Ragu bolognese

Tagliatelle met ragu Bolognese

Heel lang aten wij geen pasta met rode saus zoals we dat bij ons thuis noemen, want we zijn gek op pasta met rucolapesto. Maar toch had ik er weer een keer zin in en ik wilde deze keer de ragu extra lekker maken, hopend dat hij vaker bij ons op het menu zou komen staan. Ragu Bolognese is natuurlijk een traditioneel recept waar je niet al teveel aan moet sleutelen want hij is lekker zoals hij is. Toch heb ik hem ietsjes aangepast naar onze smaak en goed nieuws… hij is goedgekeurd! 

Het recept is echt heel erg simpel. Er is wel een ding wat heel belangrijk is bij dit recept en dat is tijd! De ragu wordt echt het allerlekkerst als je hem een paar uur laat pruttelen of sudderen (pruttelen vind ik een raar woord). Afijn het kost dus even tijd maar je krijgt er iets heerlijks voor terug. De voorbereiding stelt daarentegen echt niks voor.

Nog een tip vooraf:

De basis voor de ragu bolognese bestaat onder andere uit bleekselderij, knoflook, wortel en ui ook wel soffrito genoemd. Ik maak meestal twee porties soffrito door de hoeveelheid van dit recept te verdubbelen. Een portie is voor de dag zelf en de andere vries ik in. Nu heb ik al een basis voor de ragu in de vriezer liggen waar ik nog maar een paar ingrediënten aan toe hoef te voegen.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram biologisch rundergehakt
  • 2 tot 3 stengels bleekselderij
  • grote wortel of winterpeen
  • teentje knoflook
  • 1 ui
  • blikje tomatenblokjes
  • 250 milliliter water
  • eetlepel groentebouillonpoeder
  • theelepel vers geraspte nootmuskaat
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • olie om in te bakken
  • stukje Parmezaanse kaas
  • tagliatelle of een andere pastasoort

Hoe maak je het?

Maak de bleekselderij schoon en schil met een dunschiller het bovenlaagje (dat is meestal erg draderig) eraf. Snijd de ui, maak de wortel schoon en haal het velletje van de knoflook. Snijd de groenten in grove stukken en hak dit in een keukenmachine of blender heel erg fijn. Verhit een scheutje olie in een diepe pan en fruit de ‘soffrito’ aan op een laag vuurtje voor ongeveer 5 minuten.

Haal vervolgens de soffrito uit de pan (leg het even apart op een bordje) en doe nu het gehakt in dezelfde pan. Bak deze op hoog vuur rul met behulp van een spatel. Het gehakt bak je zo grof of fijn als je zelf lekker vind. Ik heb het gehakt vrij fijn gebakken.

Hoe nu verder?

Als het gehakt bruin is voeg je de soffrito en de tomatenblokjes toe. Meng dit goed door elkaar en daarna kan het bouillonpoeder met het water erbij. Voeg een snufje zout, peper en nootmuskaat toe, roer nog even door en zet vervolgens een deksel op de pan. Laat dit minimaal 2,5 -tot 3 uur sudderen of langer. Het laatste half uurtje haal je de deksel van de pan en laat je de saus net zo lang sudderen totdat het helemaal is ingedikt. Het resultaat is een mooie dikke bolognesesaus. Proef of hij op smaak is en voeg eventueel nog wat peper zout of nootmuskaat toe.

Kook de tagliatelle met een snufje zout in een ruime pan. Als deze gaar is haal je de pasta met een tang uit de pan, laat het even kort uitlekken en leg deze op de borden. Het is niet erg als er wat kookvocht meekomt. Schep er vervolgens een flinke schep ragu op en rasp er een beetje Parmezaanse kaas overheen.

Dit recept is voor 4 personen.

Serveer er een kruidensla of een salade met rucola bij en buon appetito!

Bereiden in de slowcooker:

Deze saus kun je ook laten stoven in de slowcooker. Je bereid de saus zoals aangegeven in het recept en doet hem daarna over in de slowcooker. Laat hem dan minimaal 3 uur stoven op stand low en roer af en toe een keer door. Op het laatst laat je de deksel van de slowcooker zodat de saus kan indikken. Het voordeel van laten stoven in de slowcooker is dat je er niet bij hoeft te blijven!

En heb je even wat minder tijd? Dan is dit recept voor een basis tomatensaus een uitkomst!

Ragu Bolognese

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

14 Reacties

  1. Hoi, klopt het dat als het boullion er bij moet, dat dit de 1 eetlepel poeder en 250ml water samen zijn? Ben er wel vanuit gegaan nu, en na 3 uur op Low smaakt die prima. Ben er benieuwd met pasta :)

    • Hoi Mitchel,
      Dat klopt helemaal. Ik heb het ook iets duidelijker in de tekst gezet.
      Zo te horen is het prima gelukt!
      Groetjes Simone

  2. Ik heb ook sinds kort een slowcooker. En na van de zomer een overheerlijke originele ragú in Italië gegeten te hebben, die uren blijkt te moeten sudderen, was dit het eerste wat ik wilde maken. Het staat nu te pruttelen.Het gehakt heb ik wel van te voren aangebakken, maar de groente niet. Iemand zei dat ze zelfs het gehakt niet had aangebakken en het was toch verrukkelijk geworden. Ben erg benieuwd!

  3. Yvonne de Wit

    Hallo Simone,
    Ik heb sinds kort een slowcooker en ben helemaal fan van jouw recepten. De hoeveelheid die je bij dit recept hebt gegeven is dat voor 1 portie soffrito, of al voor 2. Dus 1 voor in de vriezer. Vandaag eten we de goulash. Het ruikt hier al heerlijk.
    Bedankt Yvonne

    • Hoi Yvonne, goede vraag van jou! Want het staat er wellicht een beetje onduidelijk in. Dit recept is qua hoeveelheid voldoende voor 1 keer. Door de ingrediënten te verdubbelen maak je 2 porties. Groetjes, Simone

  4. Skottke Peter

    Dag. Ik heb zojuist mijn mini slowcooker Van Bartscher voor de eerste keer gebruikt. En stelde vast dat op hoogste stand het kookt 101° op stand1 ook 100° ongeveer op laagste stand, het bubbelt ,is dat normaal moet de niet 65° en 75° zijn zoals aangegeven

  5. Echt een heerlijk recept voor spaghetti , mijn kleinkinderen smullen er ook van! Ik heb een beetje gegokt met de tijd in de slowcooker, eerst 2 uur op high en dan nog 4 uur op slow. Ik kon geen bereidingstijd vinden in jouw recept maar klopt dit een beetje?
    Je pulled porc recept is hier trouwens ook een succes, ik ben heel blij dat ik jouw site gevonden hebt, ik gebruik mijn slow cooker nu veel vaker!
    Dank je wel en grietjes, Miny

    • Hoi Miny, wat fijn om te horen! Eigenlijk is het bij dit recept hoe langer hoe lekkerder! Alleen af en toe even in de gaten houden dat het niet teveel inkookt. Als je de saus in een gewone pan bereid zou hij daarna best 5 uurtjes op low in de slowcooker kunnen. Fijn dat de pulled pork ook goed bevalt! Veel kookplezier. Groetjes, Simone

  6. Liesbeth Schut

    Hallo Simone,
    Dit is een van mijn favoriete recepten voor pasta. Erg lekker.
    Maar waarom schil je de bleekselderij als je die toch heel erg fijn maakt in de blender? Het weghalen van de draden lijkt me alleen extra werk dat gewoon niet nodig is, in dit geval.
    Ik haal de draden van de bleekselderij alleen weg als ik die in grove stukken gebruik, maar nooit als ik ze in dunne boogjes snij of fijn hak. Je merkt niets van die draden als je zijn heel fijn snijdt of hakt.

    • Hoi Liesbeth, fijn om te lezen! Nou het is meer een gewoonte denk ik. Ik doe het eigenlijk automatisch maar in principe zou het niet hoeven inderdaad als je een goede foodprocessor hebt.

  7. Hi Simone,
    Kan je ook risotto of gewone rijst koken in de Slowcooker?

    • Hoi, de slowcooker is hier niet echt voor geschikt. Je zou dat dan beter in een rijstkoker of in een gewone pan kunnen doen. Rijstepap kun je wel in een slowcooker bereiden. Risotto is toch het lekkerst als het op de ‘gewone’ manier wordt klaargemaakt. Groetjes, Simone

  8. Hoi! Een klein vraagje over dit recept: wanneer gaat de knoflook erbij? Is dat in de soffrito of late pas bij hewt gehakt?

    • Hoi! Bedankt voor je berichtje! Ik zag dat het er in het recept inderdaad niet bij staat. Het handigst is om het er in de soffrito bij te doen. Ik zal het ook meteen in het recept zetten, bedankt voor je oplettendheid! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*