Pangsit goreng met kip en bieslookvulling

Pangsit goreng met kip en bieslook

De laatste tijd ben ik in de ban van dim sum, gyoza en pangsit goreng. Heerlijke gebakken, gestoomde en gefrituurde deegpakketjes met een lekkere vlees, kip en/of garnalen vulling, die je eet met een dipsausje. Pangsit goreng is een Chinees hapje wat ook in de Indische keuken geserveerd wordt. Het is vertaald: gebakken wonton.  De Chinese variant wordt vaak gestoomd terwijl het in de Indische keuken vaker wordt gefrituurd. Je kunt ze zelfs in de oven bakken, maar gefrituurd zijn ze stiekem toch het lekkerst. Ik maakte pangsit goreng met kip en bieslook.

Pangsit vellen zijn verkrijgbaar in de toko, je vindt ze in de vriezer. De kleine vierkante velletjes zijn gemaakt van bloem, ei en een snufje zout. Voor pangsit kun je ook loempia vellen gebruiken maar pangsit velletjes zijn heel fijn om mee te werken. Je kunt de pangsit na het vouwen makkelijk invriezen. Maak dus meteen een voorraadje als je toch bezig bent. Met dit recept kun je ongeveer 20 tot 25 stuks maken.

Wat heb je nodig?

  • pangsit velletjes
  • 250 gram kipgehakt
  • 2 eetlepels verse fijngeknipte bieslook
  • flinke mespunt djahé (gemalen gember)
  • 2 tenen geraspte knoflook
  • snufje zout en versgemalen zwarte peper
  • één eiwit
  • halve liter zonnebloem of rijstolie om in te frituren

Hoe maak je het?

Laat de pangsit vellen ontdooien. Dit kun je een avond van tevoren of een paar uurtjes van tevoren doen. Er zijn grote en kleine verpakkingen pangsit velletjes te koop.

Begin met het maken van de vulling. Doe het kipgehakt samen met de bieslook, djahé, twee tenen knoflook, peper en zout in een kom. Meng de vulling goed door elkaar en zet het even apart.

Scheid het eigeel van het eiwit en doe het eiwit in een kommetje. Deze heb je straks nodig om de pangsit vast te plakken. Het eigeel heb je niet nodig in dit recept.

Hoe nu verder?

Je kunt nu beginnen met het vouwen. Pangsit vouwen lijkt moeilijker dan het is. Het deeg is heel handig om mee te werken. Er zijn geen speciale regels voor het vouwen, het gaat uiteindelijk om de combinatie van de vulling, krokant deeg en een lekker dipsausje.

Hier laat ik je vier verschillende manieren om pangsit te vouwen zien. De truc is eigenlijk om niet teveel vulling te gebruiken, een theelepeltje per velletje is voldoende. Bestrijk de randen van het velletje met eiwit, (dit is met blauw aangegeven op het plaatje) dit kun je het beste met je vingers doen.  Schep er een theelepel van het mengsel op en vouw het velletje dubbel. De eerste twee manieren zijn simpel, je vouwt de pangsit tot stap drie. Dan heb je een simpel driehoekje of een rechthoek. Wil je een andere vorm, vouw dan de punten naar binnen, bestrijk de puntjes met eiwit en je krijgt bij stap vijf op allebei de manieren een soort bootje.

Voorbeeld pangsit vouwen
Dit zijn 4 verschillende manieren om pangsit te vouwen

Leg de pangsit apart op een bord tot je alles gevouwen hebt. Verhit de olie in een wok en maak ondertussen de dipsausjes klaar. Zoete chilisaus of een ketjapsausje smaakt hier het lekkerst bij.

Frituur de pangsit ongeveer 3 tot 4 minuten tot ze bruin en krokant zijn. Snijd er eentje open om te kijken of de vulling gaar is. Het maar een klein beetje vulling dus het heeft niet heel lang nodig om gaar te worden.

Serveer de pangsit goreng in een mooie schaal met de dipsausjes erbij.

Pangsit goreng met chili dipsaus

Bereiden en invriezen

Als je pangsit gaat maken dan is het handig om meteen een grote hoeveelheid te vouwen. Je vriest de gevulde en gevouwen pangsit los van elkaar in (zodat ze niet aan elkaar vast vriezen). Het is wel belangrijk dat je verse ingrediënten gebruikt. Werk je met verse ingrediënten dan kun je de pangsit na het vouwen invriezen en werk je met ontdooide garnalen en/of (kip) gehakt dan is het beter om de pangsit dezelfde dag op te eten. Als je vlees of garnalen gebruikt uit de vriezer dan zal deze altijd vrij nat zijn en dat is voor het maken van pangsit niet zo fijn. Eventueel kun je een schepje bloem aan het mengsel toevoegen om het iets droger te maken.

Belangrijk: als je pangsit uit de vriezer gaat bakken, doe ze dan niet bevroren in de hete olie. Laat ze licht ontdooien op een bord voordat je ze gaat frituren.

Pangsit wordt gegeten als een snack of op een feestje. Maar op een luie zaterdagavond smaken ze ook heerlijk op de bank bij een goede film!

Pangsit goreng met kip bieslook vulling

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

2 Reacties

  1. WOW die zien er te gek uit! Heel mooi!

    • Hoi Pauline, wat lief dank je wel! Ik zie bij jou ook mooie bananenblad kunst voorbij komen! Ga ik ook eens proberen, jij hebt me geïnspireerd! Liefs, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*