Eetspiratie » Hoe maak je bleekselderij schoon
Hoe maak je bleekselderij schoon

Hoe maak je bleekselderij schoon

Hoe maak je bleekselderij schoon? Met mijn handige tips heb je geen last meer van draderige bleekselderij. Misschien zijn de draden wel de reden dat veel mensen bleekselderij niet zo lekker vinden. Als je weet hoe je de stengels goed schoonmaakt, ga je het misschien nog wel lekker vinden. Zonder dat veel mensen het weten, is bleekselderij een basis ingrediënt voor veel gerechten.

Zelf ben ik gek op bleekselderij. Bij mijn wekelijkse boodschappen zit deze stronk standaard in mijn winkelwagentje. Bleekselderij kun je namelijk altijd wel gebruiken. Of je het nu fijn snijdt voor in een soep, fijnhakt als basis voor ragu Bolognese, wokt met knoflook of rauw dipt in hummus, het is een ingrediënt dat altijd van pas komt. Daarnaast is het ook nog eens erg gezond. Bleekselderij wordt vaak gebruikt als ingrediënt in smoothies of er wordt sap van gemaakt. Naast vezels, zitten er tal van vitaminen en mineralen in deze groene stronk. Hij heeft weinig calorieën, helpt je spijsvertering en is vocht afdrijvend. Allemaal goede redenen om vaker bleekselderij te eten.

Hoe maak je bleekselderij schoon?

Ik eet sinds ik jong was al bleekselderij. In het weekend sneed mijn moeder reepjes bleekselderij en komkommer en deze dipten wij in de bekende fiësta dipsaus (kijk hier voor mijn recept). Echt een aanrader, want dit is erg lekker. De bleekselderij moest wel eerst goed schoon gemaakt worden. Mijn moeder deed dat gewoon simpel met een mesje. Nu eet ik nog steeds veel bleekselderij en ik heb twee tips om zo snel mogelijk de stengels schoon te maken.

Als eerste snijd je het kontje eraf en de grove onderkant van de stengels. Nu kun je twee dingen doen. Je kunt de bleekselderij schillen met een dunschiller. Schil er een laagje af zodat je geen last meer hebt van de draden. Wat ik altijd doe, is het bovenste topje ‘omknakken’ en in een beweging naar beneden trekken. Op die manier trek je alle draden er in een keer af. Daarna was ik de stengels en zijn ze klaar om te eten of te verwerken in je gerecht. De bladeren gooi je niet weg. Deze kun je prima opeten. Eet de bladeren niet rauw, maar hak ze fijn en kook ze mee in bijvoorbeeld een soep of een saus.

Bleekselderij kun je tot een week bewaren in de groentelade van je koelkast. Wat ook een handige tip is, leg schoongemaakte en gesneden reepjes bleekselderij in een bak water. Deze bak zet je afgesloten in de koelkast. Zo blijft de bleekselderij knapperig. Verschoon wel een keer het water tussendoor. Dit werkt overigens ook prima met reepjes wortel. Mijn moeder deed dit altijd zo!

Wat ik ook doe als ik nog restjes heb in mijn koelkast, is de bleekselderij schoonmaken, fijnsnijden en invriezen. Ik doe dit samen met stukjes gesneden wortel in een zakje. Zo heb ik heel snel een basis voor soep bij de hand. Ik doe de bevroren groenten direct in de pan samen met bouillon en heb binnen no-time een pan soep klaar.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hoe maak je bleekselderij schoon

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)