Tagliatelle met ragu Bolognese, ook wel bekend als pasta Bolognese of spaghettisaus. Hoe je het ook noemt, je weet dat het hier om de rode ‘gehaktsaus’ gaat die bij pasta wordt geserveerd. In dit geval bij tagliatelle, maar een andere pastasoort kan natuurlijk ook prima.
Laat ik maar meteen zeggen dat dit geen ‘authentiek’ recept is. Iedereen heeft zijn eigen manier van de rode saus maken die je bij je pasta serveert. De saus maak je in een stoofpan of slowcooker. In dit artikel vind je de bereidingswijze voor Bolognesesaus uit de slowcooker. Dit recept voor tagliatelle met ragu Bolognese wordt gemaakt met half-om-half gehakt. Kipgehakt is ook een goede optie. Voor een vegetarische of veganistische variant neem je gekookte bruine linzen (uit blik) of gerulde tempeh. Een ander lekker recept met tomatensaus is deze slowcooker stoofpot met worstjes en paprika, dit kun je ook prima serveren met pasta of orzo.
Tefal 5 Second Chopper Keukenmolen – 900 ml – Incl. 4 accessores
De simpelste en snelste manier om alle soorten ingrediënten fijn te hakken!
Tagliatelle met ragu Bolognese
De basis voor de ragu Bolognese bestaat onder andere uit bleekselderij, knoflook, wortel en ui. Dit wordt soffrito genoemd. Ik maak meestal twee porties soffrito door de hoeveelheid van de basis ingrediënten te verdubbelen. Een portie is voor de dag zelf en de andere vries ik in. Zo heb ik altijd een basis op voorraad en kan ik snel een saus, soep of curry in elkaar flansen.
Wat ik zelf altijd erg lekker vind is om knoflookcroutons en een salade bij deze pasta te serveren. De croutons strooi ik er net voor het opdienen overheen. Voor de salade neem ik meestal veldsla of rucola met als dressing een kleine drizzle balsamico azijn. Bekijk hier het recept voor de croutons.
Tagliatelle met ragu Bolognese
6
personen30
minuten3
uren3
uren30
minutenTagliatelle met ragu Bolognese. Een kruidige gehaktsaus die je serveert met pasta. Laat minimaal 3 uur of zelfs langer sudderen voor een heerlijke volle smaak.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram half-om-half gehakt of kipgehakt
2-3 stengels bleekselderij, fijngesneden
1 flinke wortel, in kleine blokjes gesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 flinke ui, gesnipperd
2 blikken gepureerde tomaten (polpa) (á 400 gram)
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel suiker
150 milliliter water
1,5 eetlepel groentebouillonpoeder of 2 verkruimelde bouillonblokjes
halve tot hele theelepel vers geraspte nootmuskaat
2 eetlepels olie
zout en peper naar smaak
80 gram tagliatelle per persoon (of een andere pasta soort)
optioneel: Parmezaanse kaas, knoflookcroutons en een salade
BEREIDING
- Maak de bleekselderij schoon en snijd deze in kleine stukjes. Snijd 1 wortel of winterpeen in kleine blokjes. Hak 2 tenen knoflook fijn en snipper de ui.
- Verhit 2 eetlepels olie in een diepe pan en fruit dit samen met een snuf zout aan op een laag vuurtje voor minimaal 10 minuten. De wortel en bleekselderij moeten volledig zacht zijn.
- Voeg 1 eetlepel tomatenpuree toe en bak deze mee aan. Doe er 1 theelepel suiker bij en schep alles goed om. Voeg vervolgens 500 gram gehakt toe en bak dit bruin en rul.
- Schenk de 2 blikjes tomatenpolpa (gepureerde tomaat) erbij en voeg 150 milliliter water toe. Doe er 1,5 eetlepel groentebouillonpoeder (of 2 bouillonblokjes) bij en roer de saus door elkaar.
- Rasp er een halve tot hele theelepel vers geraspte nootmuskaat overheen of voeg een snufje gemalen nootmuskaat toe.
- Laat dit minimaal 3 uur sudderen of zelfs langer met de deksel schuin op de pan. Het laatste half uurtje haal je de deksel van de pan en laat je de saus net zo lang sudderen totdat het helemaal is ingedikt. Het resultaat is een mooie dikke saus. Proef of hij op smaak is en voeg eventueel nog wat peper zout of nootmuskaat toe.
- Kook de tagliatelle met een flinke snuf zout in een ruime pan. Schep een paar eetlepels van het pastawater over in de saus. Als de pasta gaar is haal je deze met een tang uit de pan, laat het even kort uitlekken en leg het op de borden. Het is niet erg als er wat kookvocht meekomt. Schep er vervolgens een flinke schep ragu op en rasp er een beetje Parmezaanse kaas overheen. Strooi er knoflookcroutons overheen en serveer er een salade bij.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Volkoren pasta met garnalen
- Pasta met rucolapesto
- Thaise saté
- Sambal goreng boontjes met tahoe
- Recept voor gele currypasta
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.