Eetspiratie » Salade – een basisrecept dat bij elke maaltijd past
Salade - een basisrecept die bij elke maaltijd pas

Salade – een basisrecept dat bij elke maaltijd past

Salade – een basisrecept dat bij elke maaltijd past. In mijn recepten verwijs ik vaak naar een salade als bijgerecht. Maar hoe maak je nu een simpele salade die je ‘in principe’ óveral bij kunt serveren? In dit artikel leg ik uit hoe ik mijn salade maak en geef ik tips hoe je deze kunt uitbreiden en aanpassen naar je eigen smaak.

Ik ben gek op salades en deze staan ook bijna dagelijks bij ons op het menu. Bij de meeste maaltijden serveer ik groenten met daarnaast nog een extra salade. Groene bladgroenten zijn namelijk supergezond en het is daarom ook aan te raden deze met grote regelmaat te eten. Het grootste gedeelte van mijn bord bestaat dan ook uit groenten, want ik houd van veel kleur op mijn bord. Mijn favoriete sla is Romaine sla. Deze sla is fris, knapperig en het past bij verschillende gerechten. Kun je geen grote krop Romaine sla vinden in jouw supermarkt? Neem kies dan baby Romaine of little gem sla, deze zijn vaak per twee verpakt.

Sla langer vers houden

Sla kan vrij snel verleppen of bruin worden in de koelkast. Om sla langer vers te houden, heb ik een handige tip. Je sla blijft tot wel een week of zelfs langer groen, fris en vers. Deze tip werkt het beste met kroppen sla. Gemengde sla uit een zak kun je het beste in een ruime bak bewaren in plaats van een pot.

  • Was en snijd de sla.
  • Maak deze zo droog mogelijk met behulp van een slacentrifuge of dep volledig droog met een schone theedoek of keukenpapier.
  • Doe de droge sla in een grote glazen pot of bewaardoos.
  • Dek de sla af met een stukje keukenpapier sluit de pot of bak af met de deksel.
  • Vervang af en toe het papiertje.
Een slacentrifuge waar je duizelig van wordt
OXO - Slacentrifuge

OXO – Slacentrifuge

Met een handige drukknop om de centrifuge te laten draaien!

Salade – een basisrecept dat bij elke maaltijd past

Al jaren gebruik ik dezelfde basis voor mijn salade en het verveelt nog steeds niet. Uiteraard wijk ik daar ook weleens vanaf. Maar als ik snel een salade op tafel wil zetten, val ik altijd terug op dit recept. Wat het verschil maakt is de dressing. Door te variëren met de dressing heb je toch het gevoel dat je steeds een andere salade eet. Snijd de groenten in verschillende vormen zoals reepjes, plakjes of halve maantjes. Op deze manier is een salade ook aantrekkelijk om te eten. Ook kun je de salade uitbreiden. Hieronder zie je een lijstje met ingrediënten waarmee je de salade kunt ‘oppimpen’. De salade is in de basis al lekker, knapperig en fris. Maar wil je iets extra’s toevoegen, kies dan een aantal van de ingrediënten uit het lijstje.

Het basisrecept breid ik graag uit met:

  • in reepjes gesneden paprika of zoetzure paprika uit een pot;
  • olijven ;
  • kappertjes of augurkjes;
  • dun gesneden rode kool;
  • in blokjes gesneden avocado;
  • gekookte of geroosterde kikkererwten;
  • kidneybonen, zwarte bonen of witte bonen (koud, uit blik of pot);
  • 2 eetlepels gekookte quinoa;
  • noten of gerookte amandelen;
  • zaden (hennepzaadjes) of pitten (pompoenpitten of zonnebloempitten);
  • (plantaardige) kaas, zoals verkruimelde feta of geschaafde Parmezaanse kaas.

Dressings

Bij deze basis salade kun je eigenlijk elke dressing gebruiken. Heb je een favoriete dressing, gebruik deze dan. Mijn favoriete dressing is gemaakt met tahin en kappertjes, zoals in dit recept. Maar als ik snel klaar wil zijn of minder tijd heb val ik vaak terug op één van de onderstaande dressings. Voeg de dressing net voor het serveren toe omdat de sla anders sneller de neiging heeft om ‘slap’ te worden. Door de dressing zo laat mogelijk toe te voegen, blijft de salade lekker fris en knapperig.

Tip: wil je weten of je dressing goed op smaak is? Dip er dan een slablaadje in en proef!

  • Frisse dressing met mayonaise (of yoghurt): 1 – 2 eetlepels mayonaise of yoghurt, 1 – 2 eetlepels augurkennat of kappertjesvocht, peper en zout naar smaak.
  • Snelle mosterd dressing: 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel ahornsiroop (of andere zoetstof), 1 eetlepel balsamico azijn, peper en zout.
  • Dressing met rode wijnazijn: 2 eetlepels rode wijnazijn, 1 teen knoflook geraspt, 1 theelepel oregano, halve eetlepel ahornsiroop, peper en zout.

Voor het maken van dressings is het handig om maatlepels te gebruiken. Zo heb je altijd de juiste hoeveelheden. In dit artikel leg ik uit waarom maatlepels onmisbaar in de keuken zijn.

Altijd de juiste hoeveelheden
Joseph Joseph Nest Maatlepel - Maatcupjes

Joseph Joseph Nest Maatlepel – Maatcupjes

Deze set maatcupjes is ideaal voor tijdens het bakken en koken. De set bestaat uit 8 verschillende maten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Salade - een basisrecept die bij elke maaltijd past
Een makkelijk basisrecept voor een groene salade
Salade - een basisrecept dat bij elke maaltijd past

Salade – een basisrecept dat bij elke maaltijd past

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 5 stemmen
Niveau: makkelijk
Porties

4

personen
Bereiding

15

minuten

Een groene salade, een handig basisrecept dat bij elke maaltijd past.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 grote krop Romaine sla grof gesneden

  • 1 rode ui in halve maantjes gesneden

  • halve komkommer in blokjes gesneden

  • 2 rijpe tomaten in kleine stukjes gesneden

  • zout en peper naar smaak

  • een dressing naar keuze (zoals hierboven in de tekst omschreven)

BEREIDING

  • Snijd het kontje van de krop Romaine sla, snijd de krop door de helft en vervolgens snijd je de helften kwarten. Snijd de sla in grove stukken. Hou je van fijngesneden sla dan kan dat natuurlijk ook. Spoel de sla goed af onder de kraan en maak deze goed droog met bijvoorbeeld een slacentrifuge. Doe de droge sla in een grote schaal.
  • Was de komkommer en de tomaten. Snijd deze in kleine blokjes. De rode ui snijd je in halve maantjes. Voeg dit toe aan de sla in de schaal.
  • Bestrooi alles met een snufje zout en peper. Meng de groenten door elkaar met je handen of slabestek.
  • Gebruik je favoriete dressing, of één van de dressingrecepten die hierboven de receptenkaart staan. Dip een blaadje sla in de dressing om te proeven of deze op smaak is. Pas de dressing indien nodig aan.
  • Wil je de salade uitbreiden? Voeg dan je favoriete ingrediënten uit het lijstje toe. Meng alles goed door elkaar en serveer direct.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.