Chili met bonen en kipgehakt. Als je aan chili con carne denkt, denk je aan een gerecht met bonen. Chili lijkt door de ingrediënten een Mexicaans gerecht, maar eigenlijk ligt de oorsprong in Texas. In de Texas chili zitten eigenlijk niet eens bonen of tomaat maar het gerecht bestaat uit (rund)vlees, bouillon en specerijen. Er zijn zoveel verschillende recepten voor chili en iedereen heeft zijn eigen voorkeur en smaak. Ik maakte mijn eigen persoonlijke chili met bonen en kipgehakt.
Ik heb in de herfst/winterperiode altijd behoefte aan warme en kruidige gerechten. Hier thuis zijn ze niet echt fan van chili maar ik wilde het toch graag maken. Ze hadden een wensenlijstje. Geen gehakt (rund of varken), niet te tomaterig en geen overheersende komijnsmaak. Ik maakte daarom mijn eigen chili variant met de smaken die wij zelf lekker vinden.
Chili met bonen en kipgehakt uit de slowcooker maken
Voor een goede chili geldt, hoe langer je hem laat pruttelen (ik vind dit een vreselijk woord), hoe lekkerder. Ik maakte hem daarom in mijn multicooker (Crock-Pot Express) op de slowcookstand. Ik bakte alles aan op de sauté stand en liet alles verder garen met de slowcookfunctie. Bij de slowcookfunctie laat je het ventiel van de deksel open. Je kunt zelfs een passende deksel gebruiken van een van je eigen pannen omdat de pan geen druk op hoeft te bouwen.
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Heb je minder tijd en wil je de hoge druk functie gebruiken? Volg dan de stappen en bak alles aan op de sauté stand. Kies in plaats van de slowcookfunctie voor het beans/chili programma voor ongeveer 35 minuten. Er zal dan wel meer vocht uitkomen en je chili zal iets ‘natter’ zijn. Je kunt als de kooktijd is verstreken de sauté weer stand inschakelen en de deksel van de pan af laten om de chili iets te laten indikken.
Kijk hier voor mijn review over de Crock-Pot Express multicooker.
Maar deze chili kun je ook prima voorbereiden in een gewone pan en verder laten garen in de slowcooker. En heb je geen van beiden? Dan gaat het ook prima in een gewone stoofpan. Daarom vind ik dit zo’n fijn gerecht want je kunt er alle kanten mee op en je kunt er een grote hoeveelheid van maken. Restjes kun je ook prima invriezen.
Nog even over het vocht. Zelf vind het ik lekker als de chili een beetje ‘dikker’ is. Dus niet te nat. In de multicooker kun je de saus laten indikken door de pan na de kooktijd open te zetten en de sauté stand aan te zetten. Het overtollige vocht kan dan weg. Bij de slowcooker en een gewone stoofpan kun je het laatste halfuur voordat je wilt gaan eten de deksel ook open zetten zodat het vocht kan ontsnappen.
Ik gebruik in dit recept vloeibare kippenbouillon (met stukjes kippenvlees) uit een pot. Ik kies een variant waar de minste toevoegingen inzitten. Ook het bouillonblokje wat ik heb gebruikt bevat geen gistextract. Bouillonblokjes uit de supermarkt bevatten nogal veel zout. Ben dus niet te royaal met zout. In deze chili zitten best sterke specerijen die ook veel smaak geven.
Chili met bonen en kipgehakt uit de slowcooker
5
personen20
minuten2
uren30
minuten2
uren50
minutenMaak een heerlijke chili met bonen en kipgehakt in de slowcooker (minimaal 2,5 tot 6 uur op stand low). Een makkelijk en verwarmend gerecht.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
600 gram kipgehakt (ongekruid)
1 pot bruine bonen afgespoeld (ongeveer 600 gram)
200 milliliter verse kippenbouillon (of uit een pot)
1 blokje kippenbouillon
200 milliliter tomatenblokjes
1 ui
2 rode paprika’s
1 grote wortel
4 tenen knoflook
3 laurierbladen
halve theelepel gemalen komijn
1 theelepel knoflookpoeder
halve theelepel chilipoeder (of meer naar smaak)
1 theelepel uienpoeder
peper en zout (indien nodig naar smaak)
optioneel 1 steranijs en kaneelstokje
BEREIDING
- Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de wortel en paprika in kleine blokjes. Verhit een eetlepel olie in een pan of in de multicooker (sauté stand) en bak de ui en knoflook aan.
- Voeg het kipgehakt toe en bak dit rul. Doe de specerijen erbij en bak deze mee. Vervolgens voeg je de paprika en wortel toe.
- Schep alles goed om en voeg de kippenbouillon (inclusief kippenvlees), het bouillonblokje en de tomatenblokjes toe. Roer alles goed door elkaar.
- Voeg de laurierbladen, (eventueel steranijs en kaneelstokje) toe. Deze mogen meesudderen. Stel de slowcooker in op minimaal 2,5 tot 8 uur. Gebruik je een multicooker, stel deze dan in op de slowcookstand. De kooktijd maakt niet zoveel uit bij dit gerecht. Hoe langer hoe lekkerder.
- Als de kooktijd verstreken is, open je de pan en laat je eventueel het vocht een beetje inkoken. Voeg dan ook de afgespoelde bruine bonen toe. Deze hoeven alleen maar mee verwarmt te worden.
- Serveer de chili met brood, rijst of een gepofte (zoete) aardappel en een frisse salade. Tortilla chips, geraspte kaas en een beetje zure room mogen natuurlijk ook niet ontbreken. De volgende dag is de chili eigenlijk nog lekkerder.
AANTEKENINGEN
- Naan brood (platbrood) met knoflookboter is heel erg lekker bij deze chili. Kijk hier voor het recept.
- Een soep met een Mexicaans tintje is de zoete aardappelsoep met krokante tortillareepjes. Klik hier om het recept te bekijken.
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Pittige linzensoep met krokant kipgehakt
- Saté van kipgehakt
- Pittige chili olie maken
- Chili met rundvlees en bonen uit de slowcooker
- Noedels met chili olie en knoflook
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.