Kooktijden voor de slowcooker, ik zette ze voor je op een rijtje. Als je een recept volgt, staat de kooktijd daar vaak wel in aangegeven. Maak je zelf een gerecht maar weet je niet precies hoelang het in de slowcooker moet, dan kan dit overzicht je daarbij helpen. De bereidingstijden zijn een indicatie, want niet elke slowcooker is hetzelfde. Als je wat vaker je pan gebruikt en hem leert kennen dan weet je ook een beetje wat je ervan kan verwachten.
Toen ik net begon met slowcooken heb ik heel wat uitgetest en uitgeprobeerd. Ik schreef hier ook een uitgebreid artikel en een review over (lees het artikel hier). Het grootste gedeelte van mijn blog gaat over slowcooking en je vindt er inmiddels een aardige hoeveelheid slowcooker recepten. Omdat de kooktijden in de recepten staan, leek het me ook wel handig om de tijden in een apart artikel op te sommen. Zo kun je verschillende kooktijden even snel opzoeken.
Kooktijden voor de slowcooker
Een gerecht wat je in 10 uur op de stand low klaarmaakt, kun je in ongeveer 5 uur op de stand high klaarmaken. Je kunt de kooktijden dus halveren. Een stoofgerecht op het fornuis heeft ongeveer 3 tot 4 uur de tijd nodig om te garen. Op low in de slowcooker duurt dat 6 tot 10 uur. Wat is dan het voordeel van bereiding in de slowcooker? Je hoeft er niet bij te blijven, de smaken trekken beter in omdat het een langere kooktijd heeft en het vlees wordt altijd mals.
Hoe werkt de stand low en high?
Een slowcooker wordt ‘in principe’ nooit warmer dan 100 graden. Een pan van het merk Crock-Pot wordt meestal wel iets warmer dan 100 graden en hij wordt ook sneller warm dan een ander merk pan. Als je dit weet, kun je hier rekening mee houden met koken. Je gerechten zullen dan misschien sneller klaar zijn dan de aangegeven tijd in een recept.
Bij stand low komt de pan langzaam op temperatuur. Hij doet er langer over om de hoogste temperatuur te bereiken. Stand high komt een stuk sneller op de hoogste temperatuur. Uiteindelijk bereiken beide standen dezelfde temperatuur alleen de stand low doet er langer over dan stand high. Bij bereiding van grotere stukken ‘rauw’ vlees zoals procureur, rundvlees of kip vind ik het zelf wel aan te raden om in het begin van de kooktijd de stand high te gebruiken. Dit omdat het garingsproces dan eerder begint en het vlees niet te lang ‘rauw’ in de pan ligt.
Kooktijd verdubbelen?
Als je een dubbele hoeveelheid vlees gebruikt dan in een recept staat aangegeven, moet ik dan de kooktijd verdubbelen? Het antwoord daarop is nee. Vergelijk het met het koken van eieren. Als je meer eieren kookt, betekent het niet dat je dan de kooktijd hoeft aan te passen. Het vlees heeft gewoon de aangegeven tijd nodig om gaar te worden. Of je nu 500 gram of 1 kilo gebruikt. Controleer natuurlijk altijd op gaarheid en bekijk of de kooktijd eventueel verlengd moet worden.
Kooktijden
Vlees of vleesvervangers
Soort | low | high |
Tofu / Tahoe | 2 – 3 uur | |
Geruld gehakt | 3 – 4 uur | |
Kleine gehaktballetjes | 3 – 4 uur | |
Karbonades | 4 uur | |
Slavinken | 4 uur | |
Spareribs | 6 uur | 3 – 4 uur |
Grote gehaktballen | 6 uur | 4 uur |
Gehaktbrood | 6 uur | 4 uur |
Varkensvlees | 6 – 8 uur | 4 – 5 uur |
Rundvlees | 8 – 10 uur | 5 – 6 uur |
Gevogelte
Soort | low | high |
Kip (filet of dijen) | 3 – 4 uur | 2,5 – 3 uur |
Kalkoen | 3 – 4 uur | 2,5 – 3 uur |
Drumsticks | 3 – 3,5 uur | |
Hele kip (afhankelijk van gewicht) | 8 – 10 uur |
Kooktijden voor groente(gerechten), curry’s, chili’s en soepen
Soort | low | high |
Hele pompoen | 2 uur | |
Bonen chili zonder vlees* | 2,5 – 3 uur | |
Paddenstoelen / champignons | 3 uur | |
Hele bloemkool | 3 – 4 uur | |
Gehakt chili* | 3 – 5 uur | |
Linzencurry | 4 – 6 uur | |
Kool | 5 uur | |
Soep | 5 – 6 uur | |
Curry’s en gedroogde linzen | 6 uur | |
Gerechten met aardappel | 6 uur | |
Rundvlees chili* | 6 – 8 uur | |
Erwtensoep | 8 uur | |
Gekarameliseerde uien | 10 uur |
* In de chili’s wordt gebruikt gemaakt van gare bonen uit een pot. Dus geen gedroogde bonen.
Granen en pasta
Soort | low | high |
Pasta | 2,5 uur | |
Quinoa | 2,5 uur |
Zoet en desserts
Soort | low | high |
Havermout met appel en pompoen | 3 – 4 uur | |
Rijstepap | 4 uur | 2 uur |
Stoofpeertjes | 4 uur | |
Appelmoes | 6 uur | 4 uur |
Yoghurt | 13,5 uur (waarvan de slowcooker 8 uur uit staat) |
Wil je iets bereiden en je twijfelt over de kooktijd? Zoek dan een gerecht wat dichtbij jouw gerecht komt en hou die kooktijd dan aan. Check en proef tussendoor. Als het gaar is, zet je de pan uit. Als het langer nodig heeft, verleng je de kooktijd. Kooktijden voor de slowcooker zijn voor de meeste pannen hetzelfde, maar kunnen net als een oven iets verschillen. Hou het zelf altijd een beetje in de gaten.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
- Hoe werkt een slowcooker?
- Aardappels koken in de Crock-Pot Express
- Spareribs uit de Crock-Pot Express (slow en snelle versie)
- Feestelijke pannenkoekentaart
- Deeg laten rijzen in de Crock-Pot Express
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.