Eetspiratie » Oosterse pannenkoekjes met kip en groenten
Oosterse pannenkoekjes met kip en groenten

Oosterse pannenkoekjes met kip en groenten

Oosterse pannenkoekjes met kip en groenten, geïnspireerd op het Vietnamese gerecht ‘Bánh Xeo’. Pannenkoekjes gevuld met knapperige groenten, verse kruiden, stukjes kip met een lekkere drizzle ketjapsaus of romige sojamayonaise. Voor het maken van de pannenkoekjes wordt oorspronkelijk rijstmeel gebruikt, maar om het simpel te houden gebruik ik gewoon bloem. Voor de vulling heb ik gekeken wat ik nog ik in huis had. Dat is het fijne van dit gerecht, je kunt er prima restjes mee opmaken.

Je kunt deze pannenkoekjes op verschillende manieren eten. Vullen, oprollen en dippen is één optie, een andere optie is het pannenkoekje beleggen met de toppings. Bij het recept voor banh xeo worden soms in de pan al groenten en vlees mee gebakken. De pannenkoek wordt dan dichtgeklapt zodat deze mooi gevuld is. Maar ze worden ook los gebakken zodat je zelf je toppings kunt toevoegen. Ik heb er een eigen variatie op gemaakt.

Oosterse pannenkoekjes met kip en groenten

Het leuke van dit recept is dat je alles in schaaltjes kan serveren op tafel en iedereen zijn eigen pannenkoekjes vult of belegd. Ik gebruik graag knapperige groenten zoals wortel en komkommer. Deze snijd ik in dunne reepjes zodat het ook lekker weg eet. Romaine sla past er ook goed bij. Gebakken kip of (vegan) kipstukjes (op basis van soja-eiwit) zijn ook lekker in dit recept. Kastanje champignons of gebakken oesterzwammen zijn ook een goede optie. Verse kruiden zoals munt, koriander of bieslook mogen zeker niet ontbreken. De saus of dip maakt dit gerecht helemaal compleet.

De bereiding bestaat uit een aantal onderdelen. Laat je hier zeker niet door afschrikken. Als je de stappen volgt zul je zien dat het eigenlijk een heel makkelijk gerecht is om te bereiden. Je kunt zelfs al veel van de onderdelen voorbereiden. Het snijden van de groenten, het maken van de sausjes kun je al prima van tevoren doen. Zelfs de pannenkoekjes kun je vooraf al bakken zodat je ze alleen nog maar lichtjes in een pan hoeft op te warmen.

Voor perfecte omeletten en pannenkoeken
Fissman Fiore Crêpe- en Pannenkoekenpan

Fissman Fiore Crêpe- en Pannenkoekenpan

Met een diameter van 20 of 24 cm.

Oosterse pannenkoekjes met kip en groenten

Oosterse pannenkoekjes met kip en groenten

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

Heerlijke Oosterse pannenkoekjes met kip en groenten (ook makkelijk vegan te maken).

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • Voor 8 tot 10 pannenkoekjes
  • 200 gram bloem

  • 350 – 400 milliliter kokosmelk

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 1 mespunt kurkuma

  • snuf zout

  • olie (spray) om in te bakken

  • De vulling
  • 2 wortels in dunne reepjes of julienne gesneden

  • halve komkommer in dunne reepjes gesneden

  • 250 gram kastanjechampignons in plakjes gesneden

  • 2 bosuitjes in ringetjes

  • verse kruiden en taugé naar smaak

  • 350 gram kipfilet in stukjes of vegan kipstukjes

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • de sojamayonaise
  • 2 eetlepels (plantaardige) mayonaise

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 1 theelepel sesamolie

  • De ketjapsaus
  • 50 milliliter ketjap manis

  • 50 milliliter sojasaus

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 teen knoflook geraspt

  • halve limoen (het sap)

BEREIDING

  • Begin met het maken van de sausjes. Voor de sojamayonaise, meng 2 eetlepels mayonaise met 1 eetlepel sojasaus en 1 theelepel sesamolie. Zet deze in de koelkast tot gebruik.
  • Meng 50 milliliter sojasaus met 50 milliliter ketjap manis, het sap van een halve limoen en voeg sambal oelek naar smaak en een teentje geraspte knoflook toe. Zet ook dit apart tot gebruik.
  • Maak vervolgens het beslag voor de pannenkoekjes. Meng 200 gram bloem samen met 350 tot 400 milliliter kokosmelk, een mespunt gemalen kurkuma, een halve theelepel knoflookpoeder en een snufje zout in een kom. Laat dit ongeveer 15 minuten staan. Ga verder met de vulling voor de pannenkoekjes.
  • Snijd de kip in blokjes (bij vegan kipstukjes hoeft dit niet) en de champignons in plakjes. Verhit een halve eetlepel olie in een pan en bak hierin de kip bruin en gaar. Voeg daarna de plakjes champignon en een halve theelepel knoflookpoeder en een snufje zout toe en bak dit samen tot de champignons bruin zijn.
  • Terwijl de kip bakt snijd je de wortel en komkommer in dunne lange repen en de bosui in ringetjes. Maak de kruiden en/of de taugé schoon. Overgiet de taugé met kokend water voordat je deze serveert. Pluk de blaadjes van de kruiden. Doe alles in schaaltjes en dek deze af tot gebruik.
  • Zet de kip op een laag pitje en ga de pannenkoekjes bakken. Neem een kleine koekenpan (20 centimeter) en spray hier een klein beetje olie in. Doe hier 2 juslepels van het beslag in en bak het pannenkoekje bruin en gaar. Herhaal dit tot het beslag op is.
  • Zet alles op tafel, de sausjes, pan met de kip en champignons, groenten, kruiden en de pannenkoekjes. Neem een pannenkoekje en besmeer deze met een laagje sojamayonaise. Beleg of vul de pannenkoek met de ingrediënten die je lekker vindt. Drizzle er royaal ketjapsaus overheen en bestrooi met verse kruiden.

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.