Simpele erwtensoep, geen uren koken maar gewoon snel een pan soep op tafel. Bij snert of soep denk ik altijd aan een pan die de halve dag op het gasfornuis staat, maar dat hoeft dus helemaal niet. Gewoon de erwten goed afspoelen in plaats van weken en je kunt aan de slag. Binnen een uur kan het klaar zijn. Wil je dat de lepel er rechtop in blijft staan? Dan moet je een dagje geduld hebben.
Eigenlijk heb ik altijd wel spliterwten in huis, deze zijn namelijk oneindig houdbaar. Zo kan ik dus altijd erwtensoep maken. De ingrediënten voor deze ‘winterse’ soep zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Knolselderij is er niet alleen in de winter, maar het hele jaar door. En als ik het niet kan vinden vervang ik knolselderij gewoon door een paar stengels bleekselderij. En vergeet de bladeren van de bleekselderij niet, want die zijn hartstikke lekker. Vroeger zag ik erwtensoep als een soort ‘heilig’ recept maar ik geef er gewoon mijn eigen draai aan.
Heb je een slowcooker? Hierin in kun je perfect erwtensoep maken. Kijk hier voor het recept voor erwtensoep uit de slowcooker.
Simpele erwtensoep
In deze simpele erwtensoep zit geen vlees. Een (vega) rookworst kun je er op het laatst altijd nog aan toevoegen als je dat lekker vindt. Je kunt als alternatief ook gerookte tofu gebruiken. Dit heeft een lichte rooksmaak wat een beetje lijkt op rookworst. Zo maak je heel eenvoudig vegan erwtensoep. Ik eet deze soep meestal op de Indische manier, met rijst, gebakken uitjes en sambal. En nog een kleine tip, in plaats van sambal drizzle ik er ook regelmatig pittige chili olie overheen. Erwtensoep met chili olie is echt overheerlijk. Ik gebruik hiervoor mijn eigengemaakte chili olie (bekijk hier het recept).
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.