Simpele erwtensoep

Vroeger lustte ik geen erwtensoep, alleen die van mijn Indonesische oma. Deze at ik dan natuurlijk met rijst, gebakken uitjes en sambal en zo eet ik het nu nog steeds. Erwtensoep maken vond ik vroeger altijd een uitdaging maar het blijkt dus heel eenvoudig te zijn. Na een nachtje in de koelkast wordt de soep lekker dik en is de smaak nog lekkerder. Dit is het recept voor mijn simpele erwtensoep. 

Wat heb je nodig?

  • 1,5 liter water
  • 300-350 gram spliterwten
  • 3 tot 4 schouderkarbonades
  • 1 prei
  • halve knolselderij
  • 1 winterpeen
  • een paar takjes verse selderij
  • theelepel zout
  • vers gemalen zwarte peper
  • 2 laurierbladen
  • 1 grote aardappel
  • rookworst

Hoe maak je het?

Doe de spliterwten samen met het zout, de karbonades en de laurierbladen in de pan met het water en kook dit zachtjes. Snijd ondertussen alle groenten in kleine blokjes en de prei in ringen en zet ze even apart. Haal de karbonades uit de pan en snijd het bot eraf. Snijd nu het vlees in kleine stukjes en doe deze terug in de pan.

Nu kunnen de groenten erbij behalve de aardappel. Laat het zachtjes koken met het deksel op de pan en roer af en toe even door. Doe na ongeveer 10 minuten de blokjes aardappel erbij en laat nog even koken. Als alle groenten zacht zijn, kun je het vuur uitzetten. Hij is nu nog wat waterig maar het belangrijkste is: zet de soep (als hij afgekoeld is) een nachtje in de koelkast! Op deze manier krijg je een lekkere dikke soep.

De volgende dag hoef je hem alleen maar op te warmen en de rookworst in plakjes te snijden en deze aan de soep toe te voegen. Verwijder de laurierbladen en breng de soep op smaak met peper en – indien nodig – een snufje zout. Ik eet er rijst, sambal en gebakken uitjes bij. Maar traditioneel met roggebrood met spek en mosterd is natuurlijk ook erg lekker!

Erwtensoep kun je ook maken in de slowcooker. Lees hier hoe je dat doet en bekijk het instructiefilmpje.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

4 Reacties

  1. Hoelang moet je het koken in het begin als het vlees erin zit?

  2. Klinkt heerlijk! Ik ga het proberen!

    Groetjes Petra

  3. Ik heb vandaag 8 liter erwtensoep gemaakt. Ik kan geen erwtensoep meer zien nu! :D

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*