Simpele erwtensoep

Simpele erwtensoep

Ik vroeg aan mijn jongste dochter wat ze wilde eten, haar antwoord: erwtensoep! Kleine opmerking, het toen was zomer! Die had ik even niet zien aankomen maar ik wilde het graag voor haar maken. Ze moest dan wel even geduld hebben want erwtensoep smaakt een dag later natuurlijk pas het allerlekkerst. Gelukkig had ik nog spliterwten in huis.

Knolselderij is gelukkig het hele jaar beschikbaar en zijn spliterwten lang houdbaar anders werd het lastig erwtensoep maken in de zomer.

Vroeger dacht ik altijd dat erwtensoep maken ingewikkeld was maar dat is dus helemaal niet het geval. Ik houd het lekker simpel en gebruik karbonades (zonder bot) en rookworst natuurlijk. Ik gebruik geen spek, worst of krabbetjes maar als je dat wel wilt dan kan dat natuurlijk prima.

Simpele erwtensoep

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: SoepenKeuken: SoepenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

45

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Een simpel recept voor erwtensoep.

Ingrediënten

  • 1,5 liter water

  • 300 gram afgespoelde spliterwten

  • 3 schouderkarbonades (bot verwijderd)

  • 1 prei

  • 1 ui

  • halve knolselderij

  • 3 takjes selderij

  • halve theelepel zout

  • 1 snufje vers gemalen zwarte peper

  • 2 laurierbladen

  • 1 aardappel

  • 1 rookworst

Hoe maak je het?

  • Doe de spliterwten samen met het zout, de karbonades en de laurierbladen in de pan met het water en kook dit zachtjes. Snijd ondertussen alle groenten in kleine blokjes, de prei in ringen en snipper de ui. Zet dit even apart.
  • Haal de gare karbonades uit de pan snijd het vlees in kleine stukjes en doe deze terug in de pan.
  • Nu kunnen de groenten erbij behalve de aardappel. Laat het zachtjes koken met het deksel op de pan en roer af en toe even door. Doe na ongeveer 10 minuten de blokjes aardappel erbij en laat nog even koken. Als alle groenten zacht zijn, kun je het vuur uitzetten.
  • Hij is nu nog wat waterig maar het belangrijkste is: zet de soep (als hij afgekoeld is) een nachtje in de koelkast! Op deze manier krijg je een lekkere dikke soep.
  • De volgende dag hoef je hem alleen maar op te warmen en de rookworst in plakjes te snijden en deze aan de soep toe te voegen. Verwijder de laurierbladen en breng de soep op smaak met peper en indien nodig een snufje zout.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

4 Reacties

  1. Hoelang moet je het koken in het begin als het vlees erin zit?

  2. Klinkt heerlijk! Ik ga het proberen!

    Groetjes Petra

  3. Ik heb vandaag 8 liter erwtensoep gemaakt. Ik kan geen erwtensoep meer zien nu! :D

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*