Eetspiratie » Tagliatelle met ragu Bolognese
Tagliatelle ragu Bolognese

Tagliatelle met ragu Bolognese

Pastasaus, Bolognese saus, spaghettisaus of ragu Bolognese. Hoe je het ook noemt, je weet dat het hier om de rode ‘gehaktsaus’ gaat die bij pasta geserveerd wordt. In dit geval bij tagliatelle, maar een andere pasta soort kan natuurlijk ook prima. En het is nogal een dingetje, want wat is nu de officiële benaming van deze saus en wat hoort er nu precies in?

Laat ik maar meteen zeggen dat dit geen ‘authentiek’ recept is. Iedereen heeft zijn eigen manier van de rode saus maken die je bij je pasta serveert. Dit recept is een basis die je kunt aanvullen met wat jij lekker vindt.

Soffrito

De basis voor de ragu Bolognese bestaat onder andere uit bleekselderij, knoflook, wortel en ui. Dit wordt soffrito genoemd. Ik maak meestal twee porties soffrito door de hoeveelheid van de basis ingrediënten te verdubbelen. Een portie is voor de dag zelf en de andere vries ik in.

Tagliatelle met ragu Bolognese

Recipe by Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Course: Budget, Slowcooker, WereldkeukenCuisine: ItaliaansDifficulty: gemiddeld
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

30

minutes
Kooktijd

3

hours 
Tijd totaal

3

hours 

30

minutes

Een lekkere kruidige gehaktsaus die je serveert met pasta.

Ingrediënten

  • 500 gram half-om-half gehakt of kipgehakt

  • 2 tot 3 stengels bleekselderij

  • 1 flinke wortel

  • 2 tenen knoflook

  • 1 flinke ui

  • 2 blikken tomatenblokjes

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 150 milliliter water

  • 1 flinke eetlepel groentebouillonpoeder of een half verkruimeld bouillonblokje

  • halve tot hele theelepel vers geraspte nootmuskaat

  • 2 eetlepels olie

  • zout en peper naar smaak

  • 500 gram tagliatelle of een andere pasta soort

  • optioneel: Parmezaanse kaas, knoflookcroutons en een salade

Hoe maak je het?

  • Maak de bleekselderij schoon en schil met een dunschiller het bovenlaagje (dat is meestal erg draderig) eraf. Pel de ui, maak de wortel schoon en haal het velletje van de knoflook. Snijd de alles in grove stukken en hak dit in een keukenmachine of blender zo fijn mogelijk.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een diepe pan en fruit de ‘soffrito’ aan op een laag vuurtje voor ongeveer 5 minuten.
  • Haal vervolgens de soffrito uit de pan (leg het even apart op een bordje) en doe nu het gehakt in dezelfde pan. Bak deze op hoog vuur rul met behulp van een spatel. Het gehakt bak je zo grof of fijn als je zelf lekker vind. Ik heb het gehakt vrij fijn gebakken.
  • Als het gehakt bruin is voeg je de tomatenpuree toe en bak je deze kort mee. Voeg vervolgens de soffrito en de tomatenblokjes toe. Meng dit goed door elkaar en daarna kan het groentebouillonpoeder (of half blokje) met het water erbij. Voeg een snufje zout, peper en nootmuskaat toe, roer nog even door en zet vervolgens een deksel op de pan.
  • Laat dit minimaal 2,5 -tot 3 uur sudderen of zelfs langer. Het laatste half uurtje haal je de deksel van de pan en laat je de saus net zo lang sudderen totdat het helemaal is ingedikt. Het resultaat is een mooie dikke saus. Proef of hij op smaak is en voeg eventueel nog wat peper zout of nootmuskaat toe.
  • Kook de tagliatelle met een snufje zout in een ruime pan. Als deze gaar is haal je de pasta met een tang uit de pan, laat het even kort uitlekken en leg deze op de borden. Het is niet erg als er wat kookvocht meekomt. Schep er vervolgens een flinke schep ragu op en rasp er een beetje Parmezaanse kaas overheen.

Aantekeningen

  • Bereiding in de slowcooker: je bereid de saus zoals aangegeven in het recept en doet hem daarna over in de slowcooker. Laat het dan minimaal 3 uur stoven op stand low en roer af en toe een keer door. Op het laatst laat je de deksel van de slowcooker zodat de saus kan indikken. Het voordeel van bereiden in de slowcooker is dat je er niet bij hoeft te blijven!
  • Ik eet altijd knoflookcroutons en een salade bij dit pasta gerecht. Klik hier voor het recept van de croutons. Een kruidensla past hier ook goed bij. Klik hier voor het recept.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE