Eetspiratie » Hoe verdubbel je een recept
Hoe verdubbel je een recept

Hoe verdubbel je een recept

Hoe verdubbel je een recept? Je zou denken gewoon alles keer twee doen toch? Bij een pannenkoekenrecept werkt dat prima, maar bij koken van grotere hoeveelheden werkt dat net iets anders. Een van de meest gestelde vragen aan mij is: ‘ik wil een grotere hoeveelheid van een gerecht maken, moet ik nu alle ingrediënten verdubbelen?’. Ik geef in dit artikel een aantal tips als je grotere hoeveelheden wilt gaan koken en hoe ik dit aanpak als ik bijvoorbeeld een rijsttafel ga maken.

De meeste recepten die ik deel zijn voor vier personen. Maar wat als je nu eters krijgt en je wilt een grotere hoeveelheid van een gerecht maken? Of je wilt een rijsttafel serveren. Je kiest vervolgens een aantal lekkere recepten uit waaronder rendang. Je denkt, ik verdubbel alle ingrediënten en dan komt het goed. Jammer genoeg werkt het niet zo makkelijk. Als je bepaalde ingrediënten verdubbelt, kan het gerecht zomaar totaal anders gaan smaken.

Hoe verdubbel je een recept

Vooral in Indische of Indonesische gerechten worden ingrediënten met sterke uitgesproken smaken gebruikt. Denk aan trassi (gefermenteerde garnalenpasta), kruidnagel, ketjap manis en steranijs. Als je deze ingrediënten zou verdubbelen, proef je niks meer van het gerecht en komen alleen die sterke specifieke smaken naar boven.

Wat ik meestal doe: het basisrecept aanhouden en van alle ingrediënten een beetje ‘extra’ nemen

Dus als in het basisrecept staat 1 theelepel trassi, dan zou ik voor een dubbel recept een halve theelepel extra toevoegen, dus 1,5 theelepel trassi. Staat er in het recept 6 kruidnagels, dan zou ik er geen 12 aan toevoegen (tenzij je van kruidnagel houdt) maar bijvoorbeeld 8 of 9 stuks. Staat er 200 milliliter ketjap, dan zou ik 300 milliliter nemen en later eventueel nog iets extra’s toevoegen. Je gaat een beetje koken op gevoel. Ik begrijp dat dat lastig kan zijn, maar tijdens het koken kun je de smaak altijd nog aanpassen. Dus beter in het begin een beetje terughoudend zijn met ingrediënten zodat je later nog iets kunt toevoegen. Het wordt lastiger als je smaken op het eind moet gaan corrigeren. Eenmaal toegevoegd, kun je het niet meer ongedaan maken.

2 manieren om een grotere hoeveelheid te koken

Koken in twee verschillende pannen

Wat ik bijvoorbeeld doe als ik een rijsttafel ga maken is de gerechten al eerder koken. Ik maak dan bijvoorbeeld in de slowcooker rendang volgens recept en doe dit ook tegelijkertijd in een stoofpan. Ik houd dan gewoon het basisrecept aan maar maak het in twee verschillende pannen. Zo weet je in ieder geval zeker dat je ingrediënten en de smaken kloppen. Misschien iets meer werk, maarja je wilt graag iets lekkers op tafel zetten!

Vooruit koken en invriezen

Je kunt (vlees) gerechten al eerder bereiden en invriezen. Het werkt als volgt: je krijgt bijvoorbeeld op zaterdag eters, dan kook je op woensdag rendang volgens recept en vriest dit in. Vervolgens maak je op donderdag nog een pan rendang. Je hoeft dan niet te gaan stuntelen met de hoeveelheden, maar je kookt dan gewoon 2 keer volgens het basisrecept. Op vrijdag haal je de rendang uit de vriezer, laat deze ontdooien en verwarmt deze zaterdag op in een pan. Proef en breng hem indien nodig nog extra op smaak. Eventueel kun je de twee batches samenvoegen in een pan.

Ook handig om te weten: de kooktijd wordt niet verdubbeld als je meer ingrediënten gebruikt. Controleer altijd op gaarheid als de tijd verstreken is en beslis dan of de kooktijd verlengd moet worden.

Proeven

Dit is het allerbelangrijkst, proeven! Dit doe je tijdens het koken en als de kooktijd verstreken is. Pas als je het geproefd hebt, eventueel aanpassingen hebt gedaan en tevreden bent, dan is je gerecht pas klaar. Is het te flauw, voeg dan zout of sojasaus toe. Is het een beetje saai en mis je iets dan zou citroensap of limoensap kunnen helpen. Is je gerecht te zuur, voeg dan een snufje suiker toe. Is het te zoet, voeg dan iets pittigs of een snufje zout toe. En mis je iets in het gerecht maar weet je niet wat? Een beetje groentebouillonpoeder, miso of een stukje van een verkruimeld bouillonblokje kan dan ook helpen.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.