Eetspiratie » Pittige chili olie maken
Pittige chili olie maken

Pittige chili olie maken

Pittige chili olie maken is zo eenvoudig, als je dit eenmaal zelf gemaakt hebt wil je niet meer anders. Mijn pot chili olie is heilig. Bij elk gerecht denk ik, zou chili olie hier lekker bij zijn? Het antwoord is vaak ja! In de soep, als dressing voor een salade, over rijst of noedels, als dip voor brood of als smaakmaker bij een curry, er is altijd een reden om chili olie te gebruiken.

Naast sambal heb ik dus nog een andere grote liefde, chili olie. In de meeste toko’s kun je verschillende soorten chili olie vinden. Maar ik kon steeds niet de olie vinden naar mijn smaak. De één was niet pittig genoeg, de andere te zoet of er zaten net niet de ingrediënten in die ik lekker vind. Dus er zat maar een ding op, mijn eigen chili olie maken!

Pittige chili olie maken

Chili olie maken is leuk en ook een beetje spannend. Leuk, omdat je het naar je eigen smaak kunt maken en spannend omdat je hete olie gaat schenken op de ingrediënten. De bubbelende olie ziet er spectaculair uit, het sissende geluid is geweldig en de geur die ervan af komt is overheerlijk.

Ik gebruik voor dit recept eenvoudige ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn. Wel moet je even op zoek gaan naar gedroogde chili vlokken. Deze kun je kopen in de supermarkt, toko of online. Let even op de pittigheid van de chili vlokken want dat is bepalend voor de smaak. Je kunt vlokken kopen met zaadjes maar ook zonder zaadjes. Ik koop vaak twee verschillende soorten en proef deze eerst, zo bepaal ik welke ik het lekkerst vind voor de chili olie.

Gebruik bij het maken van deze olie wel een hittebestendige schaal of pot, dat is wel zo veilig.

Pittige chili olie maken

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Dips en toppings, Dressings en sauzen, Oosterse recepten, VeganNiveau: makkelijk
Servings

200

milliliter
Prep time

5

minuten
Cooking time

5

minuten
Total time

10

minuten

Met een paar eenvoudige ingrediënten maak je je eigen chili olie.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 150 milliliter 150 zonnebloemolie of avocado olie

  • 3 centimeter 3 verse gember

  • 3 tenen 3 knoflook

  • 1 1 flinke eetlepel gedroogde chili vlokken

  • 1 theelepel 1 sesamolie

  • halve theelepel halve zout

  • 1 theelepel 1 suiker

  • 1 eetlepel 1 sojasaus

  • 1 eetlepel 1 azijn (rijstazijn of Chinese zwarte azijn)

Hoe maak je het?

  • Schenk de olie in een steelpan en laat deze langzaam heet worden.
  • Doe de chili vlokken in een hittebestendige schaal of (weck) pot en rasp daarboven de gember en de knoflook.
  • Voeg suiker, zout, sesamolie, sojasaus en azijn toe.
  • Test of de olie heet is. Dit kun je doen door er een houten chopstick (eetstokje) in te houden. Komen er langs het stokje bubbeltjes naar boven? Dan is de olie heet genoeg.
  • Zet je schaal of pot op een onderzetter en schenk nu voorzichtig en rustig de hete olie erop. Het gaat nu flink bubbelen en bruisen dus houd een beetje afstand. Dit duurt maar een paar seconden.
  • Laat de olie op een veilige plek afkoelen. Als de olie is afgekoeld doe je deze over in een schone glazen pot en bewaar je deze op een donkere koele plek. Hier is het een tijdje houdbaar. Maar meestal is het potje zo leeg!

Aantekeningen

  • Je kunt de olie tijdens het verwarmen ook smaken meegeven. Specerijen zoals steranijs, laurierblad, een kaneelstokje of peperkorrels kun je aan de olie toevoegen. Deze verwarm je mee en verwijder je voordat je de olie op de chili vlokken schenkt.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE