Eetspiratie » Sla langer bewaren – handige tips
Sla langer bewaren - handige tips

Sla langer bewaren – handige tips

Sla langer bewaren – handige tips! Iets wat ik standaard elke week koop is sla. Ik kan namelijk niet zonder. Ik eet bijna dagelijks sla. Is het niet op mijn brood, bij de lunch of in een smoothie dan, is het wel de basis voor een salade bij het avondeten. Maar sla is beperkt houdbaar in de koelkast en halverwege de week zien de blaadjes er niet meer fris en groen uit, maar bruin, snotterig en verlept. Ik heb een handige tip om je sla langer vers, groen en knapperig te houden.

Voorheen kocht ik meestal zakken met gemengde sla. Deze sla is eigenlijk alleen maar lekker als je het op de dag van aankoop opeet. Gemengde sla is meestal al gesneden waardoor het sneller oxideert, in een plastic zak is er weinig luchtcirculatie en de sla is blootgesteld aan licht en lucht tijdens het transport. De sla in de zakken is dus al een paar dagen oud en daarom is het beter om het zo snel mogelijk op te eten. Ook zitten er verschillende slasoorten in een zak bij elkaar. Vaak zie je dat de donkere soorten het eerst verleppen en dat zorgt er dus ook voor dat de rest sneller bederft.

Wat wel helpt om gemengde sla langer vers te houden, is om deze na aankoop over te hevelen in een ruime bewaardoos. Je wast de sla nog niet, dat doe je op de dag dat je het gaat opeten. Haal eventuele verlepte blaadjes eruit en verspreid de sla een beetje in de bak. Dek de sla af met een stukje keukenpapier en doe de deksel erop. Bewaar in de koelkast. Op deze manier kun je de houdbaarheid iets verlengen.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Sla langer bewaren - handige tips
Tip om sla langer te bewaren

Sla langer bewaren – handige tips

Ik koop tegenwoordig dus alleen nog maar kroppen sla en ik kweek ook sla in mijn moestuin. Mijn favoriete sla is Romaine sla en kropsla (of botersla). Frisée sla (krulandijvie) vind ik ook erg lekker en veldsla (geen krop) is ook favoriet, deze sla is heerlijk in een smoothie. Sla die je koopt als krop is langer houdbaar en door deze te bewaren in een glazen pot verleng je de houdbaarheid. Zo heb je de hele week knapperige, frisse en groene sla. Dit geldt niet voor alle soorten sla maar een aantal zijn erg geschikt om te bewaren in een pot. Elke soort bewaar je op een andere manier.

Sla bewaren in de koelkast

Deze slasoorten zijn heel delicaat (kwetsbaar). Je wast deze sla niet van tevoren, maar dit doe je voor je het gaat serveren. Het is belangrijk dat je de sla zo droog mogelijk bewaart zodat deze niet gaat beschimmelen.

  • IJsbergsla bewaar je het beste in zijn geheel. Snijd de sla wanneer je hem nodig hebt en bewaar het restje in een stukje aluminiumfolie in de koelkast.
  • Gemengde sla kun je het beste ongewassen overhevelen in een bewaardoos, afdekken met keukenpapier en goed afsluiten met de deksel.
  • Rucola, veldsla en mesclun bewaar je op dezelfde manier als gemengde sla.
  • Tricolore (kluitsla) kun je het beste als krop bewaren met de kluit eraan en afsnijden wat je nodig hebt.

Welke sla is geschikt om te bewaren in een glazen pot?

Dit zijn stevige slasoorten die wel tegen een stootje kunnen. Kwetsbare slasoorten was je niet van tevoren, maar de stevige soorten juist wel.

  • Romaine sla krop, in stukjes gesneden.
  • Baby Romaine sla/Little gem, snijd het kontje eraf en bewaar de blaadjes in zijn geheel.
  • Kropsla, losse bladeren in zijn geheel (deze sla kun je zowel in een pot als in een bak bewaren).
  • Frisee (krulandijvie) losse blaadjes (gescheurd).

Werkwijze

  • Was de sla goed, snijd of scheur de bladeren en maak ze met behulp van een slacentrifuge zo droog mogelijk.
Een slacentrifuge waar je duizelig van wordt
OXO - Slacentrifuge

OXO – Slacentrifuge

Met een handige drukknop om de centrifuge te laten draaien!

  • Als de sla volledig droog is doe je deze in een schone glazen pot (van bijvoorbeeld 1 liter of groter). Druk de sla niet te dicht op elkaar in de pot. Er moet nog een beetje luchtcirculatie mogelijk zijn. Sluit de bovenkant af met een stukje keukenpapier. Draai de deksel op de pot en bewaar deze in de koelkast. Verschoon een paar keer per week het papiertje.
Je kunt nooit genoeg glazen potten hebben
Kilner - Ronde Weckpot - 1L

Kilner – Ronde Weckpot – 1L

Duurzame weckpot met luchtdichte deksel die ervoor zorgt dat de inhoud zo lang mogelijk vers blijft.

Op deze manier kun je sla iets langer bewaren. Ook heb je altijd gewassen sla bij de hand die ‘ready to go’ is. Handig als je net zoals ik van mealpreppen houdt. Voeg de sla toe aan een simpele boterham met bijvoorbeeld hummus, heerlijk in wraps, pita’s of op naan. Ook handig om snel wat groen toe te voegen aan je maaltijden. Door de sla zo te bewaren, heb je minder kans op verlepte sla en hoef je minder weg te gooien.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.