Eetspiratie » Simpele erwtensoep
Simpele erwtensoep

Simpele erwtensoep

Simpele erwtensoep, geen uren koken maar gewoon snel een pan soep op tafel. Bij snert of soep denk ik altijd aan een pan die de halve dag op het gasfornuis staat, maar dat hoeft dus helemaal niet. Gewoon de erwten goed afspoelen in plaats van weken en je kunt aan de slag. Binnen een uur kan het klaar zijn. Wil je dat de lepel er rechtop in blijft staan? Dan moet je een dagje geduld hebben.

Eigenlijk heb ik altijd wel spliterwten in huis, deze zijn namelijk oneindig houdbaar. Zo kan ik dus altijd erwtensoep maken. De ingrediënten voor deze ‘winterse’ soep zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Knolselderij is er niet alleen in de winter, maar het hele jaar door. En als ik het niet kan vinden vervang ik knolselderij gewoon door een paar stengels bleekselderij. En vergeet de bladeren van de bleekselderij niet, want die zijn hartstikke lekker. Vroeger zag ik erwtensoep als een soort ‘heilig’ recept maar ik geef er gewoon mijn eigen draai aan.

Heb je een slowcooker? Hierin in kun je perfect erwtensoep maken. Kijk hier voor het recept voor erwtensoep uit de slowcooker.

Simpele erwtensoep

In deze simpele erwtensoep zit geen vlees. Een (vega) rookworst kun je er op het laatst altijd nog aan toevoegen als je dat lekker vindt. Je kunt als alternatief ook gerookte tofu gebruiken. Dit heeft een lichte rooksmaak wat een beetje lijkt op rookworst. Zo maak je heel eenvoudig vegan erwtensoep. Ik eet deze soep meestal op de Indische manier, met rijst, gebakken uitjes en sambal. En nog een kleine tip, in plaats van sambal drizzle ik er ook regelmatig pittige chili olie overheen. Erwtensoep met chili olie is echt overheerlijk. Ik gebruik hiervoor mijn eigengemaakte chili olie (bekijk hier het recept).

Simpele erwtensoep

Simpele erwtensoep

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 4 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

45

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Een simpel recept voor erwtensoep.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1200 milliliter water

  • 300 gram afgespoelde spliterwten

  • 1 prei

  • 1 ui

  • 1 wortel

  • halve knolselderij of 3 stengels bleekselderij + bladgroen

  • halve theelepel zout

  • vers gemalen zwarte peper

  • 2 laurierbladen

  • 1 grote aardappel

  • 1,5 eetlepel groentebouillonpoeder of 2 bouillonblokjes

  • 1 optioneel: rookworst

  • 1 eetlepel olie

BEREIDING

  • Spoel de spliterwten af, was ze goed onder de kraan en leg ze in een kom met water. Ondertussen ga je de groenten snijden.
  • Snijd de wortel, aardappel en knolselderij (of bleekselderij) in kleine blokjes, de prei in ringen en snipper de ui. Zet dit even apart.
  • Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de ui, prei, wortel en knol-of bleekselderij aan, samen met een snuf zout en peper.
  • Giet de erwten af en voeg deze toe aan de pan. Schep alles goed om en voeg de laurierbladen toe. Schenk het water erbij en breng de soep aan de kook. Als deze kookt schep je het witte schuim zoveel mogelijk van de soep af.
  • Voeg het bouillonpoeder (of bouillonblokjes) toe. Breng de soep aan de kook. Voeg na 15 minuten de aardappelblokjes toe. Laat de soep hierna koken met de deksel op de pan tot de erwten en de aardappels volledig zacht zijn.
  • Ga er een paar keer met een pureestamper doorheen zodat de soep dikker wordt. De volgende dag is de soep dik genoeg dat er een lepel in rechtop kan blijven staan.
  • Gebruik je gerookte tofu of rookworst? Snijd het in blokjes of plakjes en voeg dit toe als de soep klaar is. Je hoeft het alleen even 5 minuten mee op te warmen.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.