Eetspiratie » Carnitas – krokant varkensvlees uit de slowcooker
Carnitas, krokant varkensvlees uit de slowcooker

Carnitas – krokant varkensvlees uit de slowcooker

Carnitas, krokant varkensvlees uit de slowcooker, een soort pulled pork maar dan crispy gebakken. Dit Mexicaanse streetfood gerecht is heel eenvoudig te maken. Het vlees gaar je eerst in de slowcooker en vervolgens bak je het op in de koekenpan. Je serveert het vlees op (mini) tortillas samen met een paar lekkere toppings zoals guacamole, pickle van rode ui en knapperige sla.

Voor dit gerecht kun je hamlappen of procureur gebruiken. Het liefst vlees waar een beetje vet aan zit. Je kunt het in zijn geheel in de slowcooker bereiden want voordat je het opbakt trek je het met twee vorken uit elkaar. Hoe dunner de reepjes, hoe krokanter ze straks worden. Heb je geen slowcooker, je kunt het vlees ook laten sudderen in een stoofpan (2 tot 2,5 uur) en daarna opbakken in de koekenpan.

Carnitas – krokant varkensvlees uit de slowcooker

Carnitas worden geserveerd in mini tortillawraps. Deze kleine wraps zijn soms moeilijk te vinden in de supermarkt. Wat ik heb gedaan: ik heb grote tortillawraps gebruikt en er kleine rondjes uitgestoken met een grote serveerring. Zo kreeg ik precies het juiste formaat voor de mini wraps. Het kan in principe met elke grote uitsteekvorm. En heb je minder tijd dan kun je het ook prima in de grotere wraps serveren.

Dit gerecht draait ook om de lekkere toppings. Mijn favorieten zijn, geprakte avocado, blokjes komkommer, stukjes tomaat, dun rode kool, gesneden rode ui of een pickle van rode ui. Verse kruiden zoals koriander of bieslook passen er ook perfect bij. Kijk wat je in huis hebt en maak jouw carnitas zoals jij ze het lekkerst vindt.

Deze pan doet al het werk voor je
MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter - RVS - BPA vrij - SC65D

MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter – RVS – BPA vrij – SC65D

Met timer!

Carnitas - krokant varkensvlees uit de slowcooker

Carnitas – krokant varkensvlees uit de slowcooker

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 4 stemmen
Gang: Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: MexicaansNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd (op stand low)

6

uren 
Totale tijd

6

uren 

15

minuten

Carnitas – krokant varkensvlees uit de slowcooker. Langzaam gegaard vlees op ongeveer 6 uur op stand low en daarna nog even krokant gebakken in de koekenpan. Serveer in tortillawraps met groenten en salsa.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 kilo hamlappen of procureur

  • 1 ui gesnipperd

  • 4 tenen knoflook fijngehakt

  • mespunt chilipoeder

  • 1 eetlepel gedroogde oregano

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een bouillonblokje

  • 4 laurierbladen

  • 1 limoen (het sap + eventueel rasp)

  • zout naar smaak

  • halve theelepel zwarte peper

  • 3 eetlepels olie

  • 250 -280 milliliter water

  • toppings naar keuze

BEREIDING

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan. Schroei het vlees aan beide kanten dicht totdat het een beetje bruin is. Als het vlees een kleurtje heeft leg je het in de slowcooker. Bak het vlees eventueel in twee rondes zodat de pan niet te vol zit.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Doe deze rauw bij het vlees in de slowcooker. Voeg het chilipoeder, komijn, zwarte peper, oregano, groentebouillonpoeder (of verkruimeld blokje) en de laurierbladen toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg 250 milliliter water toe of meer naar wens. Het vlees hoeft niet onder te staan. Zet de slowcooker op stand low voor 6 tot 8 uur of op stand high voor 4 tot 5 uur.
  • Als de kooktijd verstreken is voeg je het sap met eventueel het rasp van een limoen toe. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar (als dat nog nodig is).. Schep de hoeveelheid vlees die je wil gaan gebruiken uit de pan en doe ook een beetje van het vocht uit de slowcooker apart in een schaaltje.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak het vlees kort op hoog vuur aan totdat het bruin en krokant aan de randjes is. Als het vlees krokant is schep er dan een eetlepel van het vocht van het vlees wat je bewaard hebt overheen. Op deze manier droogt het vlees niet uit. Bestrooi met een snuf grof zout.
  • Schep het vlees op de tortilla’s en garneer met de toppings. Serveer het met een salade en/of zoete aardappelfriet.

BENODIGDHEDEN o.a.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.