Eetspiratie » Simpele erwtensoep
Simpele erwtensoep

Simpele erwtensoep

Simpele erwtensoep, geen uren koken maar gewoon snel een pan soep op tafel. Bij snert of soep denk ik altijd aan een pan die de halve dag op het gasfornuis staat, maar dat hoeft dus helemaal niet. Gewoon hup de erwten afspoelen in plaats van weken en aan de slag. Binnen een uur kan het klaar zijn. Wil je dat de lepel er rechtop in blijft staan? Dan moet je een dagje geduld hebben.

Eigenlijk heb ik altijd wel spliterwten in huis, deze zijn namelijk oneindig houdbaar. Zo kan ik dus eigenlijk altijd erwtensoep maken. De ingrediënten voor deze ‘winterse’ soep zijn eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar. Knolselderij is er niet alleen in de winter, maar het hele jaar door. En als ik het niet kan vinden vervang ik knolselderij gewoon door een paar stengels bleekselderij. En vergeet de bladeren van de bleekselderij niet, want die zijn hartstikke lekker. Vroeger zag ik erwtensoep als een soort ‘heilig’ recept maar ik geef er gewoon mijn eigen draai aan.

Simpele erwtensoep

Dit recept is nog sneller klaar als je het vlees weglaat. Erwtensoep zonder vlees smaakt het namelijk ook prima. Ik eet deze soep meestal op de Indische manier, met rijst, gebakken uitjes en sambal. Deze soep is dus snel om te toveren in een vegan erwtensoep. En nog een kleine tip, in plaats van sambal drizzle ik er ook regelmatig pittige chili olie overheen. Erwtensoep met chili olie is echt de moeite waard om te proberen. Ik gebruik hiervoor mijn eigengemaakte chili olie (bekijk hier het recept).

Simpele erwtensoep

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

45

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Een simpel recept voor erwtensoep met vlees of zonder vlees.

Ingrediënten

  • 1,5 liter water

  • 300 gram afgespoelde spliterwten

  • 1 prei

  • 1 ui

  • 1 wortel

  • halve knolselderij of 3 stengels bleekselderij + bladgroen

  • halve theelepel zout

  • vers gemalen zwarte peper

  • 2 laurierbladen

  • 1 grote aardappel

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een blokje

  • 3 optioneel: schouderkarbonades (bot verwijderd)

  • 1 optioneel: rookworst

Hoe maak je het?

  • Spoel de spliterwten af en doe deze samen met het zout, (eventueel de karbonades) en laurierbladen in de pan met het water en kook dit zachtjes. Snijd ondertussen wortel, aardappel en knolselderij (of bleekselderij) in kleine blokjes, de prei in ringen en snipper de ui. Zet dit even apart.
  • Als het water kookt schep je met een lepel het bovenste witte laagje van de soep af. Als je karbonades gebruikt haal je ze nu uit de pan snij het in kleine stukjes. Doe ze daarna terug in de pan en voeg het groentebouillonpoeder (of blokje toe).
  • Nu kunnen alle groenten erbij behalve de aardappel. Laat de soep zachtjes koken met de deksel op de pan en roer af en toe even door. Doe na ongeveer 10 minuten de blokjes aardappel erbij en laat nog even koken. Als alle groenten en aardappelblokjes zacht zijn, kun je het vuur uitzetten.
  • De soep is nu nog wat ‘waterig’ maar zeker wel eetbaar. Wil je een dikke soep, zet de soep (als hij afgekoeld is) een nachtje in de koelkast. 
  • De volgende dag hoef je hem alleen maar op te warmen en eventueel de rookworst in plakjes te snijden en deze aan de soep toe te voegen. Verwijder de laurierbladen en breng de soep op smaak met peper en indien nodig een snufje zout.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE