftewel voor te bereiden. Niet alleen lekker als ontbijt, maar ook een heerlijk tussendoortje.

Als er een ontbijtje is dat makkelijk te maken is dan is het chiapudding. Je doet chiazaad in een potje of bakje, voegt vocht toe zoals (plantaardige) melk, yoghurt of water. Daaraan voeg je nog smaakmakers toe zoals kaneel, vanille extract en een zoetstof (zoals bijvoorbeeld ahornsiroop) en je roert dit goed door elkaar. Vervolgens zet je het in de koelkast en na een uur of twee is het al iets steviger geworden. Het beste resultaat krijg je als je het een nachtje laat staan. De volgende ochtend heb je een stevige pudding. Tip: wist je dat je een zakje aangebroken chiazaad het beste in de koelkast kunt bewaren? Doe de zaadjes over in een afgesloten glazen pot. Op deze manier is het langer houdbaar.

Chiapudding – basisrecept

De reden dat ik niet eerder een recept voor chiapudding heb gedeeld, is omdat ik nog niet zoveel afwist van dit zaadje. In de meeste recepten voor chiapudding zit namelijk best veel chiazaad (3 tot 4 eetlepels per persoon) en ik was een beetje terughoudend met het gebruik ervan. Na veel informatie te hebben gelezen, heb ik nu een beter beeld over dit ‘superfood’. Het belangrijkst is om chiazaad goed te weken in een ruime hoeveelheid vloeistof, bij voorkeur een nacht zodat de zaadjes goed kunnen uitzetten. Zorg ervoor dat je goed roert in de pudding om de zaden goed te verdelen zodat er geen ‘klompjes’ ontstaan. De zaadjes van tevoren vermalen is zelfs nog een beter idee. Dit kun je doen in bijvoorbeeld een koffiemolentje.

Wat ik ook begrijp is dat bij teveel gebruik ineens er diarree, buikpijn of verstopping zou kunnen ontstaan. Voldoende water drinken is daarom erg belangrijk. Ook werkt chiazaad bloeddrukverlagend, dit is ook iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld bloedverdunners gebruikt. Je kunt dan bijvoorbeeld in plaats van een hele portie chiapudding een kleine hoeveelheid pudding toevoegen aan een beetje yoghurt en dit aanvullen met vers fruit en granola. Het beste is dan ook om een beetje te ‘wennen’ aan chiazaad en niet uit het niets ineens grote hoeveelheden gaat consumeren. Voor kleine kinderen worden 2 theelepels per dag aanbevolen en voor tieners en volwassenen is de aanbevolen hoeveelheid 2 eetlepels chiazaad per dag volgens het voedingscentrum.

Chiapudding bereiden

Je kunt ervoor kiezen om afzonderlijke porties te maken in glazen potjes (van 250 milliliter) of je maakt een grote portie ineens die je zelf over schaaltjes verdeelt in de ochtend. Chiapudding is een paar dagen houdbaar in de koelkast dus je kunt prima een aantal porties ‘mealpreppen’ oftewel voorbereiden voor een week. Ik maak het zelf graag in potjes omdat iedereen dan zelf een potje kan pakken uit de koelkast. Maar heb je een groot gezin en niet zoveel ruimte in de koelkast dan is het maken van een grote hoeveelheid wel iets handiger.

Perfect voor homemade lekkers
Browin glazen potjes - 250ml - 6 stuks - met twist-off deksel.

Browin glazen potjes – 250ml – 6 stuks – met twist-off deksel.

Handige potjes die voor allerlei toepassingen kunnen worden gebruikt.

Dit zijn de hoeveelheden voor 4 tot 6 porties (in de receptenkaart hieronder deel ik de hoeveelheden per portie):

  • 8 eetlepels chiazaad
  • 480 milliliter (plantaardige) melk
  • 2 eetlepels ahornsiroop (of een andere zoetstof)
  • 4 eetlepels van je favoriete yoghurt (eventueel met een smaakje)

Doe de ingrediënten in een grote schaal of afsluitbare bak. Roer alles goed door elkaar en laat dit 5 minuten staan. Na 5 minuten schep je alles nog een keer goed om zodat de chiazaden goed verdeeld worden en niet naar de bodem zakken. Daarna zet je de bak een nacht in de koelkast. De volgende ochtend serveer je de pudding in schaaltjes met vers fruit, granola of de toppings die je lekker vindt. Als ik de pudding in potjes maak, zet ik de potjes op een rijtje en maak een soort ‘productielijn’. Ik schep in elk potje om de beurt de ingrediënten. Daarna roer ik alles goed door elkaar en laat dit 5 minuten staan. Na 5 minuten herhaal ik dit nog een keer en zet daarna de potjes afgesloten een nachtje in de koelkast.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Chiapudding basisrecept
Basisrecept voor chiapudding
Chiapudding - basisrecept

Chiapudding – basisrecept

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 4 stemmen
Niveau: makkelijk
Porties

1

portie
Bereiding

5

minuten

Chiapudding, een lekker en makkelijk ontbijt of tussendoortje.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 120 milliliter (plantaardige) melk

  • 2 eetlepels chiazaad

  • 1 theelepel ahornsiroop (of een andere zoetstof)

  • 2 eetlepels neutrale (plantaardige) yoghurt (of één met je favoriete smaak)

BEREIDING

  • Neem een glazen potje met een inhoud van 250 milliliter.
  • Schenk hier 120 milliliter (plantaardige) melk in, voeg 2 eetlepels chiazaad toe, 1 theelepel ahornsiroop of een andere zoetstof en 2 eetlepels van je favoriete yoghurt.
  • Roer dit goed door elkaar, zorgt dat de chiazaadjes goed verdeeld worden. Laat het mengsel nu 5 minuten staan en herhaal dit nog een keer.
  • Zet de potjes een nachtje in de koelkast Serveer de chiapudding met je favoriete toppings. Je kunt het ook prima zonder toppings eten. In de koelkast blijft de pudding tot 4 dagen goed. Je kunt er dus prima een aantal maken voor de rest van de week.

AANTEKENINGEN

  • Wist je dat je van chiazaad ook heel eenvoudig chia jam kunt maken? Deze jam kun je gebruiken net als ‘gewone’ jam op bijvoorbeeld toast, bagels, pannenkoeken en als topping op overnight oats. Bekijk hier het recept voor chia jam.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.