Eetspiratie » Zoete aardappelsoep met tortillareepjes
Zoete aardappelsoep met tortillareepjes

Zoete aardappelsoep met tortillareepjes

Zoete aardappelsoep met tortillareepjes, een lekkere vullende soep met een krokante topping. Een ideaal gerecht voor een drukke doordeweekse dag of een lazy sunday. Deze soep serveer je met lekkere toppings zoals avocado, verse kruiden en het allerlekkerst zijn de gefrituurde tortillareepjes. Een soort van croutons, maar dan net even anders.

Dit recept is heel eenvoudig te bereiden en je hebt geen ingewikkelde ingrediënten nodig. Het is te vergelijken met een goedgevulde tomatensoep. De zoete aardappel maakt de soep lekker dik en voedzaam. Je kunt eraan toevoegen wat je zelf lekker vindt. Het recept is volledig vegan/plantaardig.

Zoete aardappelsoep met tortillareepjes

Zoete aardappel is niet alleen lekker om frietjes van te maken maar het is ook een heerlijk ingrediënt voor een soep. Het is een kwestie van snijden, aanbakken, koken en pureren. In plaats van verse paprika kun je ook de diepvriesvariant gebruiken. Qua smaak merk je geen verschil tussen verse paprika of de paprika uit de diepvries.

Deze soep zou je ook in de slowcooker kunnen bereiden. De bereidingstijd op low is ongeveer 4 tot 6 uur. Als de aardappel zacht is, is de soep klaar. Schenk deze over in een soeppan en pureer het met een staafmixer (gedeeltelijk) glad.

Zoete aardappelsoep met tortillareepjes

Zoete aardappelsoep met tortillareepjes

Recipe by Simone | Eetspiratie
5.0 from 4 votes
Course: Lunch, Voorgerecht, HoofdgerechtCuisine: MexicaansDifficulty: makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

30

minutes
Totale tijd

50

minutes

Zoete aardappelsoep met tortillareepjes. Bereid deze soep in een klein uurtje in een pan of in 4 tot 6 uur op stand low in de slowcooker. Een smaakvolle gezonde soep met een topping van krokante tortillareepjes.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 zoete aardappel in blokjes

  • 1 ui grof gesneden

  • 2 tenen knoflook fijngehakt

  • 2 stengels bleekselderij in stukjes

  • 1 winterpeen grof gesneden

  • 1 zoete puntpaprika (of ingevroren paprika) grof gesneden

  • 800 gram tomaten polpa (blik)

  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder (of 2 bouillonblokjes)

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • chilipoeder naar smaak

  • optioneel: halve theelepel gerookt paprikapoeder

  • 2 tortilla wraps in reepjes gesneden

  • 50 milliliter olie

  • peper en zout naar smaak

  • 1 liter water

  • toppings: avocado, kruiden, rode peper

BEREIDING

  • Snijd de ui grof en hak de knoflook in stukjes. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd deze net als de wortel en paprika in stukjes.
  • Verhit een theelepel olie in een soeppan. Doe hier de groenten en de blokjes aardappel in. Bak dit aan samen met een snufje zout. Als de pan te droog wordt voeg dan een scheutje water toe tijdens het aanbakken.
  • Voeg vervolgens een theelepel komijn, 1 theelepel paprikapoeder, een halve theelepel gerookt paprikapoeder en chilipoeder naar smaak toe. Bak dit kort mee.
  • Schenk de tomatenpulp erbij en voeg 2 eetlepels groentebouillonpoeder (of 2bouillonblokjes) toe. Vervolgens schenk je er 750 milliliter tot 1 liter water bij.
  • Laat dit nu koken op een middelhoog vuur tot de aardappel en de wortel volledig zacht zijn. Dit duurt ongeveer 25 minuten.
  • Snijd ondertussen de tortilla wraps in kleine reepjes. Leg de wraps op elkaar en snijd er met een groot mes lange repen van. Deze repen snijd je vervolgens in kleine reepjes vergelijkbaar met lucifers.
  • Schenk de olie in een ruime koekenpan en laat dit warm worden. Bak de reepjes in de olie tot ze bruin en krokant zijn, dit gaat vrij snel. Laat de reepjes uitlekken op een stukje keukenpapier.
  • Als de aardappel zacht is geworden, pureer je de soep met een staafmixer. Pureer de soep volledig of gedeeltelijk (wat jij lekker vindt).
  • Schep de soep in mooie kommen en garneer met de tortillareepjes. Voeg eventueel stukjes geprakte avocado, verse kruiden en ringetjes rode peper toe.

AANTEKENINGEN

  • Bereid deze soep binnen 50 minuten in een pan of in 4 tot 6 uur op stand low in de slowcooker.
  • Wil je dat de soep een bite heeft, voeg dan na het pureren zwarte bonen, kikkererwten of kidneybonen toe. Mais geeft de soep ook een lekkere zoete smaak.
  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.