Ragu bolognese

Tagliatelle met ragu Bolognese

Heel lang aten wij geen pasta met rode saus zoals we dat bij ons thuis noemen, want we zijn gek op pasta met rucolapesto. Maar toch had ik er weer een keer zin in en ik wilde deze keer de ragu extra lekker maken, hopend dat hij vaker bij ons op het menu zou komen staan. Ragu Bolognese is natuurlijk een traditioneel recept waar je niet al teveel aan moet sleutelen want hij is lekker zoals hij is. Toch heb ik hem ietsjes aangepast naar onze smaak en goed nieuws… hij is goedgekeurd! 

Het recept is echt heel erg simpel. Er is wel een ding wat heel belangrijk is bij dit recept en dat is tijd! De ragu wordt echt het allerlekkerst als je hem een paar uur laat pruttelen of sudderen (pruttelen vind ik een raar woord). Afijn het kost dus even tijd maar je krijgt er iets heerlijks voor terug. De voorbereiding stelt daarentegen echt niks voor.

Nog een tip vooraf:

De basis voor de ragu bolognese bestaat onder andere uit bleekselderij, knoflook, wortel en ui ook wel soffrito genoemd. Ik maak meestal twee porties soffrito door de hoeveelheid van dit recept te verdubbelen. Een portie is voor de dag zelf en de andere vries ik in. Nu heb ik al een basis voor de ragu in de vriezer liggen waar ik nog maar een paar ingrediënten aan toe hoef te voegen.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram biologisch rundergehakt
  • 2 tot 3 stengels bleekselderij
  • grote wortel of winterpeen
  • teentje knoflook
  • 1 ui
  • blikje tomatenblokjes
  • 250 milliliter water
  • eetlepel groentebouillonpoeder
  • theelepel vers geraspte nootmuskaat
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • olie om in te bakken
  • stukje Parmezaanse kaas
  • tagliatelle of een andere pastasoort

Hoe maak je het?

Maak de bleekselderij schoon en schil met een dunschiller het bovenlaagje (dat is meestal erg draderig) eraf. Snijd de ui, maak de wortel schoon en haal het velletje van de knoflook. Snijd de groenten in grove stukken en hak dit in een keukenmachine of blender heel erg fijn. Verhit een scheutje olie in een diepe pan en fruit de ‘soffrito’ aan op een laag vuurtje voor ongeveer 5 minuten.

Haal vervolgens de soffrito uit de pan (leg het even apart op een bordje) en doe nu het gehakt in dezelfde pan. Bak deze op hoog vuur rul met behulp van een spatel. Het gehakt bak je zo grof of fijn als je zelf lekker vind. Ik heb het gehakt vrij fijn gebakken.

Hoe nu verder?

Als het gehakt bruin is voeg je de soffrito en de tomatenblokjes toe. Meng dit goed door elkaar en daarna kan het bouillonpoeder met het water erbij. Voeg een snufje zout, peper en nootmuskaat toe, roer nog even door en zet vervolgens een deksel op de pan. Laat dit minimaal 2,5 -tot 3 uur sudderen of langer. Het laatste half uurtje haal je de deksel van de pan en laat je de saus net zo lang sudderen totdat het helemaal is ingedikt. Het resultaat is een mooie dikke bolognesesaus. Proef of hij op smaak is en voeg eventueel nog wat peper zout of nootmuskaat toe.

Kook de tagliatelle met een snufje zout in een ruime pan. Als deze gaar is haal je de pasta met een tang uit de pan, laat het even kort uitlekken en leg deze op de borden. Het is niet erg als er wat kookvocht meekomt. Schep er vervolgens een flinke schep ragu op en rasp er een beetje Parmezaanse kaas overheen.

Dit recept is voor 4 personen.

Serveer er een kruidensla of een salade met rucola bij en buon appetito!

Bereiden in de slowcooker:

Deze saus kun je ook laten stoven in de slowcooker. Je bereid de saus zoals aangegeven in het recept en doet hem daarna over in de slowcooker. Laat hem dan minimaal 3 uur stoven op stand low en roer af en toe een keer door. Op het laatst laat je de deksel van de slowcooker zodat de saus kan indikken. Het voordeel van laten stoven in de slowcooker is dat je er niet bij hoeft te blijven!

En heb je even wat minder tijd? Dan is dit recept voor een basis tomatensaus een uitkomst!

Ragu Bolognese

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

18 Reacties

  1. Jan Niemeijer

    Kan je dit ook zonder gehakt (vegetarisch) maken?

  2. Hai Simone,
    Moet er net zoveel water bij als je het in de slowcooker bereidt?

    • Hoi Marieke, dat kan in principe wel maar het mag ook minder. Je kunt ook beginnen met 150 ml en indien nodig later nog water toevoegen. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*