Eetspiratie » Kooktijden voor de slowcooker
Kooktijden voor de slowcooker

Kooktijden voor de slowcooker

Kooktijden voor de slowcooker, ik zette ze voor je op een rijtje. Als je een recept volgt, staat de kooktijd daar vaak wel in aangegeven. Maak je zelf een gerecht maar weet je niet precies hoelang het in de slowcooker moet, dan kan dit overzicht je daarbij helpen. De bereidingstijden zijn een indicatie, want niet elke slowcooker is hetzelfde. Als je wat vaker je pan gebruikt en hem leert kennen dan weet je ook een beetje wat je ervan kan verwachten.

Toen ik net begon met slowcooken heb ik heel wat uitgetest en uitgeprobeerd. Ik schreef hier ook een uitgebreid artikel en een review over (lees het artikel hier). Het grootste gedeelte van mijn blog gaat over slowcooking en je vindt er inmiddels een aardige hoeveelheid slowcooker recepten. Omdat de kooktijden in de recepten staan, leek het me ook wel handig om de tijden in een apart artikel op te sommen. Zo kun je verschillende kooktijden even snel opzoeken.

Kooktijden voor de slowcooker

Een gerecht wat je in 10 uur op de stand low klaarmaakt, kun je in ongeveer 5 uur op de stand high klaarmaken. Je kunt de kooktijden dus halveren. Een stoofgerecht op het fornuis heeft ongeveer 3 tot 4 uur de tijd nodig om te garen. Op low in de slowcooker duurt dat 6 tot 10 uur. Wat is dan het voordeel van bereiding in de slowcooker? Je hoeft er niet bij te blijven, de smaken trekken beter in omdat het een langere kooktijd heeft en het vlees wordt altijd mals.

Hoe werkt de stand low en high?

Een slowcooker wordt ‘in principe’ nooit warmer dan 100 graden. Een pan van het merk Crock-Pot wordt meestal wel iets warmer dan 100 graden en hij wordt ook sneller warm dan een ander merk pan. Als je dit weet, kun je hier rekening mee houden met koken. Je gerechten zullen dan misschien sneller klaar zijn dan de aangegeven tijd in een recept.

Bij stand low komt de pan langzaam op temperatuur. Hij doet er langer over om de hoogste temperatuur te bereiken. Stand high komt een stuk sneller op de hoogste temperatuur. Uiteindelijk bereiken beide standen dezelfde temperatuur alleen de stand low doet er langer over dan stand high. Bij bereiding van grotere stukken ‘rauw’ vlees zoals procureur, rundvlees of kip vind ik het zelf wel aan te raden om in het begin van de kooktijd de stand high te gebruiken. Dit omdat het garingsproces dan eerder begint en het vlees niet te lang ‘rauw’ in de pan ligt.

Kooktijd verdubbelen?

Als je een dubbele hoeveelheid vlees gebruikt dan in een recept staat aangegeven, moet ik dan de kooktijd verdubbelen? Het antwoord daarop is nee. Vergelijk het met het koken van eieren. Als je meer eieren kookt, betekent het niet dat je dan de kooktijd hoeft aan te passen. Het vlees heeft gewoon de aangegeven tijd nodig om gaar te worden. Of je nu 500 gram of 1 kilo gebruikt. Controleer natuurlijk altijd op gaarheid en bekijk of de kooktijd eventueel verlengd moet worden.

Kooktijden

Vlees of vleesvervangers

Soortlowhigh
Tofu / Tahoe2 – 3 uur
Geruld gehakt3 – 4 uur
Kleine gehaktballetjes3 – 4 uur
Karbonades4 uur
Slavinken4 uur
Spareribs6 uur3 – 4 uur
Grote gehaktballen6 uur4 uur
Gehaktbrood6 uur4 uur
Varkensvlees6 – 8 uur4 – 5 uur
Rundvlees8 – 10 uur5 – 6 uur
Kooktijden voor vlees in de slowcooker

Gevogelte

Soortlowhigh
Kip (filet of dijen)3 – 4 uur2,5 – 3 uur
Kalkoen3 – 4 uur2,5 – 3 uur
Drumsticks3 – 3,5 uur
Hele kip (afhankelijk van gewicht)8 – 10 uur
Kooktijden voor kip en kalkoen in de slowcooker

Kooktijden voor groente(gerechten), curry’s, chili’s en soepen

Soortlowhigh
Hele pompoen2 uur
Bonen chili zonder vlees*2,5 – 3 uur
Paddenstoelen / champignons3 uur
Hele bloemkool3 – 4 uur
Gehakt chili*3 – 5 uur
Linzencurry4 – 6 uur
Kool5 uur
Soep5 – 6 uur
Curry’s en gedroogde linzen6 uur
Gerechten met aardappel6 uur
Rundvlees chili*6 – 8 uur
Erwtensoep8 uur
Gekarameliseerde uien10 uur
Kooktijden voor groente, curry’s, chili’s en soepen in de slowcooker

* In de chili’s wordt gebruikt gemaakt van gare bonen uit een pot. Dus geen gedroogde bonen.

Granen en pasta

Soortlowhigh
Pasta2,5 uur
Quinoa2,5 uur
Kooktijden voor granen en pasta

Zoet en desserts

Soortlowhigh
Havermout met appel en pompoen3 – 4 uur
Rijstepap4 uur2 uur
Stoofpeertjes4 uur
Appelmoes6 uur4 uur
Yoghurt13,5 uur (waarvan de slowcooker 8 uur uit staat)
Kooktijden voor zoet en desserts in de slowcooker

Wil je iets bereiden en je twijfelt over de kooktijd? Zoek dan een gerecht wat dichtbij jouw gerecht komt en hou die kooktijd dan aan. Check en proef tussendoor. Als het gaar is, zet je de pan uit. Als het langer nodig heeft, verleng je de kooktijd. Kooktijden voor de slowcooker zijn voor de meeste pannen hetzelfde, maar kunnen net als een oven iets verschillen. Hou het zelf altijd een beetje in de gaten.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Kooktijden voor de slowcooker
Kooktijden voor de slowcooker

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)