Deeg laten rijzen in de Crock-Pot Express

Deeg laten rijzen in de Crock-Pot Express

Een Crock-Pot Express maakt je leven echt een stuk makkelijker! Ik bak zelf graag brood en focaccia is een van onze favoriete broden. Normaal gesproken is het bakken een heel proces. Deeg maken, laten rijzen, brood vormen en laten rijzen. Maar wat nu als je het rijsproces kunt versnellen? Bij sommige broden is dat wel heel erg handig!

Bij brood zoals zuurdesem brood is het het juist de bedoeling dat het rijzen lang duurt, het liefst zo lang mogelijk. Maar soms wil je snel een brood bakken en heb je geen uren de tijd om het deeg te laten rijzen, dan is de Crock-Pot Express en uitkomst! Ik ga je stap voor stap uitleggen hoe ik het gedaan heb.

Ben je nog niet bekend met de CPE multicooker? Lees dan hier mijn uitgebreide review over dit geweldige apparaat.

In dit artikel leg ik uit hoe je deeg voor focaccia laat rijzen. Maar je kunt natuurlijk naast dit deeg ook andere soorten brooddeeg laten rijzen. En er is niet specifiek een tijd aan gebonden. Je houdt gewoon een beetje in de gaten hoe hoog het deeg is gerezen. Als de deegbal is verdubbeld in grootte dan is het voldoende gerezen en kun je het deeg verder gaan verwerken.

Belangrijk!

Wil je deeg laten rijzen in de CPE dan is er een belangrijk ding wat je moet weten!

Gebruik niet de deksel van het apparaat zelf maar bijvoorbeeld een glazen deksel van een van je eigen pannen of een groot bord om de CPE mee af te dekken.

Het kan dus gebeuren dat als je deeg letterlijk ‘de pan uit rijst’ de deksel van de Crock-Pot Express niet meer open gaat. Je gebruikt voor het rijzen de yoghurt stand en daarbij heb je de originele deksel in principe niet nodig.

Zo ging mijn deegbal erin

wat heb je nodig voor het deeg?

  • 500 gram bloem

  • 300 milliliter lauw water

  • 1 zakje gist (7 gram)

  • eetlepel honing

  • halve theelepel suiker

  • olie om de binnenpan mee te bestrijken

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande foto (via de button op de pagina) op een van je Pinterest borden!

Ingrediënten voor de topping

  • 2 eetlepels fijngehakte zongedroogde tomaatjes

  • 6 tot 8 eetlepels olijfolie

  • 1 eetlepel rozemarijn

  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

  • 2 tenen knoflook

  • snufje grof zout

En dit was het resultaat na 40 minuten!

Hoe maak je het?

  • Doe het water samen met de honing en de gist in een maatbeker. Roer dit even en zet het even apart. Het is de bedoeling dat dit mengsel wat bubbeltjes krijgt zodat het brood straks gaat rijzen.
  • De bloem doe je in een grote beslagkom. Of de kom van de keukenmachine als je deze gebruikt. Voeg het gistmengsel toe en kneed hier een mooi deeg van. Dit kan met de hand of met een machine. Voeg ook het zout toe.
  • Is het deeg te droog? Voeg dan extra water toe. Is het deeg te nat? voeg dan extra bloem toe. Het deeg hoort niet te plakken maar het hoort een mooie gladde bol te zijn.
  • Nu pak je de CPE erbij. Haal de deksel eraf en leg deze weg. Neem een pannendeksel die past of een mooi groot bord.
  • Vet de binnenpan van de CPE in met olie zodat het deeg er straks makkelijk uitkomt.
  • Leg de deegbal erin. Kies het yoghurtprogramma en druk op start. Deze geeft automatisch 8 uur aan. Je hoeft niks te doen alleen het deeg een beetje in de gaten te houden. Ik heb mijn deeg er 40 minuten in gehad. De CPE telt terug dus op die manier kun je zien hoelang je deeg erin zit.
  • Als je een glazen deksel gebruikt kun je zien wat er gebeurd in de pan en je kunt ook even spieken, het deeg zakt niet in!
  • Als je deeg verdubbeld is dan is het klaar om verder verwerkt te worden. Druk op stop en haal het deeg uit de CPE. Zo snel is je deeg nog nooit gerezen!
  • Terwijl het deeg rijst in de CPE maak je de topping. Doe alle ingrediënten in een schaaltje en meng dit goed door elkaar.
  • Als je deeg gerezen is kneed je het nogmaals met de hand goed door. Verdeel het in twee stukken en rol het uit tot 2 lange dunne broden. Leg de broden op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Verdeel de topping over de broden, bestrooi met een snuf grof zout en verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de broden nog 15 minuten rijzen onder een theedoek. Bak ze in 20 minuten gaar.
  • Zie je dat de zongedroogde tomaatjes een beetje te donker worden? Dek de broden dan af met een stukje aluminiumfolie. Zo worden ze toch gaar, maar kan de bovenkant niet verbranden.
Heb je geen Crock-Pot Express om je deeg te laten rijzen maar wil je toch een lekkere focaccia maken? Daar heb je niet perse een apparaat voor nodig! Een warm plekje in huis voldoet ook prima.

Kijk hier voor het focaccia recept.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*