Tagliatelle met ragu Bolognese, ook wel bekend als pasta Bolognese saus of spaghettisaus. Hoe je het ook noemt, je weet dat het hier om de rode ‘gehaktsaus’ gaat die bij pasta wordt geserveerd. In dit geval bij tagliatelle, maar een andere pastasoort kan natuurlijk ook prima.
Laat ik maar meteen zeggen dat dit geen ‘authentiek’ recept is. Iedereen heeft zijn eigen manier van de rode saus maken die je bij je pasta serveert. Dit recept is een basis die je kunt aanvullen met wat jij lekker vindt. Deze gehaktsaus wordt gemaakt met half-om-half gehakt. Kipgehakt is ook een goede optie. Voor een vegetarische of veganistische variant neem je gekookte bruine linzen (uit blik) of gerulde tempeh.
Wat ik zelf altijd erg lekker vind is om knoflookcroutons en een salade bij deze pasta te serveren. De croutons strooi ik er net voor het opdienen overheen. Voor de salade neem ik meestal veldsla of rucola met als dressing een kleine drizzle balsamico azijn. Bekijk hier het recept voor de croutons.
Tagliatelle met ragu Bolognese
De basis voor de ragu Bolognese bestaat onder andere uit bleekselderij, knoflook, wortel en ui. Dit wordt soffrito genoemd. Ik maak meestal twee porties soffrito door de hoeveelheid van de basis ingrediënten te verdubbelen. Een portie is voor de dag zelf en de andere vries ik in. Zo heb ik altijd een basis op voorraad en kan ik snel een saus in elkaar flansen. Deze saus maak je in een stoofpan of de slowcooker.
De bereidingswijze voor de slowcooker lees je onderaan de receptenkaart. Je maakt de saus in principe eerst in een gewone pan en doet het daarna over in de slowcooker. Alles rauw in de slowcooker doen is niet aan te raden. Wat is dan het voordeel van de slowcooker bij dit recept? Je hoeft er niet bij te blijven en de smaken kunnen goed intrekken. Mocht je op gas koken dan is bereiding in de slowcooker een goede optie.
Tagliatelle met ragu Bolognese
6
personen30
minuten3
uren3
uren30
minutenTagliatelle met ragu Bolognese. Een kruidige gehaktsaus die je serveert met pasta. Laat 3 uur sudderen in een stoofpan of in de slowcooker.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram half-om-half gehakt of kipgehakt
2 tot 3 stengels bleekselderij fijngesneden
1 flinke wortel in kleine blokjes
2 tenen knoflook fijngehakt
1 flinke ui gesnipperd
2 blikken gepureerde tomaten (polpa) (á 400 gram)
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel suiker
150 milliliter water
1,5 eetlepel groentebouillonpoeder of 2 verkruimelde bouillonblokjes
halve tot hele theelepel vers geraspte nootmuskaat
2 eetlepels olie
zout en peper naar smaak
500 gram tagliatelle of een andere pasta soort
optioneel: Parmezaanse kaas, knoflookcroutons en een salade
BEREIDING
- Maak de bleekselderij schoon en snijd deze in kleine stukjes. Snijd de wortel in kleine blokjes. Hak de knoflook fijn en snipper de ui.
- Verhit 2 eetlepels olie in een diepe pan en fruit dit samen met een snuf zout aan op een laag vuurtje voor minimaal 10 minuten. De wortel en bleekselderij moeten volledig zacht zijn.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak deze mee aan. Doe de suiker erbij en schep alles goed om. Het gehakt mag erbij. Bak dit bruin en rul.
- Schenk de 2 blikjes tomatenpulp erbij en voeg 150 milliliter water toe. Doe het groentebouillonpoeder (of de bouillonblokjes) erbij en roer de saus door.
- Rasp er nootmuskaat overheen of voeg gemalen nootmuskaat toe.
- Laat dit minimaal 2,5 tot 3 uur sudderen of zelfs langer met de deksel schuin op de pan. Het laatste half uurtje haal je de deksel van de pan en laat je de saus net zo lang sudderen totdat het helemaal is ingedikt. Het resultaat is een mooie dikke saus. Proef of hij op smaak is en voeg eventueel nog wat peper zout of nootmuskaat toe.
- Kook de tagliatelle (of pasta) met een flinke snuf zout in een ruime pan. Schep een paar eetlepels van het pastawater over in de saus. Als de pasta gaar is haal je deze met een tang uit de pan, laat het even kort uitlekken en leg het op de borden. Het is niet erg als er wat kookvocht meekomt. Schep er vervolgens een flinke schep ragu op en rasp er een beetje Parmezaanse kaas overheen. Strooi er knoflookcroutons overheen en serveer er een salade bij.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.
Bereiding in de slowcooker
Je bereidt de saus zoals aangegeven in het recept hierboven en doe deze daarna over in de slowcooker. Laat het dan minimaal 3 – 3,5 uur sudderen op stand low en roer af en toe een keer door. Het laatste uur haal je de deksel van de slowcooker af (hij blijft wel aan staan) zodat de saus kan indikken.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Volkoren pasta met garnalen
- Pasta met rucolapesto
- Thaise saté
- Sambal goreng boontjes met tahoe
- Recept voor gele currypasta
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.