Hoe verdubbel je een recept? Je zou denken gewoon alles keer twee doen toch? Bij een pannenkoekenrecept werkt dat prima, maar bij koken van grotere hoeveelheden werkt dat net iets anders. Een van de meest gestelde vragen aan mij is: ‘ik wil een grotere hoeveelheid van een gerecht maken, moet ik nu alle ingrediënten verdubbelen?’. Ik geef in dit artikel een aantal tips als je grotere hoeveelheden wilt gaan koken en hoe ik dit aanpak als ik bijvoorbeeld een rijsttafel ga maken.
De meeste recepten die ik deel zijn voor vier personen. Maar wat als je nu eters krijgt en je wilt een grotere hoeveelheid van een gerecht maken? Of je wilt een rijsttafel serveren. Je kiest vervolgens een aantal lekkere recepten uit waaronder rendang. Je denkt, ik verdubbel alle ingrediënten en dan komt het goed. Jammer genoeg werkt het niet zo makkelijk. Als je bepaalde ingrediënten verdubbelt, kan het gerecht zomaar totaal anders gaan smaken.
Joseph Joseph Nest Maatlepel – Maatcupjes
Deze set maatcupjes is ideaal voor tijdens het bakken en koken. De set bestaat uit 8 verschillende maten.
Vooral in Indische of Indonesische gerechten worden ingrediënten met sterke uitgesproken smaken gebruikt. Denk aan trassi (gefermenteerde garnalenpasta), kruidnagel, ketjap manis en steranijs. Als je deze ingrediënten zou verdubbelen, proef je niks meer van het gerecht en komen alleen die sterke specifieke smaken naar boven.
Wat ik meestal doe: het basisrecept aanhouden en van alle ingrediënten een beetje ‘extra’ nemen
Dus als in het basisrecept staat 1 theelepel trassi, dan zou ik voor een dubbel recept een halve theelepel extra toevoegen, dus 1,5 theelepel trassi. Staat er in het recept 6 kruidnagels, dan zou ik er geen 12 aan toevoegen (tenzij je van kruidnagel houdt) maar bijvoorbeeld 8 of 9 stuks. Staat er 200 milliliter ketjap, dan zou ik 300 milliliter nemen en later eventueel nog iets extra’s toevoegen. Je gaat een beetje koken op gevoel. Ik begrijp dat dat lastig kan zijn, maar tijdens het koken kun je de smaak altijd nog aanpassen. Dus beter in het begin een beetje terughoudend zijn met ingrediënten zodat je later nog iets kunt toevoegen. Het wordt lastiger als je smaken op het eind moet gaan corrigeren. Eenmaal toegevoegd, kun je het niet meer ongedaan maken.
2 manieren om een grotere hoeveelheid te koken
Koken in twee verschillende pannen
Wat ik bijvoorbeeld doe als ik een rijsttafel ga maken is de gerechten al eerder koken. Ik maak dan bijvoorbeeld in de slowcooker rendang volgens recept en doe dit ook tegelijkertijd in een stoofpan. Ik houd dan gewoon het basisrecept aan maar maak het in twee verschillende pannen. Zo weet je in ieder geval zeker dat je ingrediënten en de smaken kloppen. Misschien iets meer werk, maarja je wilt graag iets lekkers op tafel zetten!
Vooruit koken en invriezen
Je kunt (vlees) gerechten al eerder bereiden en invriezen. Het werkt als volgt: je krijgt bijvoorbeeld op zaterdag eters, dan kook je op woensdag rendang volgens recept en vriest dit in. Vervolgens maak je op donderdag nog een pan rendang. Je hoeft dan niet te gaan stuntelen met de hoeveelheden, maar je kookt dan gewoon 2 keer volgens het basisrecept. Op vrijdag haal je de rendang uit de vriezer, laat deze ontdooien en verwarmt deze zaterdag op in een pan. Proef en breng hem indien nodig nog extra op smaak. Eventueel kun je de twee batches samenvoegen in een pan.
Ook handig om te weten: de kooktijd wordt niet verdubbeld als je meer ingrediënten gebruikt. Controleer altijd op gaarheid als de tijd verstreken is en beslis dan of de kooktijd verlengd moet worden.
Proeven
Dit is het allerbelangrijkst, proeven! Dit doe je tijdens het koken en als de kooktijd verstreken is. Pas als je het geproefd hebt, eventueel aanpassingen hebt gedaan en tevreden bent, dan is je gerecht pas klaar. Is het te flauw, voeg dan zout of sojasaus toe. Is het een beetje saai en mis je iets dan zou citroensap of limoensap kunnen helpen. Is je gerecht te zuur, voeg dan een snufje suiker toe. Is het te zoet, voeg dan iets pittigs of een snufje zout toe. En mis je iets in het gerecht maar weet je niet wat? Een beetje groentebouillonpoeder, miso of een stukje van een verkruimeld bouillonblokje kan dan ook helpen.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden. Lees verder onder de afbeelding.
Hoi, ik ben Simone en op mijn blog Eetspiratie deel ik mijn allerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische gerechten tot slowcooker recepten en praktische kooktips. Eetspiratie, voor jouw dagelijkse culinaire inspiratie. Wil je meer over mij en mijn blog weten, klik dan hier en/of volg mij op social media! Liefs Simone
Als je via deze advertentie of een van de andere affiliate links op mijn website iets bestelt, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra's, maar het helpt mij om mijn site te onderhouden en nieuwe content te blijven maken. Dus als je iets nodig hebt van Bol.com, overweeg dan om via mijn link te shoppen en steun daarmee mijn blog. Bedankt!
Pinterest
Hallo!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing cookies
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.