Eetspiratie » Gebakken rijst met kimchi
Gebakken rijst met kimchi

Gebakken rijst met kimchi

Gebakken rijst met kimchi, ook wel bekend als kimchi fried rice. Dit is een gerecht waar ik op terug val als ik echt even niet meer weet wat ik moet koken. Misschien is dit ook wel het meest snelle smaakvolle gerecht dat ik in mijn repertoire heb. De kimchi heeft al zoveel smaak, dat je maar een paar ingrediënten nodig hebt. De kimchi hoef je niet perse zelf te maken. Dit koop je gewoon in de supermarkt. Een handige hack om snel een gezond gerecht op tafel te zetten.

Van kimchi heb je vast weleens gehoord. Het is een Koreaans gerecht gemaakt met gefermenteerde kool en pepers. Het is zuur, zout en pittig tegelijk. Denk aan zuurkool, dat is ook gefermenteerde kool. Kimchi (en ook zuurkool) is erg gezond, met name voor je darmen. Het zit vol natuurlijke probiotica. Daarnaast is het een geweldige smaakmaker bij allerlei gerechten. Je kunt het eigenlijk overal bij serveren. Ik eet het bij salades, in mijn noedelsoep, bij rijstgerechten en naast allerlei soorten groenten.

Gebakken rijst met kimchi

Zelf kimchi maken is op zich best eenvoudig, maar wel even een dingetje. Ik heb het zelf al een keer geprobeerd en dat lukte prima. Maar het is niet iets wat ik wekelijks zou willen doen. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten kimchi te koop. Mijn supermarkt heeft 3 verschillende merken waarvan twee veganistisch. Ik kies altijd de biologische veganistische variant. De ingrediënten zijn onder andere: Chinese kool, witte kool, wortel, radijs, ui, tomaat, zeezout, knoflook en pepers. En ja, ik eet dus soms ook weleens iets uit een potje!

Vaak gebruik ik voor dit recept een restje gekookte rijst. De hoeveelheden maken niet zo heel veel uit. Ik maak dit regelmatig als snelle lunch of lichte avond maaltijd. Als je een restje rijst gebruikt, staat dit gerecht natuurlijk supersnel op tafel. Je kunt er natuurlijk ook speciaal rijst voor koken. Dit kun je ook al ruim van tevoren doen. Laat deze dan wel goed afkoelen voordat je het gaat opbakken met de kimchi. Zo krijg je namelijk de lekkerste gebakken rijst.

Gebakken rijst met kimchi

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

5

minuten
Total time

20

minuten

Kimchi en gebakken rijst is dé perfecte combinatie!

Ingrediënten

  • 2 kopjes ongekookte rijst (of een restje rijst)

  • 1 pot (of zelfgemaakte) kimchi (350 gram)

  • 2 bosuitjes

  • 1 – 2 eetlepels sojasaus (naar smaak)

  • 1 eetlepel olie

  • 1 theelepel sesamolie

  • optioneel: sesamzaadjes/norivel

Hoe maak je het?

  • Kook de rijst en laat deze volledig afkoelen. Het snelst gaat dit als je het uitspreid op een bord of dienblad.
  • Giet de kimchi af en bewaar het vocht. Dit ga je straks nog gebruiken.
  • Snijd de bosui in ringetjes en houd het groene en witte gedeelte apart.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok en voeg de kimchi toe. Bak dit kort aan en voeg het witte gedeelte van de bosui toe. Bak dit even aan.
  • Voeg de gare gekookte rijst toe en schep alles goed om. Proef en breng de rijst op smaak met het vocht van de kimchi (voeg hoeveelheid toe naar smaak), sojasaus en sesamolie.
  • Serveer direct en bestrooi de rijst met ringetjes bosui (het groene gedeelte). Het is ook lekker om sesamzaadjes of stukjes verkruimelde nori (sushivel) over de kimchi rijst te strooien.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE