Groente inspiratie – recepten met Romaine sla, mijn favoriet! Als er iets is dat wekelijks op mijn boodschappenlijstje staat dan is het wel deze knapperige sla. Het is onmisbaar in mijn keuken. Het is de meest veelzijdige slasoort, vind ik persoonlijk. Je kunt er heerlijke salades van maken, maar je kunt het ook prima roerbakken, bereiden op de grill of verwerken in een stamppot. Ik eet het zelfs als snack! Ook heb ik een tip om deze sla tot een week lang vers en knapperig te houden in de koelkast.
Het liefst koop ik de grote kroppen, maar als deze niet verkrijgbaar zijn dan kies ik voor ‘baby Romaine sla’ of little gem als alternatief. Deze sla is makkelijk te verwerken in recepten, mooi groen en vooral lekker en knapperig. Ik lieg niet als ik zeg dat ik in mijn eentje prima een hele krop kan opeten. In dit artikel geef ik inspiratie voor recepten met Romaine sla. Dus vergeet de kant en klare zakken gemengde sla en ga voor Romaine!
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Groente inspiratie – recepten met Romaine sla
Romaine sla kun je op verschillende manieren bereiden/eten:
- Deze sla is de perfecte bladgroente om een heerlijke basissalade van te maken, bekijk hier het recept.
- Je kunt halve kroppen perfect grillen op bijvoorbeeld de barbecue of een grillpan. Serveer met een pittige dressing.
- Dit is een van de weinige slasoorten die je ook kunt wokken, heerlijk geserveerd met rijst. Kijk hier voor het recept van gewokte Romaine sla.
- Je kunt er een heerlijke stamppot van maken zoals in dit recept. Vervang de paksoi door in reepjes gesneden Romaine sla.
- Maak een heerlijke knapperige salade met een romige tahin dressing en kappertjes, het recept vind je hier.
- De groene bladeren van de sla (de bovenkant) is heerlijk in een groene smoothie.
- Voeg voor extra crunch gesneden Romaine sla toe aan een Griekse salade.
- Gebruik de bladeren als ‘wrap’ zoals in dit recept.
- Baby Romaine sla kun je prima dippen in hummus of een andere lekkere dip. Een perfecte aanvulling op groente met dips.
- De bladeren van baby Romaine sla zijn ideale ‘schuitjes’ om een salade mee op te scheppen zoals deze kikkererwtensalade.
Romaine sla is een bijzondere slasoort. De krop is langwerpig en de kleur varieert van wit naar geel met donkergroene bladeren. Het is van de meest knapperige soorten sla met een milde smaak. Daardoor is het een sla die bij veel mensen en ook bij kinderen goed in de smaak valt. Ook kun je deze sla lang vers en knapperig houden in de koelkast. Door mijn tips te gebruiken blijft je (Romaine) sla langer groen en fris. Bekijk mijn tips hier. Een slacentrifuge is een handig hulpmiddel bij het schoonmaken en het bewaren van sla.

Zelf Romaine sla kweken
Het is heel eenvoudig om zelf Romaine sla te kweken. Je kunt in februari/maart al binnen (voor)zaaien of in april/mei direct in de grond. Als je in april zaait, kun je in juni of juli oogsten. Het is een makkelijke slasoort om te kweken. Zorg voor voldoende water en zonlicht, hij groeit zelfs in de schaduw. En wist je dat als je het ‘kontje’ van een krop Romaine sla in een laagje water zet deze gewoon doorgroeit en je dan steeds nieuwe blaadjes kunt oogsten? Test het eens uit!
Gerelateerde recepten en artikelen
- Gegrilde Romaine sla met pittige dressing
- Gewokte Romaine sla
- Sla langer bewaren – handige tips
- Salade – een basisrecept dat bij elke maaltijd past
- Oosterse pannenkoekjes met kip en groenten
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.